je suis rien (96)

12 aug

Nieuwe Coalitie
(Westland, 12 augustus 2017). Geniaal hoe Westland weer ruzie maakt over het huldigen van twee ‘lokale’ voetbalvrouwen. Eerst niet, zei VVD-wethouder Peter Ouwendijk, later toch weer wel, klonk het via CDA-burgemeester Sjaak van der Tak. Het werd uiteindelijk ja. Leuk, hoe een vertrekkende bestuurder een zittende wethouder ‘terugfluit’.
Maar een college dat spreekt met twee tongen, kan niet, lieten – normaal onderlinge kemphanen – Gemeentebelang Westland, LPF en Westland Verstandig horen. Gezamenlijk! Een Nieuwe Coalitie lijkt geboren! CDA en VVD blijven muisstil.

Yusuf of Fatima
Allemaal gemuts natuurlijk. Na verbaal steekspel komen er uiteindelijk  twee huldigingen. Sarina Wiegman komende zaterdag, Mandy van den Berg al donderdagavond. Maar opmerkelijk blijft dat vooral de drie lokale partijen groot voorstander zijn van die Westlandse huldiging. Pas op, als populistische politici gaan praten over ‘Westlandse toppers’ en ‘Wij zijn trots op Mandy en Sarina’ en ‘Dit is goede Westlandse marketing’ moet de burgerij juist oppassen.
Heel even vroeg ik me zelfs af of ze bij een geïntegreerde Westlandse Yusuf of Fatima ook zo enthousiast zouden zijn geweest? Logisch is wel dat de horeca gelijk zo enthousiast was, meer omzet halen is immers ook een tak van sport? En opnieuw, CDA en VVD blijven stil, pijnlijk stil.

Van ons
Belangrijkste huldigingsvraag blijft steeds waar de te huldigen sporter woont. En hoe lang je al weg mag zijn voordat je de titel ‘onze’ verliest. Lara van Ruijven bleef jarenlang van ons, al was ze inmiddels een oprechte Heerenveense. Mandy zou het Westland ook al ‘ontvlucht’ zijn. Sarina is import, komt uit Den Haag.
Een soort geografisch mierengedoe dus. Wie is er  Westlander? Laatst suggereerde een Westlandse politicus nog dat mensen met een Limburgs accent eigenlijk geen echte Westlander zijn. Met die beredenering is Sjaak van der Tak als geboren Rotterdammer in feite ook nooit van ons geweest. Dat zal velen dan weer tevredenstellen.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

2 gedachten over “je suis rien (96)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>