Vriend Loek

4 nov

Westland, 4 november 2015. Al enige tijd heb ik mijn vriend Loek niet meer gesproken. Ik vermoed dat hij bevroedde dat het mis zou gaan met de gerechtelijke uitspraak over wanbeleid bij thuiszorgbedrijf Meavita. Wel hoorde ik dat hij die ‘hardheid’ niet had verwacht.

Een beetje naïef, natuurlijk, maar mensen zoals Loek voelen zich nu eenmaal anders dan gewone mensen. Geregeld praat hij daarover met liberale bijbaancollega’s Ed Nijpels en Robin Linschoten. En die zijn het roerend met hem eens. Trouwens, dat vinden ook zijn socialistische maatje Hans Alders en christen-democratische broeder Elco Brinkman.

Soms denk ik wel eens dat mijn vriend Loek zijn curriculum vitae en zijn lijst met bijbanen stiekem in hele grote letters uitprint en dan al die papieren over de vloer verspreidt en er walsend over heen loopt. Zoals Dagobert Duck in een badkuip met gouden munten dook. Mmmmm…lekker, nog een keer!

In de war

Nadat hij zijn job als VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer had opgezegd dacht ik even dat hij in de war was. Krijgt hij te horen dat hij (vooralsnog) anderhalve ton moet meebetalen aan gerechtskosten, stopt hij met die baan. Juist nu kan hij die vergoeding goed gebruiken, zou ik zeggen, maar zo slecht kan alleen een columnist maar denken.

Ik heb op www.parlement.nl de lijsten bekeken van vorige en huidige (bij)banen; ik moest lang scrollen om alles te lezen. Wel voelde ik me een soort loser met twee onbetaalde bestuursfuncties en een vice-voorzitterschap van een pr-commissie.

Vroeger heb ik Loek eens gevraagd of je voor alles deskundig moest zijn. Zijn ironische glimlach staat nog in mijn geheugen gegrift. Voor het geld deed hij het trouwens ook niet, zeiden anderen, meer ‘om te blijven meetellen’.

Greenport

De lengte van de lijst viel me tegen, maar dertien functies, veel minder dan vroeger, maar de diversiteit zat er nog in. Iets met tandheelkunde, uitgevers, horeca, archieven, hout, zeldzame ziekten, Luzac College en ook ‘CBRE Real Estate Funds’. Wat dat laatste inhoudt, kon ik niet vinden, maar doet het ergste vermoeden. En, jeetje, dan vergeet ik bijna dat vriend Loek sinds 2011 voorzitter is van Greenport Holland, dé tuinbouwlobbyorganisatie, ook voor Westland. Die kan er gemakkelijk bij, moet hij toen gedacht hebben.

Na zijn besluit te stoppen als senator kwamen Rutte en de VVD na twee uur tobben met een verklaring waarin werd gezegd dat ‘we hem veel dank zijn verschuldigd voor wat hij voor de partij heeft gedaan.’ Maar nergens las ik dat zijn bijbaanvrienden hem een hart onder de riem steken, dat organisaties voor wie hij bijbaant, zeggen dat hij mag blijven. Ook geen steunbetuigingen van Westlandse bobo’s die hem toentertijd de hemel in prezen ‘omdat hij iedereen in politiek Den Haag kent’. Zo gaat dat klaarblijkelijk in bijbanenland.

In Loeks plaats zou ik acuut sommige bijbanen opzeggen, te beginnen met die van Greenport. En vilein schrijven wat wij allang wisten: ”Ik had toch al niks met tuinbouw. Lekker puh.’

Maar ja, zoiets doet hij niet. Zijn vrienden noemen dat spottend schnabbelsolidariteit. En typisch Loek.

Rien van den Anker

4 gedachten over “Vriend Loek

  1. Ik heb nooit begrepen wat Loek Hermans voor de tuinbouw kon betekenen. Het is goed dat hij weg is. Het word hoog tijd dat raden van toezicht anders gaan functioneren. Ze worden slecht bij de bedrijven betrokken en daardoor word er veelal te laat ingegrepen.

  2. Naam en faam daar draait het om. Het is deel van overleven in een schijnwereld. Wat leven inhoudt, daar heeft men geen idee van. Als het niet werkt ga ik gewoon weg en neem ik ‘mijn verantwoording’ en niet te vergeten een zak geld mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>