je suis rien (71)

18 feb

Greenport
(Westland, 18 februari 2017). We zijn eruit, anders gezegd, Westland is eruit. Het toekomstige opleidingsinstituut tegenover Royal FloraHolland in Honselersdijk gaat World Horti Center heten. Eerst was de naam Greenport Horticampus, maar het ging fout toen men ontdekte dat iedere (ook Engelssprekende) persoon de naam wel begreep, maar dat het eerste woord geen formeel Engels was.
Korte tijd later werd de nieuwe naam gepresenteerd: World of Westland. Geniaal, totdat de niet-Westlandse meefinancierende gemeenten en partners knorrig werden. In paniek werd weer een nieuwe naam gepresenteerd: WOW.

WOW
Iedereen blij, maar al snel was er opnieuw kritiek. WOW was toch meer een jeugdig modewoord dat vrij snel ‘out’ zou zijn, vooral bij jongeren. Kort daarop werd er ook een nieuw type Toyota met die naam gepresenteerd.
Laat – maar beter laat dan nooit – ging ook burgemeester Sjaak van der Tak om. Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak begin januari liet hij doorschemeren WOW niets te vinden. “Bij WOW denk je niet gelijk aan een school of aan een campus”, was zijn deskundige reactie. Ongevraagd gaf hij ook al een nieuwe naamsuggestie: Westland Hortivalley Centre.

World en Horti
Maar het gezag van de burgervader is klaarblijkelijk tanende, want niet zijn commentaar heeft tot een nieuwe naam geleid, maar de vraag vanuit het bedrijfsleven, zo vertelt de website van de Demokwekerij. Dat is een van de participanten van de Greenport, sorry, WOW, excuses het Horti Center. De uitleg daarna maakt alles helder: Bedrijven kregen de behoefte om de begrippen World en Horti toe te voegen aan de naam. Kregen behoefte?
Het mondiale kennis- & innovatiecentrum van de glastuinbouw gaat begin september open, ik ken al mensen die gokken op de naam World Greenport Horticampus.

Blunders
Afgelopen maandag was er in De Kiem in ‘s Gravenzande een politiek debat onder leiding van tv-dandy Jort Kelder, georganiseerd door MKB Westland in samenwerking met VNO-NCW Westland-Delfland. Westlandse hoofdrolspelers: scheidend GBW-wethouder Arne Weverling die op de landelijke VVD-lijst staat en CDA-raadslid Karin Zwinkels die voor die partij in de Kamer wil.
Leuke avond met twee forse blunders. Vragen aan Weverling hoe zijn vrouw zijn Tweede Kamerambities vindt is niet leuk als de man in scheiding ligt. Dat mag je de organisatie aanrekenen. Zwinkels niet tevoren adviseren niet leuker dan Kelder te willen zijn is ook niet slim. Dan vraag je erom publiekelijk voor joker te worden gezet. Dat mag je haar pr-adviseurs aanrekenen.

De rubriek ‘je suis rien’ is boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Een gedachte over “je suis rien (71)

  1. Al dat gedoe rond de naam van een opleidingscentrum zegt al veel over de internationale kneuterigheid van het Westland. We kunnen wel veel, maar we kunnen onszelf in het buitenland maar slecht verkopen. Wat dat betreft kunnen we veel van Wageningen leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>