Vrede in Wateringen

26 dec

(Westland, 26 december 2018). Iedereen lijkt in deze tijden van doorgeslagen individualisme ineens aardig en vooral samen te willen zijn. Kerstavond, Eerste Kerstdag en ook Tweede Kerstdag worden volgepropt met gezellige bijeenkomsten. Die, toegegeven, vaak een licht geforceerd karakter hebben. Soms de basis leggen voor een beschamende aflevering van De Rijdende Rechter.
De rondom-de-verlichte-boom-sfeer en het vrede-op-aarde-gevoel zijn kortstondig, misschien houden enkelen het vol tot de jaarwisseling. Maar al snel komt weer het moment waarop een scheefliggende stoeptegel minstens zo belangrijk is als de oorlog in Jemen, om maar een dwarsstraat te noemen. En klimaatverandering wordt verward met een zonnig reisdoel als vakantiebestemming.

Kinderspeeltuin
Zo is na die korte kerstpauze zonder twijfel in de Wateringse Juliahof maar één ding weer belangrijk. Zal de afgebroken, door hangjongeren geteisterde kinderspeeltuin vóór 1 januari iets verderop weer zijn opgebouwd? Want dat heeft de meerderheid van de Westlandse gemeenteraad toegezegd. Wel na een lang, lang Jip en Janneke-debat, met discussies alsof het over het voortbestaan van de gemeente Westland ging.

Verdwenen
Niet in politiek geïnteresseerde burgers hebben nu recht om te weten waar het om gaat. In de Juliahof is een speelplaats met schommels, die niet alleen werden gebruikt door kinderen, maar ook door hangjongeren. Werden, want sinds enige tijd zijn de schommels verdwenen. Dit omdat de gemeente wil uitzoeken hoe hangjongeren omgaan met een schommelloze speelplaats (!).
Nadelig neveneffect, ook de buurtkindertjes kunnen er niet meer terecht maar dat was niet erg, zei de gemeente, want in de winter laat je je kinderen toch niet buiten spelen. Voorwaar een onderwerp waar een gemiddelde raad van een gemeente met ruim 100 000 inwoners wel de tijd voor mag nemen.

Hufterig gedrag
Het is van de gekke, kinderen duperen, dan toegeven aan hangjongeren. Hufterig gedrag moet je keihard aanpakken, aldus LPF-voorman Dave van der Meer. De wereld op z’n kop.
Zijn discussiebijdrage kreeg plots wel een bedenkelijk oplossingsgericht karakter toen hij zei voor drie maanden van die kleerkasten in bewakingsuniform door de Juliahof te willen laten banjeren. Op zijn kosten, nee, op die van de partij.
Raad noch college reageerde bezorgd, verrast, of geïrriteerd. Gek, want er zijn genoeg landen (ook geweest) waar dit soort geüniformeerde burgerbewakingsdiensten op eigen initiatief hele enge dingen gingen doen. Maar het kan zijn dat na die urenlange discussie Dave niet meer serieus werd genomen. Zo van: Dave is wel rechts, maar niet echt slecht.

Neutraal
Uiteindelijk werd besloten dat de verdwenen schommels vóór komende dinsdag, op een minder overlastgevende plek in de buurt komen. ‘We zetten alles op alles’, aldus een burgemeester die zeven dagen later toch vertrokken was. De boze omwonenden begrepen het toen allang niet meer, konden nauwelijks nog bozer en gefrustreerder de kijvende raadszaal verlaten. Een journalist die dat neutraal constateerde, kreeg toegesnauwd: ‘Klootzak’.

Levensbelang
Indachtig de kerstgedachte is dat best te begrijpen, voor hun zijn die schommels van levensbelang. En het vertrouwen in de politiek hadden ze al eerder verloren. Nu zitten ze zich in die rustiek ingerichte doorzonwoning met uitzicht op een speelplaats zonder schommels kapot te ergeren. Gisteren smaakte dat door de super geprepareerde kerstdiner ook al niet en het is nog maar de vraag of Tweede Kerstdag echt gezellig wordt.

Bovendien, in hun hart weten ze vrijwel zeker dat die speeltuin niet voor de jaarwisseling is verhuisd. Het is nog eerder vrede op aarde dan in Wateringen.

Rien van den Anker

4 gedachten over “Vrede in Wateringen

  1. Heerlijk om tussen alle kerstverplichtingen even te ontspannen met een Waterings schommelsprookje. Ik twijfelde wel wie er echt gek is. De omwonenden, de gemeenteraad of de LPF? Of toch degene die wilde onderzoeken hoe hangjongeren reageren op een plek zonder schommels? Met die vragen hoef je niemand meer gelukkig nieuwjaar te wensen. Dat wordt het dan toch niet.

  2. Een journalist ‘Klo…ak’ toesnauwen kan klaarblijkelijk in grote boosheid opluchting geven. Zegt ook wel iets van zo’n persoon.

  3. Jarenlang waren hondenpoep en hangjongeren de belangrijkste ergernissen van veel Nederlanders. Nu zijn het alleen nog maar hangjongeren, we gaan dus vooruit. Misschien moeten die schommelouders eens met die jongelui gaan praten als ze de hond uitlaten.

  4. Leuke column, zegt ook veel over de Westlandse mentaliteit, bij burgers en politici. Alleen dat voorstel om door politieke partijen betaalde bewakers in te zetten is een reden om bezorgd te zijn. Alleen al om met zo’n voorstel te komen, hoe kom je er op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>