Gastcolumn: En waarom niet?

14 jun

Woensdag Gehaktdag kent soms ‘aanbiedingen’. Zoals een gastcolumnist, die gezien de actualiteit op deze plek ruimte krijgt. Deze keer John Witkamp, (buiten)gewoon raadslid van LPF-Westland. Een oppositiepartij die zich uitgesproken laat horen.
Zoals ook in deze gastcolumn over de opvolging van burgemeester Sjaak van der Tak. En, gastcolumnist of niet, reageren mag. Graag zelfs.

(Westland, 14 juni 2017). Ik bedoel, waarom zou je nu niet eindelijk eens een keer als inwoners van een gemeente rechtstreeks je eigen 1e burger mogen benoemen? Ik heb daar vaak over nagedacht, maar er nooit een in mijn ogen zinnig antwoord op gehad. De leden van de banencarrousel reageren altijd op dezelfde wijze.
Stel je voor dat de lokale kroegbaas dan de meeste stemmen haalt. Dat zou wat zijn. Of ze reageren altijd met de stelling dat alleen mensen met een CV van de lengte van een wc-rol genoeg gewicht zouden hebben voor de functie van burgemeester.

Afdankertje
Maar is dat ook zo? Welke competenties vinden de inwoners van een gemeente zelf belangrijk? Zitten ze wel te wachten op een afdankertje uit de 2e Kamer of een vrindje of vriendinnetje van de commissaris van de Koning die ook nog wat partijpolitieke diensten moet verlenen? Want laten we wel wezen, ook Westland had nou ook niet echt een burgervader die de laatste zeven jaren uitblonk in politieke neutraliteit als het gaat over zijn werk in de gemeenteraad.
Of zijn we de acties rondom de zondag openstelling van winkels, het gedoe rondom zijn eigen herbenoeming in de coalitievorming van 2014, het gesodemieter met de asbestbrand Wateringen of de dubieuze rol in het wegsturen van onze griffier al weer vergeten?

Faalhazen
Grote vraag blijft op zijn Westlands “En wa krijge we nouw?” In ieder geval eerst een interim-er die even op de winkel moet passen tot dat de juiste (en naar goed Hollands gebruik) lange en bureaucratische procedure weer is gevolgd voor de benoeming van een nieuwe burgemeester. Kan zomaar een jaar duren.
Faalhazen zoals Rehwinkel of van Aartsen zijn gelukkig al onder de pannen en druk met andere dingen en voormalig commissaris van de Koning van Drenthe Tichelaar, lijkt mij ook niet de juiste figuur. Er hangt ons dus nogal wat boven het hoofd waarbij het uitermate vervelend is dat we over de belangrijke positie van de burgemeester van Westland niet gewoon u als inwoner rechtstreeks kunnen laten stemmen.

Gewild
De kans dat we daarmee een echte Westlander krijgen voor die post (man of vrouw, maakt mij niet uit) is dus behoorlijk klein. Want Westland is een 100.000+ gemeente en die zijn maar wat gewild bij de partijlobbyisten van de grote landelijke politieke partijen.
Ik hoop het ooit nog te beleven dat het anders wordt in Nederland, maar gezien mentaliteit in de Haagse politieke kaasstolp denk ik dat het misschien eerder iets wordt voor mijn mogelijk toekomstige kleinkinderen.

John Witkamp
Raadslid LPF-Westland

7 gedachten over “Gastcolumn: En waarom niet?

 1. Ok, ik stel me kandidaat!
  Ben het met je eens John. In dezelfde gedachte: als die burgemeester niet presteert zijn we ook in staat om die persoon weg te sturen – die verantwoordelijkheid nemen we dan ook met z’n allen.

 2. Zomaar een gedachte. Als alle politieke partijen die in maart meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen de nummer 1 op hun lijst ook presenteren als hun nieuwe kandidaat-burgemeester. Laat dan de drie lijsttrekkers met de meeste voorkeurstemmen meelopen in de nog geldende benoemingsprocedure. Natuurlijk, lager op de lijst staande kandidaten krijgen dan minder voorkeurstemmen, maar je hebt wel een begin van een door de bevolking gekozen burgemeester.

 3. Je naam is genoemd John ….. evenals de mijne overigens, haha. Maar zolang het benoemingen blijven zie ik Adri Bom-Lemstra hier nog wel op de opengevallen plek verschijnen.

  • Wordt het weer CDA Leo, dat moeten we absoluut niet willen. Maakt coalitievorming straks weer zo lastig.
   Tweestrijd John en Leo….. lijkt me heel interessant :-) Remmert als outsider en Peter die tegen is.

 4. Ik ben tegen een gekozen burgemeester, maar we moeten wel het huidige systeem depolitiseren. De beste persoon moet op die plek komen. Alle raadsleden in de vertrouwenscommissie zouden een vetorecht moeten krijgen. Verder zou deze commissie de mogelijkheid moeten krijgen adviezen te vragen aan personeelsdeskundigen. Dat is lastig vanwege de vertrouwelijkheid, maar hoeft geen probleem te zijn.

 5. Het komt uit Witkamps hart en loopt vanaf zijn toetsenbord. Naast zijn bewoordingen van “afdankertjes en faalhazen”‘ zijn om maar dichter bij huis te blijven rondom ons eigen college c.s. de termen “non valeurs en leugenaars” gepasseerd. De rode draad om – indien mogelijk – alles maar op zijn Westlands te regelen is gelijk een valkuil. Immers waar is de Westlandse kandidaat zonder enige binding met welke partij of groepering dan ook? En we hebben sinds 2004 toch al ervaring met een Westlandse Raad en puur Westlandse colleges! Dat heeft de impasse waarover hij spreekt – helaas- niet helpen voorkomen.

 6. Prachtig om te lezen. De Westlandse politiek is werkelijk geen haar beter dan de Haagse. Echt geen haar beter.. Ik hoop juist op een niet Westlandse burgemeester die de bekrompenheid in deze gemeente krachtig zal doorbreken. Die zich afvraagt hoe de Westlander zonder natuur kan leven en met steeds meer verkeer om zich heen. De kale troosteloze wegen en de aaneengeschakelde woonwijken die samen Westland voorstellen. De nieuwe burgemeester wordt in elk geval de burgemeester van de lelijkste en kaalste gemeente van Nederland. Wie wil dat nu niet worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>