Mohamed

25 jan

(Westland, 25 januari 2017). Links Westland ligt op apegapen, geen oprechte arbeider meer te vinden in de kassen, nergens klinkt nog het ‘Morgenrood’ tussen de tomaten, zijn er socialisten die de rijen sluiten. En nu heeft ook nog de laatste Rode Leider zich afgemeld.
Voor wie het heeft gemist: PvdA-wethouder Mohamed el Mokaddem stapt na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 uit de Westlandse politiek. Opmerkelijk, daar waar de PvdA voor een ‘natte wind’ al persberichten verstuurt, dit keer helemaal niets. Even opmerkelijk, het vertrekbericht op de PvdA-site heeft geen enkele reactie opgeleverd. Van woede noch van vreugde.
Officieel vindt de 34-jarige Mohamed het tijd voor een nieuwe uitdaging. Hij belandde ooit als ‘broekie’ in de Westlandse politiek: ‘Volgend jaar ben ik precies 12 jaar actief, waarvan 5,5 jaar als wethouder. Dat is een goed moment om op zoek te gaan naar een andere uitdaging.’
Vooral zo’n laatste zin doet een gemiddeld mens rillen en vermoeden dat er meer aan de hand is. Het gezonde wantrouwen wordt nog meer geprikkeld als Mohamed er aan toevoegt nog niet te weten wat hij daarna gaat doen.

Politiek dier
Bijzonder is dat hij weggaat, maar ‘gewoon’ blijft zitten, tot de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar maart. Nu al melden op te stappen doet hij om zijn partij de tijd te geven een nieuwe lijsttrekker te zoeken. Een nieuwe lijsttrekker zoeken? Was Mohamed dat dan al?
Mohamed el Mokaddem is een politiek dier, heeft de kneepjes van het vak geleerd als PvdA-fractievoorlichter in de Tweede Kamer. Is communicatief, ook naar de media, bespeelt hen, is soms manipulatief. Maakt daar dan, heel slim, grapjes over om het te ontkennen. Je ontdekt al snel dat hij als volleerd politicus niets voor niets zegt. Of juist niet zegt.
Want waarom meldt hij zijn vertrek nu, terwijl hij al maanden geleden het besluit had genomen? Had hij het toen verteld, dan was er nog de mogelijkheid geweest om een opvolger als wethouder/lijsttrekker te vinden. Of wilde hij dat niet? Mohamed had ook nog enige tijd kunnen wachten, bijvoorbeeld tot ver in het najaar. En in de luwte mee kunnen zoeken naar een andere lijsttrekker.

‘Lame duck’
In het bedrijfsleven is het bij topfuncties normaal dat het melden van vertrek inhoudt dat je de volgende dag niet meer achter je bureau zit. Van een opzegtermijn is dan veelal geen sprake meer, al was het maar uit concurrentieoverwegingen. Of omdat zo’n vertrekker geen vertrouwelijke informatie meer mag weten.
Maar ook in de politiek is blijven zitten – na zo’n vertreksignaal – ongewoon, omdat een bestuurder politiek gezien dan een soort ‘lame duck’ wordt. Die veelal niets meer kan of wil doen en die lachend zelfs een serie moties van wantrouwen van zich af laat glijden. Ha, ha, ha, ik ga toch weg. Blijven zitten heeft bovendien het risico van over je graf heen regeren, niet kosher omdat ook Mohamed weet dat de kans dat zijn partij volgend jaar weer een wethouder mag leveren nihil is.

Ik weet het, een beetje VVD’er zegt in zo’n geval ‘Pleurt nu op’, maar de immer zo beschaafde Westlandse politiek zou hem ook gewoon kunnen adviseren direct weg te gaan. Beter voor hem, voor Westland en voor zijn partij, of wat daar nog van over is.
Want, lame duck of niet, zo lang hij wethouder is, kan hij ook nog meespelen in het lokale (machts)spel en kan hij, met die pet op, ook gemakkelijker solliciterend netwerken. Vermits dat natuurlijk nog nodig is.

Rien van den Anker

4 gedachten over “Mohamed

  1. Volkomen oneens! De wethouder meldt dat hij wil stoppen en geeft zijn opvolgers ruimte om verder te gaan. In het verleden waren er CDA-wethouders die lang niets zeiden en plotseling wel weer terugkwamen. Willen we dat dan?

  2. Ik begrijp best wel dat Mohamed het hier wel heeft gezien, maar nu maakt hij met de aankondiging te stoppen zijn positie onmogelijk. Niemand gelooft hem nu meer. Ben ook heel benieuwd wanneer bekend wordt wat hij gaat doen. Geen zorgen, die komt er wel.

  3. Een wethouder stopt alleen maar als wethouder als hij/zij wordt weggestuurd door de gemeenteraad, of als hij/zij doodgaat. Weggaan om Kamerlid te willen worden – zelfs om gevraagd te worden voor een regeringspost – zou ook officiële instemming van een gemeenteraad moeten krijgen. Op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging is gewoon contractbreuk. En zou in ieder geval niet mogen worden beloond met wachtgeld.

    • Hoezo ‘contractbreuk bij het op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging’ terwijl je de volledige raadsperiode – in principe – gewoon uit zit? Het is voor (oud-)wethouders al lastig genoeg om na een politieke betrekking elders aan de bak te komen. Eerlijk en bijtijds aangeven op zoek te gaan naar een andere baan is transparant en duidelijk. Ben er van overtuigd dat hij tot de laatste dag gemotiveerd en betrokken zijn werk zal blijven doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>