je suis rien

7 sep

(Westland, 7 september 2024, nummer 460). De wekelijkse besluitenlijst van het college van burgemeester en wethouders is een interessant stuk. Vooral voor de liefhebber van cryptogrammen. Menig ‘gewone’ burger ervaart het stuk als wartaal. De toelichting maakt het soms alleen maar erger.
Wie de lijst wekelijks leest lukt het na verloop van tijd om er doorheen te lezen en dan vallen soms kleine details op.

Niet akkoord
Zo besloot het college deze week om de gemeenteraad te vragen het voorstel te steunen om bij de Lierse Oostbuurtseweg 688 arbeidsmigranten te huisvesten. Voor 15 jaar. Formeel heet dat, er een verklaring van geen bedenkingen aan te geven.
Maar, zo staat er bij, de wethouders Van der Stee en Van Staalduinen hebben laten aantekenen dat zij niet akkoord zijn met dit besluit. Dat komt omdat hun partij Westland Verstandig tegen dit plan is.
Althans tegen de grootschaligheid daarvan; zij bouwt liever kleinere projecten. Maar dat willen de initiatiefnemers juist niet omdat dan aanvullende accommodaties iedere keer leiden tot extra kosten.

Politieke verwarring
Het laten vastleggen dat enkele wethouders niet akkoord gaan met een besluit is opmerkelijk. De laatste keer gebeurde dat in het voor-, voorlaatste bestuurscollege met LPF-wethouder Cobie Gardien. Die wilde toen ook opgeschreven hebben dat zij anders dacht over de realisatie van een Polenhotel nabij Maasdijk.
In de praktijk spreekt het wethouderscollege, inclusief voorzitter/burgemeester, naar buiten altijd met één mond. Dit om politieke verwarring te voorkomen.
Voor VVD-wethouder Peter Valstar moet zo’n afwijking gewoon kunnen want er is in het college ‘een democratie binnen een democratie’. En de meerderheid van het college heeft nu gewoon besloten, zo vindt hij.

Precedentwerking
Toch kan een en ander wel leiden tot een precedentwerking. Immers, tot nu toe worden er ook besluiten genomen waarover een wethouder het partijpolitiek niet geheel eens is maar toch, vanwege collegeafspraken, wel meestemt.
Interessant wordt nu of een wethouder niet of deels akkoord mag gaan met een besluit uit zijn eigen portefeuille. En hoe de coalitiepartijen reageren die ineens te maken hebben met een op bepaalde punten verschillend denkend bestuurscollege.
In extreme gevallen is daarbij ook de rol van de voorzitter/burgemeester boeiend omdat die niet mee mag stemmen maar met zijn mening wel de standpunten binnen het college kan laten ‘staken’. Een collegebesluitenlijst, soms interessante lectuur voor politieke junkies..

Geen Tour-vuurwerk
Wie donderdag enig verbaal vuurwerk verwachtte over de twee ton euro die de Tour de France Femmes het Westland ‘ineens’ extra kostte, kwam bedrogen uit. Zelfs dat dat geld op het moment van uitgeven begrotingstechnisch nog niet was geoormerkt, bleek zelfs geen discussie waard. Terwijl er in juni wisselende meningen klonken over wie daar nu fout, te traag of te gemakkelijk in had gehandeld. Maar blijven zeuren over Tour-geld terwijl veel van je kiezers wielerfan zijn is niet slim.
Wel was duidelijk dat er naast het ‘koopje’ van € 10.000 aanvullende kosten voor programmering, communicatie en citydressing niet waren opgenomen. Vergeten of niet over nagedacht?

Langs de kant
In de uitleg werd tactisch verteld dat bijvoorbeeld bepaalde aanpassingen aan wegen toch al nodig waren en toen maar gelijk zijn uitgevoerd. Ook dat soms moeilijk is aan te geven wat burgers nu zelf hebben georganiseerd en welke exacte rol daar de gemeente bij heeft gespeeld. Vrijwel zeker zullen we er nooit achter komen wat het feestje precies heeft gekost.
De Femmes-organisatie heeft gemeld dat de eerste etappe op 12 augustus zo’n 247.000 bezoekers trok. Een kwart stond aan de start in Rotterdam en ruim 75.000 bij de finish in Kijkduin.
En wethouder Anko Goudswaard weet binnenkort hoeveel mensen er in Westland langs de kant stonden. Dan gaat hij ook vertellen wat precies de PR-waarde van het evenement voor Westland is geweest. Mogelijk geeft dat wél enige discussie in de raad..

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

4 gedachten over “je suis rien

  1. Het was al snel duidelijk dat er geen echte ruzie zou komen over dat geld voor de Tour de Femmes. Alleen waren velen wel naïef te denken dat je voor 10.000 euri op de eerste rij zou zitten. Nu na afloop duidelijk is dat heel veel Westlander het wel mooi vonden is achteraf zeuren niet verstandig.

  2. Ach, een paar dure hekken en een beetje communicatie, het mag wat kosten. Maar wat is duur als je later zegt dat sommige aanpassingen toch al nodig waren. Eigenlijk kostten die dus niks..

  3. Woensdag commissievergadering over arbeidsmigratie gezien. Niemand is gelukkig met deze situatie Landelijk bezien dan. CDA’er Boswijk had het over een mens onterende kwestie. Sector CAO word niet nageleefd, In Horst bij Venlo is 25 % arbeidsmigranten De SGP wilde de tuinbouw af remmen, omdat het geen belangrijke bedrijfstak is. De PVV arbeidsmigranten net zo betalen als Nederlanders. NSC stop distributiecentra, Eerdmans beter tomaten invoeren dan plukkers. Nederland is de arbeidsmigranten, meer dan zat en zeker de uitbuiting hiervan Daarom het bouwen van goed onderdak is meer dan normaal, maar misschien al achterhaald en zoveel 688 plekken bij elkaar is onverantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>