Schuldenlast

28 sep

Westland, 15 oktober 2014.

Voor de verkiezingen was er een kemphanen-discussie over hoe groot de gemeentelijke, Westlandse schuldenlast precies was. Meer dan driehonderd miljoen, riep Westland Verstandig. Veel minder, rond de tweehonderd miljoen, was het college-antwoord toen. Verwarring alom dus.

De toen oppositionele VVD moest helemaal niks hebben van die giga-gemeentelijke schuldenlast, het werd dit voorjaar zelfs hun topic-verkiezingsitem. ‘Er moet bezuinigd worden om Westland weer financieel gezond te maken. Da’s nodig omdat de gemeente substantieel meer uitgeeft dan er binnenkomt’, schreef de lokale VVD-voorzitter Peter Ouwendijk. Dat sprak aan, talloze Westlandse burgers stemden VVD. En de liberalen wonnen. Vier zetels, in plaats van twee.

Maar toen ging de regeergeilheid borrelen. Plotseling kwamen CDA, gesteund door GBW en Progressief Westland met aanbiedingen. Kom bij ons, dan krijg je ook een wethouderspost, lonkte het establishment. Die zittende partijen deden dat niet uit liefde, maar uit noodzaak. Na de verkiezingen hadden ze geen meerderheid meer en dus was de VVD-hulp nodig. En, bijkomend voordeel, als het lukte met de VVD, dan hoefden ze niet meer te praten met ‘die luyden’ van LPF en Westland Verstandig. Dat scheelde, vooral veel gezeur, nietwaar?

Machtspolitiek heet dat, maar wel goed gespeeld. En zo kwam er een bestuursakkoord dat – hopelijk goed nagelezen – werd ondertekend door de VVD. En zo belandde Peter Ouwendijk, ja, die voorzitter, op het pluche. Nog wel als wethouder financiën.

Hij zou het als enige nieuweling in een ‘oud’ college niet gemakkelijk krijgen, voorspelden kenners. Maar dat was geen probleem, hij werd immers massief geruggensteund door de (compleet nieuwe) loyale fractie, bestaande uit Pieter Varekamp, Elly van der Wilk, Sander Suyderwijk en Geraldine van der Knaap. Alles onder het motto: Wie aan onze Peter komt, komt aan ons.

Maar hoe lang nog? Bij de presentatie van de begroting 2015–2018 werd Ouwendijk gevraagd wat de VVD ervan vindt dat hij als VVD’er de gemeentelijke schuld in de komende jaren met ruim 70 miljoen laat groeien, mede door investeringen van zo’n 130 miljoen euro. ‘Dat klopt inderdaad,’ reageerde de wethouder, ‘maar ik spreek nu namens het college, dat zich houdt aan het bestuursakkoord.’ En hij vervolgde: ‘En niet namens de VVD’.

Als ik VVD had gestemd, zou ik Pieter, Elly, Sander en Geraldine bellen. Misschien kunnen zij het uitleggen, ik niet.

Rien van den Anker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>