je suis rien

4 feb

(Westland, 4 februari 2023, nr. 376). Prominente landelijke politici van zowel PvdA als GroenLinks hebben van de week demonstratief gekozen om van beide partijen lid te worden. Dit omdat de twee partijen steeds nauwer willen gaan samenwerken.
Die bromance wordt al zichtbaar omdat ze binnenkort één fractie in de Eerste Kamer willen gaan vormen; mogelijk zit er ook nog eens een echte fusie in.

Geen plannen
Maar wie daar tegen is, geen nood, dat gebeurt niet in Westland. GroenLinks-fractievoorzitter Duncan Plomp reageerde tactisch het meest positief. “Ik heb nog geen plannen, maar wat niet is kan misschien wel komen.”
Zijn rode collega Nico de Gier reageerde van achter het stuur resoluut: “Dat ben ik niet van plan!”. Hij had natuurlijk ook kunnen zeggen dat de socialistische statuten zo’n dubbellidmaatschap formeel niet eens toestaan. Maar Nico wil waarschijnlijk gewoon de laatste Westlandse PvdA’er worden. En misschien lukt hem dat ook nog..

Cordon sanitaire
Forum voor Democratie is sinds haar komst vorig voorjaar in de Westlandse gemeenteraad niet echt warm en collegiaal ontvangen. Formeel is er geen cordon sanitaire maar de contacten beperken zich vaak tot koele handdrukken aan het begin van de vergadering.

FvD-debatbijdragen lijken breed te worden genegeerd en Baudetachtige opmerkingen worden nogal eens afgekat; de felste is D66-fractievoorzitter Benjamin Hofland. Een aantal raadsleden zit sociaal menselijk met het probleem dat ze het FvD-raadslid Jasper van der Voort eigenlijk best wel een aardige persoon vinden. Dat zo iemand bij die partij zit? is een nogal eens gebruikte opmerking.

Op de foto
Van der Voort liet deze week horen dat hij de komende maanden vanwege privéomstandigheden niet meer zijn gezicht in de politiek laat zien. Op zich een beslissing die je niet zomaar neemt maar het is in dit geval ook wel opmerkelijk dat eigenlijk niemand reageerde, ook in de sociale media waren de reacties vrijwel nihil.
Op twitter bijvoorbeeld liet alleen VVD-steunraadslid Roel Batelaan iets horen met een “sterkte’. Niet gek overigens, want Roel is zo aardig, ook ijdel, dat ‘ie, als het zo uitkomt, desnoods met Thierry Baudet op de foto gaat. Met Poetin gaat hem misschien te ver, maar zelfs dat is onzeker.

Na 44 jaar
Er was een tijd dat de ‘s-Gravenzande centrumhoreca slechts bestond uit de restaurant De Spaanse Vloot, snackbar De Parel en natuurlijk de Chinees Man Wah. De eerste is nu Brasserie Chapter, de tweede heet Foodmaster en de derde is deze week gesloten.
Na 44 jaar, waarin er binnen ogenschijnlijk vrijwel niets veranderde, alleen zo nu en dan de prijzen omhoog gingen. Sluitingsreden: te hoge energiekosten.

Maaltijd-loempia
Man Wah is het enige restaurant waar ik ooit heb voorgesteld om de prijs van een loempia te verhogen, zo niet te verdubbelen. Die waren maaltijdgroot en je moest er maar een paar euro voor betalen. Om beleefdheidshalve iets aan de omzet te doen nam je tijdens het wachten nog maar een pilsje. Het prijsadvies werd overigens beleefd genegeerd.

Twee bier
Wel lukte het om een gecombineerd portie foe yong hai en tjap tjoy op de menukaart te krijgen omdat het iedere keer toch wel gênant was steeds uit te leggen waarom we (met hele porties) zoveel eten op het bord hadden laten staan. Nee, dank u, het was lekker, maar veel teveel..
En nog immer ben ik dankbaar voor de mini-taalcursus waarbij ik leerde dat in het Mandarijn Chinees ‘twee bier’ fonetisch ‘lum poei petjau’ is. Na drie keer herhalen kregen we in Peking toch maar mooi zes bier…

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>