je suis rien (87)

10 jun

Combineren
(Westland, 10 juni 2017). Wegenwethouder Bram Meijer, ook verantwoordelijk voor de nieuwe stadhuizen, zei deze week druk bezig te zijn met voorbereidingen van de gemeentelijke verhuizing. De grote overstap is nu gepland op 28 augustus, later volgt de officiële opening.
Subtiel, in een soort tussenzin, liet hij weten dat er ook gesproken, zelfs nagedacht, wordt over het combineren van de opening en het vertrek van burgemeester Sjaak van der Tak. Heel slim, scheelt een slok op een borrel. Komen er in ieder geval veel Westlanders, ook zij die blij zijn met Sjaak vertrek. Of tegen twee raadhuizen waren.

Het signaal is duidelijk
De Grote Burgemeesterbaas was deze week voor ons op reis, naar China. ‘Als de kat van huis is’ klonk het olijk tijdens de vergadering van het Presidium. Maar zijn wethouderlijke vervanger Theo Duijvestijn vierde geen feest. Introduceerde na vragende en kritische opmerkingen vanuit de raad monotoon zijn nieuwste stopwoorden: ‘Het signaal is duidelijk. Eén keer klonk de belofte dat het antwoord van de burgemeester zal komen. Wel later, schriftelijk. Heel even dacht de raad dat hij, voor de zekerheid, zat te whatsappen met ‘Peking’.

Onder embargo
Journalisten ontvingen gisteren een nog niet openbaar stuk van de gemeente Westland. Onder embargo heet dat. De ‘Voortgangsrapportage collegewerkprogramma’ (!) werd digitaal toegezonden ter voorbereiding van een persgesprek maandagmorgen.
Tijdens die Presidiumvergadering bleek dat de gemeenteraadsleden de stukken pas maandag krijgen. ‘Eerder dan de pers”, klonk het verontwaardigd.
Wethouder Duijvestijn reageerde niet verbaasd, wel consequent: ‘Het signaal is duidelijk’.
Hij zag nog wel een oplossing; dat antwoord ‘pikten’ de raadsleden. De stukken zijn gisteren alsnog naar de raad gestuurd. Een uur eerder dan naar de media!

Boerenleenbank
De gemeente Westland kent de WestlandStek, bedoeld voor maatschappelijk bijzondere burgers. Soms reik ik die symbolisch uit, deze keer aan Jan Verheij, woordvoerder van het (Westlands) Varend Corso.
Hij reageerde op het bericht dat de Rabobank de sponsorbijdragen verlaagt van de 15.000 naar duizend euro. Waarom en waarvoor is nu niet belangrijk. Wel dat Jan in het AD flink uithaalde naar de ‘boerenleenbank’, waar vele Westlanders bankieren. Da’s nou lef hebben. De ‘raffeisenbankiers’ waren daarover op hun pik getrapt, leken ineens gewone mensen. En dat wist bijna niemand meer. Dank, Jan.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

3 gedachten over “je suis rien (87)

  1. Het terugdraaien door de Rabo van zoveel sponsorgeld is niet echt sociaal. Dat zegt ook veel dat er bij die bank inmiddels geen enkel Westlandgevoel meer aanwezig is. Dat soort lieden noem je ook terecht mensen van de ‘boerenleenbank’. Uit de tijd dus!!

  2. Jan Verheij heeft een WestlandStek verdiend omdat hij flink uithaalde naar de ‘boerenleenbank’. Echter door Westland weg te laten bij Varend Corso heeft hij deze helaas gelijk weer verloren. Laat Marco Vijverberg van de profronde Westland hem dan maar in ontvangst nemen!

  3. Is het een idee om aan te bieden dat Peter Duijsens dan gelijk afscheid neemt van de politiek. En ook wethouder Ouwendijk. Een soort grote schoonmaak vooraf aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>