AZC Westland

27 jul

(Westland, 27 juli 2022). Het riante gebouw van de Rabobank in De Lier staat op het lijstje van het COA, het centraal orgaan opvang asielzoekers. Met een beetje goede wil, vinden ze, kun je daar tijdelijk gemakkelijk 1000 vluchtelingen in opbergen. Leuk gelegen in het buitengebied, vrijwel geen buren die kunnen klagen over overlast, perfecte aan- en afvoer routes, ook makkelijk als er onruststokers actief zijn.
Het zou de tuinbouwbank ook wel goed uitkomen want met de opbrengst kunnen ze misschien wel boeren die ze jaren terug giga in de schulden hebben geholpen een beetje helpen. Of misschien is het ook wel een mooi slim bedacht potje voor het moment dat ‘Den Haag’ in zijn stikstof-enthousiasme uitbroedt dat ook de helft van de tuinders maar moet verdwijnen. Waarna de Glazen Stad gewoon stenen stad kan worden.

Overruled
Al tijden zoekt justitie-staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) naar een oplossing om het constant overlopende AZC in Ter Apel te ontlasten door elders ook grote opvanglocaties in te richten. De meeste gemeenten weigeren mee te werken, zelfs al gaat het om tijdelijke plaatsing.
Daarom is er nu een wet in de maak waarbij de landelijke overheid aangekochte locaties kan bestemmen als asielzoekerscentrum. De regering overruled dan simpelweg de lokale overheid. Sindsdien is het COA actief aan het zoeken.

Die Lierse bank is niet de enige plek die met gretigheid wordt bekeken, ook het tweede gemeentehuis aan de Naaldwijkse Laan Van De Glazen Stad vinden ze heel mooi. Misschien geen 1000 maar wel zeker 800 slaapplaatsen!
Ze ontdekten namelijk dat sinds corona veel ambtenaren thuis werken en dat met relatief simpele aanpassingen het andere stadhuis aan de Verdilaan voldoende flexwerkplekken kan opleveren. Extra voordeel, ze weten ook dat er in het nieuwe bestuurscollege minstens één partij is die nog steeds tegen twee gemeentehuizen is.

Aanschuiven
De jachtig naar vluchtelingenplekken zoekende coalieten kwamen er ook achter dat Westland enkele nogal forse, vooral roomse, kerkgebouwen heeft die vaker leeg dan vol zijn. Zelfs zondags tijdens de mis kun je er zo honderden asielzoekers een woonplek geven. Ga dan maar eens kijken in de Naaldwijkse Adrianus, de Poeldijkse Bartholomeus of de Wateringse Johan de Doper. Het is dat ze niet van de bisschop mogen, anders zouden die paar katholieken gemakkelijk zo bij de protestanten kunnen aanschuiven.
De professionele gretigheid van de door de staatssecretaris opgehitste asielslaapplekkenzoekers is inmiddels grenzeloos doorgeschoten. Ze weten ook al dat de gemeente van plan is om strenger op te treden tegen de jongerenhokken. En dat er grote kans is dat veel bierhuizen van de Westlandse jeugdcultuur qua vergunningen en wetgeving de eindstreep niet halen. En, zo schreeuwen de COA’ers, dus leeg komen te staan!

Aangeschoten
Nadat ze daar in blijdschap op gedronken hadden was er een stagiair die creatief voorstelde om de Westlandse rondvaartboten ook vast aan de wal te leggen. Die konden, zo had hij in de krant gelezen, toch al niet meer rondvaren omdat de Westlandse wateren steeds vaker geblokkeerd zijn door particuliere sloepen en jachten. Vijftig asielzoekers per vastliggende rondvaartboot moet toch kunnen, lachte zijn licht aangeschoten baas nog naar hem. Qua carrière komt die stage-jongen er wel.

Inmiddels is de blijdschap ook doorgedrongen bij de staatssecretaris. Die wilde eerst, tot zijn doordramwet van kracht wordt, cruiseschepen met duizenden asielzoekers voor de kust laten dobberen. Maar humanitair kan dat niet omdat ze er dan niet af kunnen en eigenlijk opgesloten zitten. Maar Westland ligt toch ook aan de kust, gilde de VVD-politicus in volle vreugde..

Rien van den Anker

5 gedachten over “AZC Westland

  1. Zelfs aan humanitair gedrag zit een grens. Verplicht opnemen van asielzoekers of je volwassen kinderen nog 10 jaar in huis laten wonen. Alle twee werkt niet.

  2. Wat in een soort sprookjesachtige sfeer wordt beschreven heeft ook interessante gedachten. Waarom inderdaad geen lege kantoorgebouwen verbouwen tot vluchtelingenhuizen? Vrijwel lege kerken moet je niet doen. Zeker als de vluchtelingen uit islamitische landen komen.

  3. Is er wel eens aan gedacht om te proberen de stroom vluchtelingen in te dammen? Klaarblijkelijk krijgen de meeste te horen dat het hier een paradijs is. Het is beschamend maar die foto’s van het in de openlucht slapen in Ter Apel hebben ook wel afremmend effect hebben. Sommige zullen dat voordelig noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>