Make Corso Westland Great Again

1 feb

(Westland, 1 februari 2017). Het was toch fantastisch dat voorzitter Pleun van der Ende er in was geslaagd om het Varend Corso naar Den Haag te leiden. Eindelijk dat lokale vaarevenementje echt nationaal maken.
In dat opzicht was het een uitstekende beslissing om daarbij dat vergane, tweedehands vissersdorp Maassluis en dat groengrijze bio-gehucht Schipluiden hooghartig af te serveren. En was het ook een perfect idee om de zondag Westlands te maken zodat die Hagenaars op hun vrije zaterdag onze bootjes konden bekijken. Om zondags weer gewoon voetbalhooligan te zijn.
Ik werd dan ook verschrikkelijk moe van al dat gezeur van die Westlanders, aangevoerd door poli-bobo Remmert Keizer, die maar zeiden dat een Westlanddag niet lukt op zondag. Omdat ze al jaren de zaterdag gewend waren. Tien jaar terug was zaterdag de supermarktdag, nu rennen ze allemaal op zondagmiddag tussen de levensmiddelen. Hoezo gewend? Alsof een pilsje uit een flessie op zondag anders smaakt.

Lierenaren
Wel allemaal staan te juichen voor Westland Promotie maar als er ook maar iets in hun eigen straatje veranderd, dan wel op de achterste benen staan. Dan heet het ineens traditie, waar ‘ze’ met hun tengels van af moeten blijven. Het ergste zijn nog die Lierenaren die nog steeds denken dat het corso van hen is, ooit gepikt door het Westland.
Gemeen vond ik wel om dan te dreigen dat er sponsors zouden afhaken terwijl ik die zelf nergens heb gehoord. Typerend was ook dat er ineens plannen kwamen om een alternatief corso te regelen. Want het blijven doeners, die Westlanders, zelfs als ze zeiken.

Pleun had in zijn semi-regenteske denkwereld natuurlijk gedacht dat dat gezanik snel zou ophouden, maar de Westlandse wittemannenwoede bleef almaar doorgaan. Uiteindelijk ging hij overstag, tot mijn grote verdriet, ik had mijn poot stijf gehouden. Laat ze maar brullen, had Pleun moeten zeggen. Ze moeten maar eens leren luisteren, ik weet wèl hoe het moet. En dat klopt want Pleun is behalve tweede loco-dijkgraaf ooit ook nog eens Liers wethouder en poelier geweest. En is nu zelfs bemiddelaar, professioneel.
Toegegeven, het was daarna geniaal dat Pleuns modieus bebaarde en bebrilde perschef namens hem vertelde dat ze wel naar Den Haag wilden, maar dat het vanwege technische en veiligheidsproblemen niet kon. Er was iets met een brug of zo. Nee, die giga-hoos van kritiek had echt niet meegespeeld.
Een gouden rotsmoes, had ik nooit kunnen bedenken. Die pr-man kan oprecht mooi liegen. Geblondeerd en met borsten zou hij zo in dienst kunnen bij Trump.

Zeurpieten
Maar wat al die onnozele zeurpieten niet weten is dat het corso volgend jaar wel naar Den Haag gaat, gewoon op zaterdag. Want Pleun is niet op zijn achterhoofd gevallen. Hij gaat binnenkort in alle rust zalvend uitleggen dat zondags door deze regio varen even wennen, maar wel beter is. Ook voor Maassluis en Schipluiden. Dat zo’n wijziging perfect past in zijn nieuwe strategie ‘Make Corso Westland Great Again’.

En dat is precies Pleuns kracht, eerst gewoon het gemor negeren, even meebuigen en dan lekker weer je eigen gang gaan. Zo bestuur je het volk. Iets dergelijks deed hij ook al met journalisten die altijd maar mekkeren over de in hun ogen overdreven, niet te controleren corsobezoekersaantallen. Veel eerder dan oom Donald had onze Pleun het al over alternatieve feiten en cijfers.
En hij gaat vanzelfsprekend voortvarend (!) verder. Ik denk zelfs dat we met hem ook nog opstomen naar Rotterdam. En misschien nog verder. Als ik Pleun zo op afstand zie, dan denk ik wel eens, jeetje, wat zijn wij allemaal klein. En dom.

Rien van den Anker

3 gedachten over “Make Corso Westland Great Again

  1. Waar maak je je druk over? De Lier heeft allang weer haar lokale ‘gondelvaart’ waar het dorp blij mee is. DE Westlander al twintig jaar z’n Varend Corso. Goed initiatief destijds…… We gaan toch niet ineens wat nieuws verzinnen? Ik zie trouwens in het nieuwe logo de aanduiding WESTLAND niet meer. Marketing wat? Streekcultuur: voor en door de Westlanders!. Genieten absoluut veel mensen van. Natuurlijk krijg je wat je verdient……

  2. Pleun van der Ende is zo’n typische bestuurder van de oude stempel, die geen enkel gevoel (meer) heeft met de achterban. Dat is op zich niet erg, maar als je dan iets fouts doet, erken het dan publiekelijk. Dat maakt je groots, nu is hij echt klein. Een bruggetje de schuld geven…

  3. Al die Westlanders die hun varende zaterdag willen behouden zijn toch niet gek. Zou het bestuur van het corso niet weten hoe belangrijk die dag voor die grote groep is. En zijn al die bestuursleden het eens met hun voorzitter? Die hoor ik ook niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>