Politiek is niet altijd gezellig

1 feb

(Westland, 1 februari 2023). De een heet Pieter, de ander Peter. Allebei zitten ze in de politiek, Pieter als wethouder, Peter als grootste fractievoorzitter. Beiden hebben, zeggen ze, het beste voor met Westland. Oh ja, ze zijn alle twee man van, zeg maar, middelbare leeftijd, maar daarna houden de overeenkomsten wel op.
Qua uiterlijk zijn de verschillen enorm, de een is kaal, de ander heeft een niet met een borstel te temmen haardos. De eerste is meestal gecolberteerd en gestropdast, de tweede is meer van een trui en afgetrapte schoenen.

Sinds vorig jaar mei zijn hun politieke rollen veranderd. In het vorige bestuurscollege was de VVD’er Pieter wethouder van leuke dingen, zoals sport en verkeer, Peter van de lokale club Westland Verstandig de getergde oppositieleider die de uitdrukking ‘iemands bloed onder de nagels vandaan halen’ leek te hebben uitgevonden. Bij verbale botsingen gebruikte Pieter talentvol charmant dan zijn wapens van ‘Vooruitschuiven” en “We zijn ermee bezig’. Daarna ontplofte Peter vaak.

Zwaardere portefeuille
Na de raadsverkiezingen begin vorig jaar veranderde alles omdat Peter van oppositieleider grootste coalitiepartner werd. De liberaal Pieter belandde met Peters partij en GemeenteBelang Westland opnieuw in het college. Wel met een aanzienlijk zwaardere portefeuille, naast verkeer ook economie en tuinbouw. Naar buiten toe waren ze, als wethouder en raadslid, samen aan de macht.

Maar voor Peter betekende dat – Lang leven het dualisme! – ook zijn (eigen) wethouders fors kritiseren. Dat vraagt, zo vindt hij, zijn electorale achterban. Pieter, die met zijn driekoppige fractie het college in ruil voor het wethouderschap aan een raadsmeerderheid heeft geholpen, heeft daar moeite mee. Hem worden geregeld de oren gewassen. Door de huidige oppositiepartijen, zoals CDA en LPF, ook door zijn politieke vriend Peter.

Schietschijf
Normaal gesproken mag een wethouder er van uitgaan dat hij binnen zijn coalitie meer sympathie heeft dan bij de oppositie. Dat hij niet frequent door zijn eigen vrienden te kakken wordt gezet. Er is bovendien wekelijks overleg tussen de wethouders en hun raadsfractievoorzitters, ook worden er geregeld vorkjes geprikt. Kortom, genoeg momenten om pijnlijke dingetje binnenskamers glad te strijken.

Maar de PP-samenwerking wordt steeds slechter. Tijdens de raadsvergadering vorige week was Pieter minstens drie keer Peters schietschijf. Hij kreeg de volle laag over de Wateringse Wippolderlaan, de maandenlange afsluiting van de Rijnvaartweg in ‘s Gravenzande en de parkeerplaatsruzie bij de Heulse Jumbo. De oppositie kon dan ontspannen onderuit zitten, uitgebreid plassen, want coalitievriend Peter deed hun werk wel.
Typerend was Pieters reactie: ‘Ach, soms is er schuring of weerwoord. Dat de coalitie ook kritisch reageert, ja, politiek is niet altijd gezellig’. En dan hoopvol: ‘Soms is er ook bijval van de oppositie.’

Keihard
Je hoeft geen politiek deskundige of gepensioneerde psycholoog te zijn om te voorzien dat dit theaterstuk dramatisch afloopt. Dat Peter zo afrekent met een volgens hem niet goed functionerende Pieter kun je kritiseren maar politiek is nu eenmaal niet voor bange mensen, wel keihard voor zwakkelingen.

Maar echt triest is dat Pieters eigen fractie hem inmiddels ook niet meer volwaardig steunt, soms zelfs laat vallen. Opmerkelijk was dat zijn raadsfractie een kritische CDA-motie ondersteunde; zonder de VVD-steun was die immers ook aangenomen.
Echte vriendschappen bestaan niet in de politiek, maar een eigen, soms blunderende wethouder zo afbranden, dat doe je niet. Die help je, in principe eigenlijk altijd, zo nodig ook bij het zonder gezichtsverlies opstappen.

Rien van den Anker

5 gedachten over “Politiek is niet altijd gezellig

  1. Politiek is niet voor bange mensen, maar iemand zoals Varekamp heeft net als Rutte ook een Tefalrug. Lachen en blijven zitten. Dan ben je nooit bang.

  2. Het is de eigen schuld van Peter Duijsens. Die had bij de samenstelling van het college op zijn poot moeten spelen en gewoon tegen de liberalen moeten zeggen dat ze met een andere kandidaat zouden moeten komen. Hij wist wie hij binnenhaalde.

  3. Het is toch een heerlijk leven, ingepakt worden door de provincie, door eigen verkeersambtenaren en door een supermarkteigenaar. En iedere maand ook nog vorstelijk worden betaald.

  4. Niet alleen Westland Verstandig ergert zich aan het lakse optreden van hun VVD-maatje. Volgens mij stoort ook GemeenteBelang Westland zich daar aan. En ik begrijp ook dat de VVD achterban nogal veel kritiek heeft op hun wethouder maar ook op de fractie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>