je suis rien (68)

28 jan

Gravin Machteld
(Westland, 28 januari 2017). De gemeenteraad debatteerde deze week lang over de reconstructie van het ‘s Gravenzandse Marktplein. Met of zonder auto’s? Het werd – typisch Nederlands – een compromis, soms auto’s, soms niet.
Pijnlijk eensgezind was de raad weer eens in kunstzinnige desinteresse. Waar het beeld van Gravin Machteld, dat er nu centraal staat, naartoe moet is nog onduidelijk. Het CDA vond een nabij stukje groen wel passend, omdat dat aan het Gravin Machteldplantsoen ligt! Terwijl dé oplossing zo simpel is. De dorpspomp naar het schelpenpad tussen kerk en kroeg. En Machteld gewoon op de pompplek. Op het plein.

In de ban
Eind november werd Westland Verstandig en haar leider Duijsens politiek ‘in de ban’ gedaan, wegens niet integer en onoprecht gedrag in de affaire-griffier Broekema. Die fractie zou zo’n beetje monddood worden gemaakt, zei de rest van de raad, met uitzondering van de LPF. Van enige samenwerking met die fractie binnen de raad kon geen sprake meer zijn.
Deze week kwam een amendement – een wijziging – op een collegevoorstel ter tafel. Met handtekeningen van GBW, CDA, LPF en CU/SGP. En ook die van Westland Verstandig. Zouden sommige Westlandse politici denken dat in de ban doen hetzelfde is als in de ban zijn van?

Alcoholvrij
Op het Westlandse Sportgala dinsdag wordt geen alcohol geschonken. ‘Om bewustwording te creëren’, meent sportwethouder El Mokaddem. ‘Belachelijk’, reageert LPF Westland. ‘Een gala zonder drankje is een wedstrijd zonder derde helft’.
In het gemeentelijke persbericht staat heel subtiel dat ‘het horecapersoneel in De Naald geen alcohol zal schenken’. Heel benieuwd hoeveel flaconnetjes Bacardi naar binnen worden gesmokkeld. Voor in de cola.

Jubileumzegel
Het tuinbouwevenement Kom in de Kas kent dit jaar de veertigste editie, op 1 en 2 april. Daarvoor brengt PostNL een jubileumzegel uit. Dat wilde het 20ste Varend Corso ook wel, maar Den Haag haakte af…

Polen-angst
Enkele jaren terug was er nogal ‘Polen-angst’ in de Westlandse politiek, vooral van de zijde van de LPF. Nu blijkt dat veel Polen terug willen en dat anderen niet eens meer willen komen. Dat komt, volgens kenners, onder meer omdat er hier steeds vaker anti-immigratiegeluiden klinken. Wel leuk te weten dat die Polen klaarblijkelijk goed Nederlands verstaan.

De rubriek ‘je suis rien’ is boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

3 gedachten over “je suis rien (68)

  1. Kan nou niemand een gemiddeld raadslid aan zijn verstand brengen dat kunst en cultuur essentieel zijn in een samenleving. En laat zo’n raadslid ook eens hardop zeggen waarom dat beeld van Machteld daar weg moet van het marktplein in ‘s-Gravenzande. Ik begrijp dat er nu een knik in de weg komt en dat dat 6 meter terrasruimte kost. Gaat het dus allemaal alleen maar om terrasruimte?

  2. Inmiddels is Duijsens van Westland Verstandig toch in de ban gedaan doordat onder meer Keizer van Gemeentebelang breed bekend heeft gemaakt dat er mogelijk iets niet orde is met de fractievergoedingen. Wie kaatst kan de bal verwachten. Heel benieuwd hoe Duijsens zich hier uit praat.

  3. Samen met kunstenares Ingrid Rollema die het beeld van de gravin heeft gemaakt zat ik in de raadzaal. We keken en luisterden naar het steekspel van woorden die vooral waren gewijd aan het-kan-ons-niet-schelen-waar-het-beeld-blijft.Het viel ons op dat de meeste raadsleden vooral met hun geliefde schermpjes aan de slag waren en zich nauwelijks leken te interesseren voor het onderwerp.
    Dat was ook het geval toen het op stemmen aankwam. Ondanks het gloedvolle en positieve betoog van de heer Duijsens en de ja-stem van twee andere fracties, besloot de raad in meerderheid dat de gravin van het plein kon verkassen. Een aantal raadsleden keken tijdens de stemming devoot omhoog. De cultuurjudassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>