Architectonische onwetenden

16 aug

(Westland, 16 augustus 2017). De Naaldwijkse watertoren ligt onder vuur. Althans de plannen om er een soort moderne toren naast te zetten zodat er appartementen in kunnen worden gebouwd. Vrijwel iedereen is tegen.
Ik zal maar gelijk uit de toren komen: ik ben hartstikke voor. Persoonlijk had ik nog liever gehad dat er een exacte kopie van de watertoren in glas naast was gezet. Een spiegeling van glas en steen. Fantastisch en uniek.
Ik doe één poging om architectonische onwetenden te overtuigen. Ga eens naar Parijs, bezoek het Louvre, bekijk de glazen piramide. Zie daar hoe oud schitterend samensmelt met nieuw.

‘Lulverhaal’
Maar neem nu de toren-overburen in het appartementencomplex Woerdstaete. Nu al boos, vooral tegen. ‘Als ik de gordijnen opendoe, zie ik de toren recht voor me. Dit doe je toch niet’, zegt een bewoonster die er kwam wonen toen ‘dat oude waterding’ er allang stond. Ze noemt argumenten van een wethouderlijke voorstander strijdvaardig ‘een lulverhaal’. Zei ook sorry, alleen voor dat woord dan.
Alle bewoners van de 47 appartementen zijn volgens haar tegen, omdat ze meer schaduw krijgen en minder uitzicht. En dat terwijl veel van die Woerdstaetelingen om de hoek wonen. En de toren, eventueel plus aanbouw, alleen zien als ze uit de garage rijden.

Mirakel
Ook woningbouwvereniging Vestia vind het maar niks en komt ineens op voor haar huurders die in de buurt wonen. Op zich is dat in die wereld al een mirakel. Arcade noemt het project in strijd met het in 2013 vastgestelde bestemmingsplan, waarin die locatie als ‘maatschappelijke bestemming’ is bestempeld. Maatschappelijk betekent ‘wat met de samenleving/maatschappij te maken heeft’. En daar vallen natuurlijk geen kapitaalkrachtige huisbezitters onder. Logisch, dat zijn kopers, geen huurders.
Volgens Arcade wordt de buurt gekarakteriseerd door laagbouw; daar past dit plan met negen verdiepingen niet in. Het complex Woerdstaete waarschijnlijk ook niet. Heeft zes etages. Maar ja, dat staat er al.

Signaalfunctie
Erfgoedvereniging Heemschut (Zuid-Holland) ziet eveneens niets in de plannen. Die zet zich al meer dan 100 jaar, onafgebroken zelfs, in voor het behoud van cultureel erfgoed en noemt de watertoren een rijksmonument met een signaalfunctie als je Naaldwijk inrijdt.
Volgens Heemschut wordt het, als je daar iets tegenaan gaat bouwen, een soort raketlanceerinstallatie. Zij noemt de watertoren medebepalend voor de identiteit van Naaldwijk. Alsof ik geluiden uit een vorige eeuw hoor. Of een andere planeet.

Contrast
Maar, nogmaals, ik ben voor. Had in ‘mijn’ plan voorkeur gehad dat het sportcomplex ernaast zou worden opgedoekt zodat die gespiegelde glazen toren net even aan de andere kant van de bestaande watertoren zou komen. Zodat het contrast tussen modern en historisch nog beter zou uitkomen.
Uiteindelijk is het dat niet geworden, jammer, maar wat er nu kan gaan komen getuigt nog steeds van durf en lef. Is een prachtig plan om een nieuwe Westlandse icoon te realiseren. Met meer dan een signaalfunctie.

Afbreken
Overigens, die tegenstanders weten natuurlijk allang dat de watertoren in z’n eentje geen ander alternatief is. Mogelijk alleen het Westlandse: rijksmonument of niet, laten verpauperen en na jaren van verval in zijn geheel afbreken.
Komt er weer zo’n rare appartementenbocht, net als Woerdstaete. Ook zes etages hoog. Met veel schaduw, en nog veel minder uitzicht. Dan is Westland daar nog lelijker.

Rien van den Anker

6 gedachten over “Architectonische onwetenden

  1. Een doordacht ontwerp en een verrijking voor de buurt. Heel goed dat de columnist een lans breekt voor de invulling van het prachtige bouwwerk. En inderdaad, het lijkt wel wat op een lanceerplatform voor een raket; zal Kim Jung un er mogelijk van weerhouden een aanval op Naaldwijk te doen…

  2. Zeer verheugd met uw steunende visie. Er waren tijden dat het realiseren en toevoegen van een nieuw gebouw aan de gemeenschap een feestelijke gebeurtenis was. Maar in onze moderne tijd, waarin er aan niets ontbreekt en we heel veel vrije tijd hebben, zijn we overal tegen. Is er geen rede voor feest maar gaan we de barricade op.
    Uw Louvre-voorbeeld is treffend. Niet dat de watertoren daarmee vergeleken kan worden maar het gebouw toont hoe uitmuntend de symbiose tussen oud en nieuw kan zijn en hoe we met vertrouwen en durf het verleden weer naar de toekomst kunnen richten. Dat is precies de houding die wij als architecten hebben en die ook past bij het Westland.

  3. Ik ben fel tegen omdat Westland al zo weinig oude gebouwen heeft en de politiek deze dan ook verkwanselt. Mooi wordt het niet, maar Westland is ook geen mooie gemeente dus misschien past het wel bij Westland..

  4. Het is wel duidelijk. De, alsnog voorgenomen aanbouw, aan de toren maakt heel wat discussie los. Twee uitersten en de vraag is hoe het zal aflopen?: “Hij blaast hoog van de toren” en “Torentje, torentje, bussekruit, wat hangt eruit, een gouden fluit, een gouden fluit met knopen, torentje is gebroken”.

  5. Je kunt erover discussiëren of het plan mooi of lelijk is, maar niks doen levert alleen maar lelijkheid op. In Londen gebruikten ze de Tower om tegenstanders langdurig op te sluiten. Dat zou hier ook nog kunnen, te beginnen met mensen die gelijk maar zeggen dat alle bewoners achter ze staan. Ik heb bij die klagende bewoonster gemist dat ze bang was dat haar huis minder waard zou worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>