(Westland, 17 mei 2025, nummer 496). Het heeft ruim anderhalf jaar geduurd voordat Israël en Gaza weer discussies binnen families, vrienden en kennissen zijn geworden. Omdat juist dit onderwerp qua standpunten zo gepolariseerd was werd het nogal eens domweg vermeden.
Al was het maar om ruzie en onmin te voorkomen tussen voor- en tegenstanders van Israëliërs en Palestijnen. Tussen Joden en Hamas. Zelfs in de meest harmonieuze familie- of vriendenkring leek een genuanceerde discussie hierover vrijwel onmogelijk. Niet benoemen dus, zo hou je, toegegeven wel geforceerd, pais en vree in stand.
Niet geheel nieuw
Niet geheel nieuw want in heel veel (Westlandse) gezinnen, en niet alleen daar, was het vroeger jarenlang not done om tijdens verjaardagen over geloof of politiek te praten. Door scha en schande wijs geworden werd zo voorkomen dat het feestje werd versjteerd na een gepolariseerde discussie tussen oom Jan en Henk. Met jarenlang, wederzijds, nukkig stilzwijgen.
Die ruzies ontstonden juist ook omdat alleen die hoogtijdagen toentertijd werden gelardeerd met alcoholisch vocht. Normaal was dat niet eens in huis. En tijdens verjaardagen bleef het dan toch nog gezellig: met alleen verhalen over auto’s, tuinbouw en voetbal.
Zelf opgelegd stilzwijgen
Mede door het almaar voortduren van het conflict in het Midden-Oosten en vooral doordat het aantal dodelijke slachtoffers, onder wie veel burgers en kinderen, nu al boven de 50.000 is gestegen, is dat, vaak zelf opgelegde, stilzwijgen toenemend voorbij. Wereldwijd, ook in Nederland, zijn er massale, wederzijdse en soms agressieve demonstraties, ook met studenten.
Er is nu vooral veel kritiek op de nationale politiek die volgens velen te weinig stelling neemt of geen standpunt inneemt. Steeds harder zeggen vele burgers dat de slachtoffers geholpen moeten worden.
Ook gemeenten spreken nu
Heel bijzonder is dat sinds vorige week ook gemeenten zich luid uitspreken wat ze van het conflict vinden. Utrecht wil de term genocide gewoon gaan gebruiken, in Amsterdam riep burgemeester Femke Halsema het kabinet op de Israëlische regering tot de orde te roepen. Dat de verwoesting van Gaza en de uithongering van en de moord op Palestijnen stopt.
Een dag later meldde Nieuwsuur dat ook andere steden zoals Den Haag, Groningen, Tilburg, Apeldoorn, Arnhem, Amersfoort en Leiden, achter het initiatief staan. „Normaal is het niet aan de gemeente om zich over de internationale politieke situatie uit te spreken maar de verschrikkelijke situatie daar raakt onze harten,” klonk het. „En wanneer een gebeurtenis een groot weerslag heeft op de samenleving ligt dat anders,” is een andere mening.
En Westland?
Rotterdam riep deze zaterdag op tot een staakt het vuren en het vrijlaten van gijzelaars. Haarlemmermeer en Zwolle steunen de oproep niet, zo heeft Nieuwsuur ontdekt. Almere, Zaanstad, Den Bosch en Eindhoven lieten zich er niet over uit. en Breda, Nijmegen, Haarlem en Enschede gaven geen reactie.
En Westland? Burgemeester Bouke Arends laat desgevraagd weten niet met een verklaring over Gaza te komen.
Tenen lezen
Tot slot toch nog even heel iets anders, soms zijn er berichten die letterlijk verbazen. Op donderdag 22 mei is er in Op Hodenpijl in Schipluiden een basiscursus Tenen lezen. Bij jezelf of bij anderen. Danielle van der Stap, ze noemt zichzelf een ervaren tenenlezer en karakteranalist, helpt mensen dan hun persoonlijkheid beter te begrijpen door naar hun tenen te kijken.
Wat nu volgt is geheel voor haar rekening want op de site zegt ze dat een ronde top van je grote teen erop wijst dat je vriendelijk communiceert en liever conflicten vermijdt. Staat je vierde teen van je rechtervoet naar de grote teen gericht, dan houd je graag de regie.
De cursus duurt van ‘s morgens half tien tot ‘s middags half vijf, lunch en werkbezoek (?) inbegrepen. De kosten zijn 249 euro; een beetje tenenlezer reageert mogelijk met lange tenen.
De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.
Je zou burgemeester Arends eigenlijk moeten vragen waarom hij dat niet doet. Hij lijkt met zijn zwijgen Schoof wel!
Ik had eigenlijk wel verwacht dat links en progressief Westland de burgemeester wel had opgeroepen een soort statement te doen.
Een burgemeester moet zich met zijn gemeente bemoeien, soms ook deels regionaal bijvoorbeeld als het over doorgaande wegen of openbaar vervoer gaat. Maar niet over landelijke of internationale zaken zoals Gaza.
Bouke Arends weet waarschijnlijk best wel wat er leeft onder de Westlandse bevolking. Een deel staat mogelijk ook pal achter Israël. Met die achtergrond voelt hij er niets voor om olie op het vuur te gooien. Ik vrees dat Westland Verstandig er wel vragen over zal stellen.
Waarom zou de Westlandse burgemeester zijn Amsterdamse collega volgen die nu een oproep aan het kabinet heeft gestuurd om een duidelijker standpunt in te nemen omtrent Gaza? Bovendien weet hij ook dat een flink deel van de Westlandse bevolking christelijk georiënteerd is en pro-Israël is.
Bouke, doe iets!