je suis rien (93)

15 jul

Nepnieuws (1)
(Westland, 15 juli 2017). Deze week haalde burgemeester Sjaak van der Tak twitterend boos uit naar het AD Westland dat in zijn ogen ‘gemaakt fake nieuws’ zou hebben gepubliceerd over de geluidsnorm bij Westlandse feestweken. Gezien het nachtelijk tijdstip zat het hem heel hoog. Er ontstond een spannend ‘social mediaoorlogje’. Notoire twitteraars zijn klaarblijkelijk nachtmensen.

Sjaaks toon werd steeds feller, zijn gemeentelijke communicatie-adviseur was niet gebeld, hij noemde – publiekelijk – zelfs een naam (!). De mensen van LTO Glaskracht waar hij in oktober naartoe gaat, weten in ieder geval wat voor baas ze binnenhalen; iemand die achter zijn mensen staat. Desnoods tot in de kleine uurtjes.
Ook nadat anderen Sjaaks aanval zinvol pareerden bleef hij volhouden, zelfs toen duidelijk werd dat er qua communicatie gemeentelijk iets fouts was gegaan. En maar ‘nepnieuws’ blijven tikken. Pijnlijk gênant. Voor een burgemeester.

Nepnieuws (2)
De volgende dag bleek dat de krant – inmiddels ook de WOS – terecht had gepubliceerd wat ze had gepubliceerd. Geen leugens in de kolommen, geen desinformatie, verhuld als nieuws. Niet verzonnen, niet zonder onderbouw, ongecontroleerd of geplaatst zonder hoor en wederhoor. Nee, gewoon gecheckt bij de afdeling communicatie. Die van Sjaak.

Dan verwacht je van een groots iemand als een burgemeester dat hij niet te klein is om (twitterend) zijn excuses aan te bieden. Hij kwam niet verder dan: ‘Goed nieuws voor de feestweken, geluidsniveau niet omlaag, dank aan @AD Westland, was lastig, misverstand opgelost.’
Geen sorry of zoiets. Wel zei hij later dat er intern maatregelen worden genomen, maar daar kon hij niets over zeggen. Misschien mag de betrokkene wel niet naar zijn afscheid?

Nepnieuws (3)
Maar dan de grote vraag. Waarom gebruikt een politiek slimme burgemeester van een honderdduizend-gemeente zo ondoordacht en onbesuisd de woorden ‘gemaakt fake nieuws’. Op de televisie zei hij later cryptisch ernstig, wel ietwat katterig ogend: ‘Soms hoor je even storm te realiseren …’. Hij zei het echt!
En of hij nog steeds vond dat het AD-bericht fake nieuws was? “Ach, zo zwaar moet u het nu ook weer niet nemen,” klonk het. Met zo’n neplachje. Heel zorgwekkend. Voor een burgemeester.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

5 gedachten over “je suis rien (93)

  1. Ik ga een muurkalender kopen en iedere dag aankruisen hoe lang het nog duurt voordat Van der Tak weggaat. Heeft hij nog geen vakantiedagen meer over, zodat die dag eerder valt? Ik begrijp de man echt niet.

  2. Die burgemeester lacht zich rot als er weer reuring ontstaat na een tweet van hem. Ik heb die hele serie berichten nagelezen. Onbegrijpelijk dat er reacties zijn, ook van de krant. Normaal gesproken zou je denken aan een verward persoon, waarvoor een burgemeester moet worden gebeld om in te grijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>