je suis rien

27 jan

(Westland, 27 januari 2024, nummer 427). In deze winterdagen vol regen, storm, grijs- en grauwheid moeten de Westlandse bestuurders gedacht hebben: We moeten er even uit!  Twee is dat in ieder geval gelukt. Economiewethouder (ja, nog steeds VVD’er?) Pieter Varekamp wipt binnenkort voor een (tweedaags) stedentripje even naar Berlijn waar de beurs Fruit Logistica wordt gehouden.
Burgemeester Bouke Arends valt ook in de prijzen want die gaat over een week of zeven naar Vietnam. Voor wel vier volle dagen! Ook Máxima gaat mee. Da’s toch wel even wat anders dan familiebezoek in zijn ‘vroegere’ Emmen.

Sneu-reisjes
Hoewel het gemeentelijke cohort communicatie-ambtenaren dat formeel zal ontkennen, er is altijd een soort mompeldiscussie over de zin van dit soort tripjes. En niet alleen over of, maar zeker ook wie er dan meegaat met dit soort snoepreisjes. Die overigens door ervaren deelnemers ook wel eens sneu-reisjes worden genoemd.
Want voor echt leuke dingen is er vrij weinig vrije tijd, de saaiheid van hotelkamers en de leegheid van congreshallen vol verplichtingen spelen de hoofdrol. En als formeel bestuurder kun je ook niet ’s avonds even ‘lekker de hort op’ met meereizende zakenlieden. Maar goed, alles is beter dan de Naaldwijkse Verdilaan.

Logisch, nu Pieter weer
Eerder was Bouke al een keer de haas voor Berlijn maar dat kwam toen goed uit omdat hij die beurs ook wel eens een keertje wilde meemaken. Nu gaat Pieter opnieuw, logisch tuinbouw zit in zijn portefeuille.
Die daar in de Duitse hoofdstad bijna iedere belangrijke relatie uit ‘zijn’ sector (weer) ontmoet en die ook nog eens gewoon Nederlands spreekt. Da’s voor beiden gemakkelijk en dan is het best gezellig om op 7 en 8 februari samen statafelend op Unter den Linden een echte Pilsner en een broodje Hackepeter te bestellen.

‘Westland auch’
Voor de zekerheid klinkt nog wel, om het bezoek te rechtvaardigen richting bezorgde burgers, dat het zeer belangrijk is om in de zijlijnen van de beurs de ‘relaties van de eigen relaties’ te leren kennen. ‘Ah, so, sie kennen Holland! Westland auch?’
Dat GroenLinks mogelijk iets gaat vinden over vliegen, moet dan maar. Want om voor die twee dagen vele uren in de trein te gaan zitten is een beetje raar. Alhoewel, daar kun je met die tuinbouwrelaties wel lang lekker slempend netwerken. Die gesprekken zijn, als het er op aankomt, mogelijk belangrijker. ‘Oh, ú bent de wethouder?’

Niet met iedereen
Dat de burgemeester nu naar het verre Vietnam afreist was qua keuze gemakkelijker omdat bij staatsiebezoeken vrijwel altijd betrokkenen tevoren worden gepolst en dan gevraagd. De majesteit, ook zijn vrouw trouwens, wil natuurlijk niet met iedereen tussen de palmbomen worden gesignaleerd.
Ook nu weer wordt naar buiten toe benadrukt dat Vietnam zelf zeer grote belangstelling heeft voor mensen uit de Westlandse tuinbouwwereld. En dat zij die van 18 tot en met 21 maart graag willen ontmoeten. Daarom gaat er nu zelfs een hele economische missie, gericht op agrofood en tuinbouw, die kant op.

‘Onder de mensen’
De status van die groep wordt gelijk omhooggetrokken door hun aanwezigheid te koppelen aan een royaal staatsbezoek. Wie mee reist in het kielzog van de koning is niet zomaar iemand, is de gedachte. En dat geldt ook in de lagere echelons en daarom moet in ieder geval de burgemeester aan het hoofd van de Westlandse delegatie staan. Bouke dus!
Bijkomend voordeel was gelijk dat hij PvdA’er is zodat hij zich in de communistische republiek Vietnam wel sociaal soepel ‘onder de mensen’ zal kunnen begeven. En dat doet Bouke graag, al zal hij bemerken dat daar weinig tijd voor is, gezien het pijnlijk protocollaire agenda-corset van zo’n officieel bezoek.

Jaloersmakende selfie
Maar misschien heeft hij het geluk dat hij in Hanoi toch nog enkele minuten het mausoleum van zijn ‘jeugdheld’ Ho Chi Minh mag bezoeken. Hoop wel dat de daar gemaakte selfie lukt.
Al was het maar om de bestuurlijke college-achterblijvers Carlieke, Anko, Ben en Michiel een beetje jaloers te maken. Geen zorgen, hun beurt komt nog wel. Er moet binnenkort op het gebied van cultuur, onderwijs, milieu en financiën toch wel iets, seminar, congresje of workshop, te vinden zijn. In Quatar of toch liever Oman?
Ok, Wenen is ook goed..

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

5 gedachten over “je suis rien

  1. Ik hoop dat de Westlandse burgemeester nog mee mag nu de gemeenteraad dwars gaat liggen bij de spreidingswet. Daar kan hij natuurlijk niks aan doen maar alles wordt tegenwoordig bij elkaar getrokken. Zo mist VVD- Europarlementariër Azmani nu een belangrijk voorzitterschap omdat zijn Eurocollega’s het fout vinden dat zijn VVD met de PVV aan het formatie-onderhandelen is. Terwijl het een goede voorzitter is.

  2. Terecht wordt even genoemd dat in het kielzog van Koning Willem-Alexander op pad gaan voor veel mensen sneu reizen is. Daar kun je wel drie alternatieve afleveringen van Blauw Bloed over maken. Maar wie vertelt die waarheid ooit eens?

  3. Zomaar een vraagje, gaan er soms ook wel eens raadsleden als raadslid naar het buitenland? Die zouden dat zo’n (beurs)ervaring wel kunnen gebruiken zodat ze van anderen eens horen hoe de wereld echt over hen denkt. En ook hoe die eruit ziet. Maar vermoedelijk is dan één overnachting in Berlijn te weinig.

  4. De – al dan niet – snoepreisjes van wethouder Varekamp en onze burgervader naar Berlijn en Hanoi openen perspectieven. Voor de gemeenteraad, verwacht mag worden dat zij na hun reis een gedegen verslag opstellen. Maar ook de Westlandse burgerij. Immers de happening in Berlijn zal van belang kunnen zijn voor het vakgebied van onze tuinders(organisaties. Dus vak- en studiegroepen: nodig Varekamp maar uit! En Hanoi is natuurlijk het summum voor de burgers, leden van veel, sociëteiten e.a. kringen. Zij kunnen hun programma invullen door het uitnodigen van burgemeester Arends die met verve zal verhalen over zijn belevenissen aan de flanken van het Blauwe Bloed!.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>