Leeg lokaal

28 sep

Westland, 1 oktober 2014.

Het aantal asielzoekers groeit op dit moment fors; met dank aan de Syrische dictator Assad en IS. Ongeveer 7.000 asielzoekers hebben al een verblijfsvergunning en wachten op een woning. Gemeenten moeten daarbij helpen; doen dat amper. Ook Westland is niet scheutig. Daarom komen er apart aangelegde opvanggebieden, alleen voor erkende vluchtelingen. Enigszins bizar: een nieuw soort Vinex-locaties.

Voor asielzoekers (nog) zonder verblijfsvergunning is inmiddels vrijwel geen plaats in reguliere opvangcentra. Daarom bouwen ze in Luttelgeest gipsplaten woonpaviljoens. En zijn er afspraken met hotels en bungalowparken. Ook wordt gedacht aan oude kazernes, gesloten verzorgingshuizen en leegstaande kantoren.

Ik zag afgelopen weekeinde in Trouw een Nederlandse kaart met alle asielzoekerscentra en hun opvangcapaciteit. Dan leer je – ik althans – plaatsnamen kennen als Sweikhuizen, Baexem en Azelo. De meeste opvangplekken liggen in oostelijk Nederland. Het dichtstbijzijnd, vanuit Westland, zijn centra in Goes, Breda en Katwijk. Als die kaart klopt is dat vissersdorp de enige Zuid-Hollandse asielzoekersplaats.

Dat Westland ontbreekt verbaast me, bevreemdt me zelfs. Westland is immers nog een regio met een behoorlijke christelijke en ook sociale gemeenschap, waar nog oog is voor de ander, waar meer dan gemiddeld vrijwilligers actief zijn, waar hulp aan ontheemden een bekend begrip is. Natuurlijk, er zijn hier ook mensen die alleen voor het eigen volk willen opkomen, die vinden dat er nu al genoeg (of teveel) Oost-Europeanen in Westland wonen en die bij dit type ‘onraad’ als eerste een makelaar bellen om de waardevermindering van hun huis te laten berekenen. Maar, anders dan voorheen, het gaat nu vooral om mensen die betrokken zijn bij een oorlog, die – of we willen of niet – ook onze oorlog is. Eigenlijk gaat het dus om mensen van ‘ons eigen volk’. Voor sommigen misschien enigszins bizar, mogelijk word je huis met zo’n nieuwe buurman wel meer waard?

En even eerlijk, is er hier echt geen (tijdelijke) ruimte? Menig kernencentrum kent open groene velden. Dat lege verzorgingstehuis en dito bankgebouw tegenover het Naaldwijkse stadhuis? Stukken Westlandse Zoom in Poeldijk of Monster? Schuren van tuinders, die het dankzij Poetin eventjes minder druk hebben?

Werkeloze kantoren op de veiling? Of de achtertuinhut van een riant wonende wethouder, supermarkteigenaar of kassenbouwer? Misschien staat er wel een lokaal leeg in die Naaldwijkse moskee?

Rien van den Anker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>