je suis rien (167)

29 dec

Verstopte Groendenker
Westland (29 december 2018). Het beeld De Groendenker dat korte tijd op het vernieuwde Havenplein in Naaldwijk stond, staat nog steeds ‘ergens’. Verstopt in een gemeentelijke opslag. Onduidelijk is of het, nadat vandalen het beschadigden, al is hersteld. Dat geldt eveneens voor de toekomst van het beeld, die is onzeker. Zo langzamerhand dreigt het een soort Naaldwijkse Machteld te worden.
Onbekenden hebben in de zomer takken op het hoofd omgebogen en er een zelfs afgehaald. Eerder al had de gemeente het beeld tijdens de Feestweken beschermend ‘gekooid’. De Groendenker komt van de Stichting Sculptura Westland die streeft naar meer kunstwerken in openbare ruimten.

Schande
Sculptura-man Piet Vellekoop zei later: “Klaarblijkelijk zullen we onze kunstzinnige straatbeelden nog meer hufterproof moeten maken. Misschien komen er dan alleen maar compacte beelden, die niet zijn te beschadigen.” Volgens hem moeten de daders met vereende krachten en mogelijk met bouwhandschoenen tekeer zijn gegaan. De sokkel van de beschadigde Groendenker was trouwens al behoorlijk hufterproof, het blok beton stond ruim 50 centimeter onder de grond.
Verdrietige Westlanders komen inmiddels meer en meer tot de Vellekoop-conclusie dat in Westland alleen maar plek is voor straatkunst die lijkt op brokken beton. “Of anders moeten we ons artistiek terugtrekken in bijvoorbeeld de hal van het gemeentehuis, de foyer van De Naald of in bibliotheken. Maar dat zou wel schande zijn.”

Nieuwe naam
LTO Glaskracht Nederland bestaat dinsdag niet meer, die club heet dan Glastuinbouw Nederland. Bij naamsveranderingen is altijd de motivatie waarom het leukst om te lezen.
Zowel voor onze ondernemers, onze partners, het kabinet en andere overheden als de samenleving geeft deze naam meer duidelijkheid over wie wij zijn en waar we voor staan’, zegt voorzitter Sjaak van der Tak, ooit ook nog eens burgemeester van Westland. Extra overweging, zo zegt het persbericht: ‘De leden krijgen meer invloed bij het vormen van standpunten en het maken van strategische keuzes op belangrijke dossiers’. Je moet er toch wat bij verzinnen..

Kunstige kwekers
Die Sjaak heeft trouwens ervaring met nieuwe namen. Hij was ook betrokken bij de naamgeving van het World Horti Center dat anderen zo graag World of Westland (WOW) wilden noemen. Nadat eerder een variant met Greenport al was afgevallen omdat dat wel Engels klinkt, maar geen Engels woord is. Dat wist Sjaak toen niet, maar dat kwam waarschijnlijk omdat een gemiddelde Engelsman überhaupt moeite had met zijn Engels. Dat leek meer op Rotterdams..
Bij het zoeken naar een nieuwe LTO-naam was er, zo melden ingewijden, ook de suggestie: Kunstige kwekers in de kas. Maar dat ging Sjaak te ver.

Hits in de kerk
Half Nederland zit dezer dagen aan de radio gekluisterd om op NPO2 de Top2000 te volgen. Beter goed gepikt dan slecht bedacht moeten ze vorig jaar bij de Naaldwijkse Ontmoetingskerk hebben gedacht. Er volgde een succesvolle kerkdienst waarin verschillende nummers uit de traditionele Top2000 werden gespeeld en gezongen. Uitgevoerd door een negenkoppige band.
Morgen gebeurt dat vanaf 11 uur opnieuw in de Anjerlaan, met kinderoppas en na afloop koffie en oliebollen. Het thema is ‘Spijt’. Uit de lange hitlijst zijn nummers gekozen die emoties teweegbrengen, kippenvel geven en herinneringen oproepen. Dominee Eibert Kok, bekend Bachliefhebber, is de diskjockey van dienst.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>