Roddelbladen redden Varend Corso

12 jul

(Westland, 12 juli 2017). Bij NPO Radio 1 kennen ze het probleem. Het beste zijn in nieuws en sport, maar er niet in slagen om het aantal luisteraars fors te laten stijgen. Vooral jongere luisteraars haken af naar 538, Radio 2 of Sky; de echt trouwe ‘oren’ zitten bij veel – heel – ouderen.
Dan kun je twee dingen doen. Accepteren dat je populair bent bij een deels oudere doelgroep; dat jongeren ooit ouder worden. Of proberen hip en jeugdig te worden, met het risico dat die oude rotsvaste klanten afhaken. Dat laatste doet Radio 1, vooral qua moderne muziekkeuze. Werkt dus niet.

Het Varend Corso – tegenwoordig zonder toevoeging Westland – heeft een soortgelijk probleem. Naast (inter)nationaal moet het op zich unieke evenement nu ook hipper en jeugdiger worden. Niks mis mee, verander de naam in Floating Music Festival. Huur zo’n wereldberoemde DJ in, zoals Afrojack, Armin van Buuren of Tiësto. Sta je in één klap op de wereldkaart. Dàn maak je een echte keuze.

Herfst
In de afgelopen jaren was er al zo’n modische trend zichtbaar, vooral hoorbaar. Met boenngg-boengg muziek die hard uit corsoboten galmde. Maar dat is te weinig, nu moet het echt gaan knallen, het stof moet er af en Dennie Christian moet het corsofeest redden.
Dennie Christian? Een zanger – ik citeer de krant – die in de herfst van zijn carrière een nieuw, breed publiek heeft gekregen met zijn deelname aan het succesvolle tv-programma ‘Beste zangers’.

De presentatie van zijn corsoreddingsplan en vooral van zijn eigen corsolied (‘Bloemen geven kleur aan je leven’) gebeurde nabij veiling RoyalFloraHolland. Niet in Naaldwijk, maar in Aalsmeer (!).
Dennies publiciteitsbureau wilde per se bladen als Story, Weekend en Privé binnenhalen. ‘En die jongens wonen allemaal in Amsterdam en gaan echt niet helemaal naar het Westland voor een foto met een plaatje’, aldus het Varend Corso. Grote kans dat Dennie, z’n publiciteitsbureau en die paparazzi niet eens wisten waar Westland ligt. En het nog steeds niet weten. Dat wordt wat begin augustus.

De corso-organisatie is ondertussen hartstikke blij, want dankzij Dennie zijn we ineens weer hot, krijgen we na 20 jaar aandacht in de roddelbladen die, zo weet ik van de kapper, bij voorkeur door Jonge Oudere Vrouwen worden gelezen. Vrouwen die al jaren naar het corso gaan en die hun kinderen maar niet mee krijgen; zeker niet nu hun moeder het in Story of Weekend heeft gelezen. ‘Nee, mam, écht niet!’

‘Schlagerschlampe’
Alles wordt anders door Dennie, een soort ‘Schlagerschlampe’, decennia terug de held van tantes die toen al heel oud waren. ‘Rosamunde’ Dennie gaat nu het Varend Corso redden. Het aantal paarsgrijs gepermanente kapsels langs de waterkant zal ongetwijfeld toenemen, mogelijk aangevuld met talloze ‘Hotter Than My Daughter’-types. Goed plan, wel met het risico dat veel trouwe ouwetjes wegblijven. Net als bij Radio 1.

Natuurlijk, het was een lullige streek van hoofdsponsor Rabobank om plotseling financieel vrijwel af te haken, maar de corsoplannen om hip en jeugdig te worden, maken die beslissing wel een stuk begrijpelijker. En geen zorgen, op de laatste corsodag zal blijken dat de organisatie dit jaar toch weer meer bezoekers heeft gezien. Ruim 600.000 bezoekers, schat ik zo, een nieuw record.

Rien van den Anker

4 gedachten over “Roddelbladen redden Varend Corso

  1. Ja, het corsobestuur lijkt zoekende, zit midden in een zoekproces. Den Haag? Aalsmeer? Dit is eufimistisch voor ze zijn de (vaar)weg kwijt. Het loopt daarmee groot risico. Straks is het varend corso van iedereen, dus van niemand, zonder identiteit. Dan hebben we ook geen granaten uit de Tweede Wereldoorlog meer nodig voor de finishing touch. Daarom oproep aan het Corsobestuur:’schoenmaker blijf bij je leest.’

  2. Wie wil eigenlijk het Varend Corso? Trotse Westlanders (of Lierenaren?) die hun streek willen promoten? In dat geval zou de gemeente wel eens iets dieper in de buidel kunnen tasten. Het bedrijfsleven dat op deze manier mooi reclame kan maken? Die mogen dan ook wel iets meer doen dan een boot sponsoren. Of bezoekers van binnen en buiten de regio? Vorig jaar ging de collectebus langs en werd er ruim 40.000 euro opgehaald. Da’s veel geld, maar ook weer weinig met ruim een half miljoen bezoekers. Als niemand wil betalen is stoppen ook een goede optie.

  3. Ik heb een idee. Waarom vaart onze scheidende burgemeester niet mee op de eerste Westlanddag. Gewoon op de voorplecht van bijvoorbeeld boot 3. Kan iedereen die zijn vertrek betreurt een zwaaiende ode brengen. Er was vorig jaar ook een officiële opening in De Tuinderij in Schipluiden. Zoiets doe je dan tevoren met een paar afscheidsspeeches. Dan kan ‘ie daarna op zijn boot stappen. Het op de afscheidsreceptie uitgespaarde geld geef je aan het Varend Corso.

  4. Net als bij het ‘gewone’ bloemencorso is het toch steeds weer hetzelfde, maar dan een beetje anders. Een bosje bloemen is ook vaak hetzelfde en het ligt dan aan de creativiteit om er een bijzonder boeketje van te maken. Maar je moet niet gaan rommelen en zo’n Dannie Christian er bijhalen. Doe dan iets met André Rieu. Dat heeft dan nog klasse.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>