je suis rien (166)

22 dec

Oudejaarsconference
Westland (22 december 2018). Op zaterdag 29 december is er (na 6 jaar) weer een Westlandse oudejaarsconference. Bijzonder, want er zijn eigenlijk geen regio’s waar dat instituut lokaal nog overeind staat. Ere wie ere toekomt, tekstman Aart van den Berg en cabaretman Nico Meijer, zijn weer terug.
Heel vroeger, toen Wim Kan zo’n conference jaarlijks deed waren de veelal politieke ‘slachtoffers’ vrijwel altijd in de zaal. Als je niet werd genoemd, telde je niet mee. Dat geldt ook volgende week zaterdag wanneer Aart en Nico los gaan.

Wie komt wel of niet?
Toch even geïnformeerd of ‘ze’ volgende week aanwezig zijn in theater De Leuningjes in Poeldijk, dat nu De Veiling heet. De nieuwe burgemeester liet al gelijk weten dat hij iets anders had. Om nu al direct ook voor joker te worden gezet is een beetje teveel, moet hij gedacht hebben.
Wethouder Karin Zwinkels zal zonder twijfel aanwezig zijn, zeker ook omdat man Piet ook wel eens samen met anderen om haar wil lachen. Hem kennende zal oud-burgemeester Sjaak van der Tak er ook wel zijn, al was het maar omdat hij grappen over zijn waarnemende opvolger wel leuk zal vinden. En die enkele over hem neemt hij dan maar op de koop toe. Vindt hij misschien ook wel lekker.

Zelfspot of beetje laf?
Van de andere wethouders is onduidelijk of ze komen. Die hebben ook geen slachtoffer-ervaring met oudejaarsconferences. Leen Snijders zal die 20 euro entreegeld wel veel geld vinden, wil eerst horen of hij is uitgenodigd. Piet Vreugdenhil zal wel in discussie gaan met zichzelf of zijn zelfspot nog groot genoeg is.
De overigen kunnen op dat punt wel wat hebben, maar zijn misschien een beetje bang om te komen. Of te laf. Die kunnen, net als burgemeester Bouke, nog altijd zeggen dat ze wat anders hebben. Tijdens het kerstdiner is er nog tijd om iets te verzinnen.

Doener
Koningscommissaris Jaap Smit noemde de kersverse burgemeester Arends van Westland een aanpakker en een doener. Dat laatste woord is wel link nu premier Rutte dat centraal gebruikt in zijn nu al begonnen verkiezingscampagne. Een beetje doener, zo vindt hij, is toch eigenlijk een VVD’er, in ieder geval een soort liberaal. Dat zal de nieuwe burgemeester als oprecht PvdA’er niet leuk vinden. Zeker niet ondersteund uit de mond van een koningscommissaris. Een CDA’er.

Familie
Voorzitter Jenny Vermeer (CDA) van de sollicitatiecommissie ziet het anders: ,,Westland is één grote familie en we zijn blij dat Bouke Arends daar de burgemeester van is geworden.”
Al die recente en veelvuldige ruzies binnen de gemeenteraad zijn dus gewoon familiedinerachtige vetes. ‘Oom’ Peter Duijsens (WV) en ‘neef’ Remmert Keizer (GBW) waren niet de enige raadsleden die de politieke arena ineens anders bekeken. ‘Tante’ Geraldine van der Knaap (VVD) leek rondkijkend zelfs te schrikken. Familie? Wij?

Luisteren en horen
Plaatsvervangend raadsvoorzitter Cor van der Mark (CDA) mocht deze week scheidend burgemeester Van Ardenne toespreken. “Agnes, je gaf de raad het idee en het gevoel dat ze wel mee mochten denken maar wat jou betrof was meepraten niet echt nodig.” En even later: “De vorige burgemeester leek goed te kunnen luisteren. Ik durf niet zeggen of hij je hoorde. Bij jou heb ik de indruk dat je soms zelfs geen poging deed om…”
Grote kans dat deze familiale woorden nog in de oudejaarsconference belanden.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

2 gedachten over “je suis rien (166)

  1. Ik zal zeker niet genoemd worden in de oudejaarsshow van Nico en Aart, maar ik ga er wel naartoe. Er is toch al zo weinig zelfspot en ironie in het Westland.

  2. Als Jenny Vermeer het over de grote Westlandse familie heeft, dan vraag ik me af hoe ze dan haar cynische partijgenoot Cor van der Mark noemt. Stiefbroer of toch Zwarte schaap?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>