je suis rien

26 mrt

(Westland, 26 maart 2022, nr. 332). Wekelijks is er in deze gemeente een persgesprek met het bestuurscollege. De oppositie was en is daar op tegen omdat zij dat ziet als een propagandamiddel van de zittende macht.
Op de agenda staat altijd de besluitenlijst die het bestuurscollege twee dagen eerder heeft vastgesteld. Wethouders zijn veelal alleen aanwezig als er besluiten zijn genomen die hun portefeuille aangaan. Soms zijn ze dan juist niet aanwezig en laten ze hun collega’s, oppervlakkig en voor de media onbevredigend, vragen beantwoorden. Geregeld gaat het pr-feestje niet door omdat er geen nieuws in zit; althans niet volgens het college.

Lijken in de kast
Donderdag was er wel een besluitenlijst maar geen persgesprek. Logisch, want we zitten precies tussen verkiezingen, de komst van een nieuwe gemeenteraad en een nog te formeren bestuurscollege. De nog zittende ‘regering’ is eigenlijk demissionair, doet alleen ‘lopende zaken’. Neemt geen grote besluiten waarmee je opvolgers opzadelt.
Lastig is wel als er nog lijken in de kast zitten. Die kun je in deze politieke blessuretijd alleen maar snel ‘oplossen’ om je eigen geweten te sussen, maar jouw opvolgers maken dan wel een valse start. Die moeten het puin ruimen. Dát doe je dus niet!

Probleem opgelost!
Wie die laatste besluitenlijst leest hoeft geen journalist zijn om te zien dat die bol staat van het nieuws. Zo wordt gemeld dat de kosten van de Wateringse asbestbrand uit 2015 – zo’n 3,2 miljoen – niet meer zijn te verhalen. Die gaan ze nu afboeken wat betekent dat de Westlandse burger de rekening moet betalen. Probleem opgelost!
Nergens een vermelding dat toentertijd burgemeester Sjaak van der Tak al gelijk veel kritiek kreeg dat hij ‘zomaar’ had besloten om de slachtoffers met gemeentegeld te helpen. En ook niet dat er daarna – in stilte – forse juridische kosten zijn uitgegeven, terwijl al jaren duidelijk was dat de ‘daders’ kale kippen waren. Op dit moment eventjes miljoenen afboeken geeft dan een rare bijsmaak.

Onbehoorlijk bestuur
Op die besluitenlijst staat ook dat het college verdere medewerking gaat verlenen aan de nieuwe, geplande, arbeidsmigrantenlocaties aan de Naaldwijkse Geestweg en langs de Maasdijk in ’s Gravenzande. Twee projecten die op grote bezwaren stuitten binnen de ‘oude’ gemeenteraad en die mogelijk door een nieuw college worden afgeschoten of rigoureus aangepast.
Die nu (op het nippertje) ondersteuning geven is politiek onbehoorlijk bestuur. Zeker als je weet dat je zelf vrijwel zeker geen wethouder meer blijft en je daarmee je opvolgers erfelijk belast. En waarmee je tegelijkertijd ook je eigen nieuwe fractie, die nu aan de collegeonderhandelingen mee doet, extra in de problemen brengt.

Islamitische school
En we zijn er nog niet, nog maar gisteren maakte het, formeel op sterven na dood zijnde, bestuurscollege bekend dat het toch nog een locatie heeft gevonden voor een islamitische school. Een politiek heet hangijzer waar een lokale raadsmeerderheid, overigens zinloos omdat de minister beslist, al jaren tegen is. Ook en vooral de LPF die twee wethouders in het college heeft!
Maar ook dat vuiltje lijkt met dit besluit ‘opgelost’ en is geen onderwerp meer bij een nieuwe coalitievorming. Met dank aan LPF-onderwijswethouder Ben van der Stee, die het nieuwe voornemen – om niet per se partijgebonden – wethouders in te zetten wel erg naar zichzelf toe schrijft. Zelden zo’n zichtbare pluchegretigheid gezien!

‘Witwassen’
Woensdag wordt de nieuwe, deels onervaren, gemeenteraad geïnstalleerd en het duurt daarna nog weken voordat er nieuwe wethouders zijn. Het oude college kan dus nog veel meer ‘witwassen’. Misschien wordt De Eendenburcht ook nog razendsnel aan de Wateringse moskeevereniging verkocht?

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

14 gedachten over “je suis rien

  1. De mooiste grap zou wel zijn als wethouder Leen Snijders zelf zijn college voorstelt om met gele plastic afvalzakken te stoppen. En dat dan blijkt dat Sywert van Lienden er al twee miljoen aan Westland heeft verkocht. Zonder winstoogmerk

  2. Na de streken van dit college, met CDA, LPF, VVD en Christenunie/SGP, kun je maar het beste een nieuwe club vormen met alleen oppositiepartijen. Het is krap, maar Westland verstandig en GBW hebben met D66 ook al een meerderheid. Met een gedoogsteun van PvdA en GroenLinks zit je dan behoorlijk gebakken.

  3. Zelfs zijn grootste fan had niet verwacht dat Sjaak van der Tak iedere keer weer als ex-burgemeester in het nieuws komt. Is die affaire met de Kwekers in de kunst ook wel helemaal afgerond?

  4. De twee CDA-wethouders zullen toch wel overleg gepleegd hebben met de nieuwe CDA-fractie voordat deze beslissingen over die omstreden arbeidsmigrantenlocaties werden bekendgemaakt. Als dat niet het geval is dan zal de fractie maandag met de billen bloot moeten tijdens de verdere coalitiebesprekingen. Wel leuk dat dat nu allemaal openbaar gebeurt.

  5. Jarenlang kon LPF-wethouder Ben van der Stee maar blijven roepen dat hij aan het zoeken was naar een locatie voor een islamschool. En de boel heel slim maar rekken om zijn fractie in toom te houden. Nu dat niet meer nodig is heeft hij ineens een plek gevonden. Maar het belangrijkste is dat hij daarmee alleen hoopt een politieke plek voor zichzelf te behouden.

  6. De burgemeester is toch verantwoordelijk voor orde en veiligheid. Had hij dan niet moeten ingrijpen toen er dinsdag zulke beschamende besluiten werden genomen.

  7. De nieuwe raad kan wel karakter tonen door nu al te besluiten dat er nooit een weg of plein naar Van der Tak wordt vernoemd. Niet eens een doodlopend steegje.

  8. Miljoenen afboeken, toch een locatie van een islamitische school vinden en instemmend besluiten dat omstreden arbeidsmigranten locaties toch moeten doorgaan. Mocht het CDA toch mee doen en nog een wethouder zoeken dan is Ben van der Stee van de LPF hun ideale man.

  9. Ook een college dat na de verkiezingen tussentijds op de wip zit spreekt met één stem. Dat betekent dat miljoenen afboeken en het instemmen met die Polen-projecten en het vinden van een islamitische schoolplek ook wordt ondersteund door VVD-wethouder Peter Varekamp. Het is maar dat we het weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>