Een goede keuze, ook de juiste?

19 jul

(Westland, 19 juli 2017). Agnes van Ardenne. Wie was dat ook alweer? Iemand die ooit (heel stil) minister van ontwikkelingssamenwerking was en daarna jarenlang naar Rome ‘verdween’ voor een topjob bij de UN voedsel- en landbouworganisatie. In die wereldfunctie is ze, geloof ik, één keer op de televisie geweest, misschien twee. Nu is ze bestuursvoorzitter van Naktuinbouw, de Stichting Nederlandse Algemene Kwaliteitsdienst Tuinbouw. Verschoning, ik moest het opzoeken. 

Die CDA-mevrouw met de uitstraling netjes, onberispelijk en degelijk wordt waarnemend burgemeester van Westland. Benoemd door Zuid-Hollands koningscommissaris Jaap Smit (ook CDA) volgt zij begin oktober Sjaak van der Tak (eveneens CDA) op en zal dan de gemeente bestuurlijk over de raadsverkiezingen van maart 2018 ‘heen tillen’. Daarna draagt ze dat najaar de scepter over aan een definitieve opvolger. Officieel van een nog onbekende politieke kleur.

Kaartenbak
Bestuurlijk en politiek Nederland spreekt inmiddels al vrijelijk over die lastige gemeente Westland. Door die raadsverkiezingen kon gemakkelijk worden gekozen voor een waarnemer, die ruim de tijd krijgt om rust in de kassentent te brengen.
Vroeger had het (machts)bestuurlijke CDA dan een volle kaartenbak voorhanden, met een trits krachtige kandidaten. Op het Westlandlijstje van Smit stonden er nu twee. Die bak ‘Waarnemers’ is tegenwoordig namelijk bijna leeg. Dat komt door de voortdenderende verschrompeling van de christen-democratische politiek, maar nu ook door de k*tklus die Westland heet. Die niemand waarnemend wilde.
Uit de provinciale wandelgangen was al bekend dat gezocht werd naar iemand van christendemocratische huize, met grote bestuurlijke ervaring en gezag, een vrouw (lichte voorkeur), in ieder geval een zwaargewicht. Iemand die in zekere zin opdracht zou krijgen politiek puin te ruimen. Zodat de definitieve opvolger met een schone lei aan het werk zou kunnen.

Tomaat
Dus nu komt Agnes, tuindersdochter uit Maasland, al eeuwen Vlaardingse. Een goede keuze, maar ook de juiste? Volgens CDA-vazal Piet Vreugdenhil heeft ze gezegd ‘dat ze weet wat een tomaat is’. De regio en de mentaliteit kent. Toegegeven, kennis hebben over de tuinbouw is belangrijk, maar misschien had deze regio meer gehad aan een waarnemer die juist niet zo tuinbouwgericht was.
Politiek interessant is wel dat Smit, mogelijk op advies van vertrekkend vriend Van der Tak, een partijgenoot heeft benoemd. Maar dat zou ook wel eens politiek strategisch een blunder kunnen zijn. Zonder maar een moment te twijfelen aan Agnes’ integriteit en talent, ze hebben haar wel met een bestuurlijk moeilijk en politiek pijnlijk project opgezadeld.

Kenau
Dat zal ze best aan kunnen, maar als ze noodgedwongen hard moet zijn, als kenau of houwdegen moet optreden, dan wordt ze al snel onderdeel van de verkiezingscampagne. Laat dat maar aan de lokale, of oppositionele partijen over.
Die zullen dan fijntjes op haar CDA-achtergrond wijzen. Haar, daar waar kan, verwijten niet boven de partijen te staan. En daarmee menig twijfelende christen-democratische Westlandse kiezer naar zich trekken.

Slimmer was natuurlijk geweest om een liberaal of, nog beter, een werkzoekende, socialist het ‘vuile werk’ te laten doen. Om daarna een definitieve CDA-kandidaat voor te dragen.
Fameuze lieden als Lubbers, Balkenende of Van Agt zouden het wel hebben geweten. Die hadden Royal Smitje allang voorgehouden dat er in die andere partijen toch wel iemand te vinden moet zijn die ook had gezegd: ‘Ik weet wat een tomaat is’.

Rien van den Anker

6 gedachten over “Een goede keuze, ook de juiste?

  1. Zou het niet mogelijk zijn dat de keuze juist nu bewust is gemaakt. Als na de verkiezingen de verhoudingen veranderen was dit de laatste kans.

  2. Als een tijdelijke benoeming bedoeld is om ‘de zaak op te schonen’ is de politieke kleur van deze mevrouw, ongeacht haar kwaliteiten, gezien de (te lang bestaande CDA) politieke verhoudingen in het Westland niet helemaal doordacht.

  3. Als heel azijndrinkend Westland even z’n gemak wil houden, dan zal straks blijken of v. Ardenne van dat kaliber is, wat men in gedachte had. In ieder geval weet ze naast tomaat ook mee te praten over RADIJS en dan heb ik het nog niet over al die andere mooie producten gehad. Onderschat haar niet en hou het positief!

  4. Pluspunten te over voor Van Ardenne. Weet wat een tomaat is en ook een RADIJS schijnt ze te kennen. Maar heeft zij de guts om de “unvolendete” dossiers met openliggende zenuwen, zoals het asbestdossier, de geheime exploitatiekosten van de nieuwe gemeentehuizen, het zich bemoeien met de rechtspleging door Van der Tak, tot een voor ieder bevredigend einde te brengen? Kan zij met haar CDA-nestgeur het gehijg van haar eigen plaatselijke CDA-zwaargewichten weerstaan? En slaagt zij erin om de ernstig verstoorde raadsverhoudingen te leiden naar een respectvol met elkaar omgaan. Dan mag ze voor mijn part ook nog kennis hebben van sla, kroten en andijvie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>