Wereldberoemd, van dat winkeltje To Bruinen

8 sep

Thea Bruinen 1948 – 2014

141022 Foto Wat Blijft Thea Bruinen a

Thea Bruinen is (nog steeds) ‘wereldberoemd’ in Honselersdijk door dat winkeltje in de Dijkstraat dat ze had overgenomen van haar tante To Bruinen – ook al een begrip in het dorp. ‘Als To Bruinen het niet heeft, dan is het niet te vinden’, weet jarenlang vrijwel iedere Dijker zeker. Het winkelpandje is niet meer, evenzo Thea’s geboortehuis ernaast. Gesloopt, verworden tot parkeerplaats.

Ze is altijd vrijgezel gebleven, heeft nooit een vaste relatie gehad. ‘En dat terwijl ze dol was op kinderen. En zo behulpzaam,’ zegt schoonzus Bep, getrouwd met Thea’s oudere broer Henk. ‘Altijd zorgen voor anderen, haar beide moeders, haar tante, haar broer. Alsof ze geen tijd had voor een man’.

Thea Bruinen komt in 1948 ter wereld als de jongste van een drieling; zusje Plony en broer Cors overlijden kort na de geboorte. Later krijgt ze toch nog een zus en broer, Plony en Sjors.

Vader Jo is (machinaal) loonwerker; in 1959 overlijdt moeder Mien. Haar vader hertrouwt met de Haagse To, die voor het gezin een warme, tweede moeder wordt. Niemand noemt haar stiefmoeder.

Na de Honselse lagere school volgt de Poeldijkse huishoudschool. Daarna gaat ze in de huishouding werken; ‘s avonds als serveerster in wijkgebouw Hofwijck. ‘Een spontane meid, maar, anders dan mijn zus en ik, geen echt uitgaanstype,’ lacht Henk. Ze wordt wel lid van de majorettenvereniging, komt bij de scouting, gaat mee op kampweken, kookt dan voor groepen jongeren.

Vanaf haar zeventiende komt Thea in dat winkeltje van tante To, met wie ze het goed kan vinden. Dat winkeltje was oorspronkelijk opa’s kleermakerij. Met kleding, broeken, band en garen. Het werd een Winkel van Sinkel; alles waarnaar werd gevraagd kwam in de schappen en laden.

Zus Plony en broer Sjors vertellen: ‘Noem maar op, babykleding, truien, panty’s, knotten wol en schoolspullen. Maar ook speelgoed, kroonpennen, potloden, blocnotes, serviezen, tassen en portemonnees. En natuurlijk kerststallen en Mariabeelden.’ Voor kinderen was ‘To Bruinen’ een (speelgoed)paradijs; voor moeders een uitkomst.

‘Thea groeide als het ware het winkeltje in, was er steeds vaker en uiteindelijk gewoon altijd’. Dat werken combineerde ze met de zorg voor haar moeder. Thea neemt daarna het bedrijfje over; tante To blijft – letterlijk – achter de schermen mee werken. ‘Die woonde nog jaren achter de winkel en is ook door Thea verzorgd’.

Ieder jaar is er wel een vakantie, een enkele keer Oostenrijk of de Canarische Eilanden, maar veelal is het een Nederlandse bungalow. Er zijn ook dagtochten, naar de Efteling, naar Volendam, met de bus.

Thea is gek op uitjes, dol op ‘een bakkie met iets lekkers’. Dan gaat ze naar de Intratuin, naar de Haagsche Beek in Kijkduin. Met schoonzus, zus en nichtjes is geen kerstshow ‘veilig'; die wil ze allemaal bezoeken.

Ook lekker eten is aan Thea besteed, vooral de Chinees of gourmetten. Favoriet is een biefstukje brood, met uien en champignons. Natuurlijk gebakken in boter. En thuis gaat er geen dag voorbij zonder ‘Goede tijden, slechte tijden’. ‘Boer zoekt vrouw’ kan haar eveneens bekoren. Maar daarnaast is ze ook serieus, als belijdend katholiek gaat ze iedere week naar de kerk. Vlakbij, in de Dijkstraat. Als het zondags niet lukt, dan doordeweeks.

Midden jaren negentig krijgt Thea zelf gezondheidsproblemen; ze stopt met het winkeltje. Het winkelpandje wordt tante To’s woonhuis. Thea woont in die jaren in het ouderlijk huis ernaast en verhuist in 2009 naar de Molenlaan, samen met broer Sjors.

Als moeder To in 2001 is overleden, is haar (gelijknamige) tante zorgbehoevend. Thea gaat haar dan als vanzelfsprekend verzorgen. Als tante naar De Kreek verhuist, is ze elke dag in ‘s-Gravenzande, helpt daar andere bewoners, blijft ook komen als tante is overleden. ‘Thea was een sociaal type, die zichzelf verzorgend dan wegcijferde.’

Drie jaar geleden wordt darmkanker geconstateerd, uitgezaaid naar de lever. Er volgen talloze ziekenhuisbezoeken, doktersconsultaties, medicijnen en chemo. Schoonzus Bep: ‘Toen was het onze beurt om haar te verzorgen. Het klinkt raar, maar het was mooi om dat voor haar te doen.’

Rien van den Anker

Thea Bruinen is geboren in Delft op 3 december 1948; zij is in Honselersdijk overleden op 8 september 2014.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>