Opnieuw gelukt, Westland weer in het nieuws

24 jan

(Westland, 24 januari 2024). Gelukkig, het is weer gelukt, Westland stond opnieuw breed in de media. Nog voordat de Eerste Kamer zich positief uitsprak voor de Spreidingswet liet Westland, althans politiek, al horen tegen te zijn. We laten ons niks opleggen, dat besluiten we zelf wel, was ongeveer de toon. Zo, daar kunnen ze het in het hele land mee doen. Zeker die asielzoekers…
Omdat het al zo vroeg naar buiten kwam werd het, net als praten voor je beurt, gelijk groot landelijk nieuws. Dat werd nog eens versterkt omdat in de eerste berichten de indruk werd gewekt dat Westland een, altijd lekker rechts bekkende, coalitie had met VVD, Forum voor Democratie en LPF. Terwijl alleen de VVD hier als kleintje meebestuurt.
Dat werd later aangepast in die zin dat de ‘gemeenteraad van Westland’ geen zin had om aan de nieuwe wet mee te werken. Om generaliserend de hele Westlandse volksvertegenwoordiging maar gelijk ‘fout’ te noemen gaat wel erg ver. Een kwart is namelijk gewoon voor de wet.

Afvoerputje
Maar een deel van de Westlandse politici bleek daarna ordinair ongeremd publiciteitsgeil. Remmert Keizer (GBW) was ineens de onverbloemde, professionele straatvechter die voor elke camera en microfoon vooral wil tonen rechtser te zijn dan zijn concurrent LPF. En de normaal nogal zwijgzame VVD-fractieleider Guus Bakker gaf nu in het NOS-journaal aan ineens publicitair opgewonden te raken.

Nederland reageerde verbaasd op de klip en klare afwijzing van Westland, cabaretier Marcel van Roosmalen noemde, als Druktemaker op Radio 1, Westland zelfs het morele afvoerputje van Nederland waar Wilders zo trots op is.
Tijdens de stemming in de Eerste Kamer riep JA21-politica Annabel Nanninga daarna andere gemeenten op het Westlandse voorbeeld te volgen. De ‘oppokende’ talkshows, niet alleen de EO-versie van Op1 ook Renze, lokten lokale politici om toch maar ‘gezelli’ langs te komen. Keizer kreeg daar zijn ’15 minutes of fame’, overtuigend vooral dankzij zijn verbaal niet echt sterke tegenstander.

Dwars en eigenwijs
Mede door dit mediageweld kwam Westland weer in het nieuws als lekker dwars en eigenwijs. Er is gewoon geen draagvlak, kijk eens hoeveel Oekraïners er zijn ontvangen, hoeveel arbeidsmigranten hier al zijn en hoeveel eigen jongeren soms meer dan tien jaar op een betaalbaar huis moeten wachten. Argumenten die in een talkshow vol oneliners hout snijden, zeker als ‘de andere kant’ alleen met een opmerking komt om in toerbeurten een sporthal ter beschikking te stellen.

En dan blijkt dat de discussie rond de Spreidingwet alleen maar verzandt in misverstanden. Gaat het nu over asielzoekers, die tijdelijk ondergebracht moeten worden in een AZC, nog een toelatingsprocedure moeten ondergaan? Vallen daar ook statushouders onder die gemeenten nu al, wettelijk verplicht maar vrijwel zonder sancties, (moeten) huisvesten. Hoeveel geld krijgt een asielzoekers opnemende gemeente en kan er met andere plaatsen worden geruild? Zodat het quotum dat met het Rijk per provincie is afgesproken wordt gehaald.
Betekent dat de nu genoemde 700 asielzoekers flink minder worden als een andere Zuid-Hollandse plaats extra ruimte geeft. Gaan de cijfers van arbeidsmigranten mee tellen, zeker als (van een nieuw kabinet) asielzoekers eerder met legaal werken mogen beginnen?

Niet echt slim
Het aannemen van de wet zal de wereld niet à la minute veranderen. Als een bezetene gelijk reageren was dan ook niet echt slim. Dat gold ook voor de burgemeester die niet verder kwam dat we ons aan een wet moeten houden.
In dat opzicht is het goed nog even de vergelijking te trekken met de islamitische school. Daar was jaren terug Westland ook radicaal tegen maar die is er, ondanks de vertragingen, toch gekomen. Al was dat naar buiten toe ook wel schadelijk voor het beeld van Westland.

Dat kan nu ook weer gebeuren, lang dwars blijven liggen is op termijn buitengewoon onverstandig. De verdeling en de uitwerking van de asielzoekers is via de nieuwe wet in eerste instantie in handen van de provincie Zuid-Holland. En daar zijn we inmiddels (bestuurlijk) bekend als de lastige, bonte hond, daar hebben we niet zo’n erg goede naam.
Oh, Westland weer, we zullen ze, hoor je ze al zeggen. Die klepel kan nog wel eens hard terugkomen.

Rien van den Anker

 

10 gedachten over “Opnieuw gelukt, Westland weer in het nieuws

  1. De boel vertragen heeft uiteindelijk geen zin, zo’n AZC komt er met die wet dan toch wel. Met gestrekt been erin gaan werkt averechts. Met honing bereik je meer dan met azijn.

  2. Ja wel arbeidsmigranten ,statushouders ,asielzoekers Alles op tuinbouwgrond Terwijl iemand die 47 jaar tuinder geweest is niet eens wat Alpaca,s achter zijn huis mag laten lopen Wat een achterlijke gemeente

  3. Wat is het verschil tussen de reacties van de raadsleden en die van onze ministers ? Met name Schouten en Rutte zeggen een motie, mocht die worden aangenomen door de 2e kamer, niet uit te zullen voeren. Uitspraken van rechters worden niet opgevolgd door Kuipers en De Jonge. Ze betalen gewoon de dwangsom, belastinggeld, en hebben maling aan de rechterlijke macht.
    Goed voorbeeld doet goed volgen zou ik zeggen. Dus nu niet zeuren wat onze raadsleden zeggen zij doen precies wat politiek Den Haag doet en die komen ermee weg.

  4. Wel gek om de burgemeester te horen draaien met de woorden dat de wet wet is. Of is het gek om te verwachten dat hij als burgemeester van Westland ook zegt enig begrip te hebben voor zijn inwoners die tegen zijn. Hij is er toch voor alle burgers.

  5. De burgemeester van Oude Pekela ziet de oplossing in het tijdelijk gebruiken van sporthallen. Vallen daar ook kantines van lawaaierige padelterreinen onder?

  6. Gaat deze discussie nu over asielzoekers of over mensen die niet willen dat anderen beslissen dat asielzoekers in hun buurt komen wonen. Ik denk dat er best veel mensen zijn die willen helpen maar niet verplicht willen worden.

  7. Inderdaad fantastisch dat het weer gelukt is….maar misschien goed om te melden, dat er ook ‘ZE’ zijn die er niet trots op zijn dat ‘WE’ inmiddels gezien worden als het morele afvoerputje van Nederland 🇳🇱 Mag het ook een onsje minder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>