je suis rien (72)

25 feb

Twitterfilmpje
(Westland, 25 februari 2017). Directeur Renske van Kooij van de Westlandse bibliotheek en directeur Sylvia Vollebregt van Vitis Welzijn hebben beiden op Twitter een promotiefilmpje ingesproken voor het Westlandse kandidaat-Kamerlid Karin Zwinkels. Met een CDA-logo linksboven prijzen beiden haar zowat de Binnenhofhemel in. Je zou bijna denken dat ze haar ook gaan stemmen.
Mag een directeur van de bieb of van een professionele, hulpverlenende vrijwilligersorganisatie zich ‘zomaar’ publiekelijk politiek uiten? Ook als die clubs verbonden zijn met de gemeente? De eerste gesubsidieerd, de tweede gefinancierd om sociale taken uit te voeren. Grond voor een discussie in de raad, nietwaar? Nou ja, meer een masterclass in ‘draaidebatten’.

Privépersoon
De verantwoordelijke wethouder Marga de Goeij heeft er, vindt zij, niks over te zeggen omdat het over mensen van een privaatrechtelijke instelling gaat, ook al wordt die ondersteund door de gemeente. Bovendien spraken die twee als privépersoon. Waarop Remmert Keizer (Gemeentebelang Westland) wel wilde weten waarom de functies van beiden dan werden vermeld.
Los van CDA-fractieleider Piet Vreugdenhil (‘Een storm in een glas water’) hadden andere raadsleden volop bezwaren. VVD’er Pieter Varekamp vroeg de wethouder beiden op deze actie aan te spreken. En Maxim van Ooijen (D66) noemde vooral het optreden van de Vitis-directeur niet handig. ‘Had ze niet moeten doen.’ Leen Snijders (CU/SGP) was vanzelfsprekend stichtelijker: ‘Ik was wat terughoudender geweest’.
De wethouder sloot de discussie af met: ‘Ik deel de essentie van dit gesprek mee aan de betrokkenen’. Onduidelijk of ze toen sprak als bestuurder of als CDA-lid. Of misschien wel als privépersoon.

Retweeten
Die twitterdiscussie kreeg nog een vervolg omdat burgemeester Sjaak van der Tak het Van Kooij-filmpje had geretweet naar al zijn digitale volgers. Mag dat wel?, was de vraag van LPF-fractievoorzitter Dave van der Meer. Ja, vond de burgemeester, die meende dat de LPF begrippen als ‘onpartijdigheid’ en ‘boven de partijen staan’ met elkaar verwart. ‘Ik ben daar heel transparant in. Bij landelijke en Europese verkiezingen is er ook voor mij gewoon vrijheid van meningsuiting’. Heel even dacht de raad dat hij als privépersoon sprak. Of was het toch de politicus, van het CDA?

Astrid Keizer
Gemeentebelang goes Youtube! Kort na de gemeenteraad afgelopen dinsdag verscheen er digitaal een soort ‘journaal’ met de naam ‘GBW Praat Na De Raad FEB 2017′. Daarin doet fractieleider Remmert Keizer als een ware Astrid Kersseboom verslag van de GBW-activiteiten die avond. Over De Leuningjes, woningbouw Kwintsheul en de Gemeentewerf ‘s Gravenzande. Nu nog alleen recht in de camera kijken.

De rubriek ‘je suis rien’ is boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

2 gedachten over “je suis rien (72)

  1. Wij van WC-eend adviseren WC-eend. Directeuren van instellingen met publieke taak, gesubsidieerd door/ verlengstuk van de gemeente en de burgemeester dienen zich uit hoofde van hun functie te onthouden van (partij)politieke uitingen en stemadviezen. Als privépersoon is er vrijheid van meningsuiting. Maak dan duidelijk dat je dat als privépersoon doet!

  2. Renske van Kooij en Sylvia Vollebregt zijn er gewoon ingetuind. Hebben zich laten overdonderen door het enthousiasme van Karin Zwinkels. Of durfden geen nee te zeggen tegen dit, nu nog machtige, raadslid? Nu komen ze op het matje bij de CDA-wethouder. Die zal wel dankjewel zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>