je suis rien (5)

31 okt

Bedorven expo

(Westland, 31 oktober 2015). Westland was de afgelopen maanden prominent aanwezig op de wereldtentoonstelling Expo 2015 in Milaan. Thema: Voedsel voor de planeet, energie voor het leven. Veel aandacht dus voor gezonde, Westlandse voeding, groente en fruit.

Mooi promotiefeestje, tot er in het Nederlandse paviljoen bedorven voedsel werd gevonden. Tientallen kilo’s vlees en brood in vuilniszakken. Na zo’n bericht kan je als Nederlands paviljoen twee dingen doen. Je meldt het actief, ook wie er schuldig is. Of je meldt wie er niet schuldig is. Niks zeggen is een doodzonde. Als het dan uitkomt, en dat komt het altijd, is het hele paviljoen beschadigd, ook het Westlandse deel.

Monddood

(Westland, 31 oktober 2015). De wreedheden van IS waren deels de inspiratie voor emeritus predikant Piet Schelling uit Monster, om zijn boek ‘Vreemd en bizar’ te schrijven. Ondertitel: Lastige bijbelverhalen. In ‘s Gravenzande las hij deze week tijdens een presentatie voor uit een heilig boek waarin staat dat overspel en agressie gestraft moeten worden met steniging, onthoofding of verbranding.

Zijn gehoor was verbaasd dat hij uit de bijbel citeerde, had waarschijnlijk aan de koran gedacht. “Ik wil mijn lezers een spiegel voorhouden.” Daarna volgden nog meer voorbeelden van gruweldaden uitgevoerd in naam van de joodse of christelijke god.

“Ja, ja, wij hebben ook nogal wat gedaan,” aldus Schelling die erkende dat hij dit zeventig jaar geleden in bijvoorbeeld Kampen niet had kunnen zeggen. Dan was hij misschien niet onthoofd, maar zeker monddood gemaakt.

De rubriek ‘je suis rien’ is een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>