je suis rien

30 jul

(Westland, 30 juli 2022, nr. 350). Burgemeester Bouke Arends is namens de gemeente Westland toegetreden tot de Economic Board Zuid-Holland (EBZ). Dat is een platform dat zich inzet voor de toekomstbestendigheid en de concurrentiekracht van het provinciale bedrijfsleven. Bouke zal zich voornamelijk inzetten voor de ontwikkelingen in de glastuinbouw.
Verstandig, zo’n nevenfunctie, voor de gemeente, ook voor hemzelf. Zijn voorganger Sjaak van der Tak is ooit via dit soort, veelal onbetaalde, bijbaantjes toch netwerkend topman bij LTO Nederland geworden. In het nieuwe bestuurscollege doet Arends nu al public affairs en internationale contacten.

Mini-mini-WEF
Met een beetje hoogmoedswaanzin zou je die EBZ een soort mini-mini World Economic Forum kunnen noemen. Sans gêne zegt een persbericht dat de Zuid-Hollandse versie bestaat uit 30 belangrijke spelers in de provinciale economie. Zowel uit bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid.
Belangrijke onderwerpen zijn digitalisering, energietransitie, circulaire economie en veranderende gezondheidszorg. Voor Westland ligt de focus meer op duurzaamheidsambities in de glastuinbouw. De club komt niet jaarlijks bijeen in het Zwitserse Davos, nergens is trouwens te vinden waar en hoe vaak EBZ vergadert..

Koningscommissaris
Bij een blik op de leden val je niet direct om. Natuurlijk is de nogal ijdele koningscommissaris Jaap Smit voorzitter. Bouke is niet de enige burgemeester, want ook zijn collega’s van Delft, Dordrecht, Alphen aan den Rijn en Leiden zitten aan. Verder zijn de bestuurscollegevoorzitters van de universiteiten Leiden en Erasmus lid. Dat geldt eveneens voor de president-directeur van Shell Nederland.
Opmerkelijke afwezigen zijn de burgemeesters van Den Haag en Rotterdam. De hofstad wordt vertegenwoordigd door de wethouder economie, de Maasstad door de president-directeur van het Havenbedrijf.

Een stad als Westland
Cijfers krijgen vaak een aparte kleur wanneer je ze gaat vergelijken met andere cijfers. Deze week maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat in een half jaar tijd de Nederlandse bevolking met bijna 120.000 mensen is gegroeid.
Dat is vier keer zoveel als in de eerste helft van vorig jaar. Anders gezegd, in 6 maanden tijd is er in Nederland qua inwoners een stad als Westland bijgekomen.

Protestvlaggen
Ook in de Glazen Stad, toch een regio met weinig land-  en veel tuinbouw, zijn ze behoorlijk te zien: de protestvlaggen tegen het landelijke boerenbeleid. Op allerlei plaatsen hangt en wappert de Nederlandse driekleur omgekeerd. Blauw boven dus.

Maar de in vergelijking met andere boerenacties toch zeer vredelievende vlaggenparades zijn bij de provincie in het verkeerde keelgat geschoten. Ook die op de 223 tussen de Lier en Den Hoorn. Opmerkelijk, want er zijn steden in bijvoorbeeld Frankrijk of Amerika waar ze talloze straten dagelijks met het dundoek nationalistisch opfleuren. Hier niet, ze moeten volgens de provincie voor 5 augustus weg zijn.

Humor
Dit in het kader van de verkeersveiligheid, want loshangende vlaggen kunnen het zicht van camera’s, borden en verkeerslichten belemmeren. Ze zouden ook andere weggebruikers kunnen afleiden. Een consequente overheid zou dan ook iets moeten doen aan al die reclameborden, soms met bewegende beelden langs de snelweg. Maar ja, dat is commercieel, geen politiek.

Overigens hebben we – heel kort – ook nog een enkel echt Westlands protest gezien. Iemand met humor had ‘onze’ groen-witte vlag ondersteboven opgehangen in zijn voortuin. Zelf zijn vrouw had het niet in de gaten.

220729 Vlag Wstland ondersteboven
Westlands of ondersteboven?

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

4 gedachten over “je suis rien

  1. Wat een gezever over een clubje dat zich sterk maakt voor de provinciale economie. Baat het niet het schaadt ook niet, toch!

  2. Ik krijg de indruk dat de burgemeester tijd genoeg heeft om dit soort dingen te doen. Maar misschien kan hij zich dan ook wat meer onder het volk begeven.

  3. Ik ga me pas zorgen maken als de burgemeester ook weer van die reisjes van het bedrijfsleven naar China en Japan gaat meemaken. Dat is echt alleen maar geldverspilling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>