Politiek, soms net een fout huwelijk

23 mrt

(Westland, 23 maart 2022). Politiek is soms net een fout huwelijk dat ook nog een dikke dorpsruzie heeft veroorzaakt. Zij is een bazige vrouw van christelijke komaf, hij is, althans in naam, nog steeds katholiek. Laten we ze binnen de AVG-regels gewoon maar eventjes Jenny en Peter noemen.
Samen werken ze, elk als mededirecteur, in een fors familiebedrijf maar verschillen ze totaal over het te voeren beleid. Al jaren is er gekibbel, geruzie, vooral verbaal geweld, ook publiekelijk. Zelfs een vluchtige omhelzing haalt de krant.

Als chefjes
Hun slechte huwelijk is inmiddels als een olievlek uitgebreid tot een familievete, ja, zelfs een dorpsruzie. Daarin spelen twee lokale vrienden van hem een hoofdrol, ook al omdat die als chefjes in hetzelfde bedrijf werken. Met één van hen is Peter gebrouilleerd omdat die enkele jaren terug een overspelig uitstapje met zijn echtgenote maakte.
Wat hem ook nog eens een plekje in het managementteam opleverde, waardoor de directeur-eigenaar deels op de achtergrond van de macht belandde. Met de derde collegiale vriend vormt hij wel een hecht team. Laten we die twee binnen de AVG-regels voor het gemak maar Dave en Remmert noemen.

Op de achtergrond spelen ook nog wat liberale en progressieve collega’s mee die maar geen raad weten hoe ze met de vechtende echtelieden om moeten gaan. Daardoor kunnen we die dus gerust naamloos laten.

Slepend familiedrama
Al met al is het een jaren slepend familiedrama vol wantrouwen en achterdocht. Daarbij komt ook nog dat het met het bedrijf, door vooral externe omstandigheden, niet goed gaat. Slecht zelfs.
Twee jaar pandemie en een oorlog om de hoek noopt noodgedwongen tot een ander beleid, zo meent de (niet-familiale, externe) voorzitter van de raad van bestuur. De ondernemingsraad heeft onlangs laten weten weinig vertrouwen meer in de zittende directie te hebben. En steeds meer betrokkenen, zelfs ruziënde familieleden, vinden dat ook.
Maar ineens vriend worden van je vijand of iemand vertrouwen die je jarenlang hebt gewantrouwd gaat niet in een dag. Dat kost tijd, veel tijd zelfs.

Nieuwe directie
Na een brede enquête onder het personeel kreeg eigenaar Peter de meeste steun; hij moet nu een nieuwe directie gaan vormen. Als het kan met zijn vrouw Jenny maar mogelijk ook met zijn vrienden, ook die ene met wie hij in onmin leeft. Die ‘vreemdganger’ Dave wil dat ook wel omdat hij inziet dat anders het bedrijf naar de knoppen gaat.

Iedereen reageerde positief op Peters idee om en plein publique tot een oplossing te komen. Toen bleek dat de drie lokale vrienden best weer willen samenwerken. En ook dat de relatie tussen de twee echtelieden nog wel wantrouwig is maar dat Jenny heeft laten doorschemeren minder bazig te willen zijn. Mits Peter natuurlijk minder drammerig wordt. Maar alle vier lijken over oude vetes heen te willen stappen. Dapper te willen beginnen aan een vertrouwensrelatie.

Andre klojo’s
Grootste probleem is nu echter ieders thuisfront, hun families en alle vrienden met wie ze jarenlang die andere klojo’s fel bestreden. De aanhangers bij wie ze de afkeer steeds maar lekker oppookten. Bij die achterbannen zit nog volop woede en ingeworteld wantrouwen. Daar zit de echte haat. En niemand weet of de bedrijfsbazen dat geloofwaardig kunnen veranderen.

Komende maandag is er weer een tweede openbare bedrijfsavond. Met Jenny, Peter, Remmert en Dave. Ook hun verbijsterde aanhang is welkom. Gezelli.

Rien van den Anker

 

 

4 gedachten over “Politiek, soms net een fout huwelijk

  1. Mooi sprookje met een hoog waarheidsgehalte. Vooral de beeldspraak van de vreemdgaande LPF met het CDA sprak mij aan. Het zegt ook wel iets over de politiek in het algemeen. Als het nodig is naaien ze elkaar.

  2. Het valt op dat deze column zo ernstig eindigt. Inderdaad, het zou best wel eens kunnen zijn dat het het grootste probleem gaat worden voor de partijleiders om veel van hun leden in het gareel te houden. Voor je het weet heb je al weer 3 nieuwe lokale politieke partijen!

  3. Ik weet niet hoe het komt maar ik ben er van overtuigd dat Jenny Vermeer en Peter Duijsens meer gemeen hebben dan ze zelf willen erkennen. Bovendien heb ik de indruk dat er de laatste tijd iets meer ruimte is voor wederzijds respect. Om die reden is er best nog een kans dat het CDA toch mee gaat doen met een coalitie. En dan is het maar de vraag of de lokalen alle drie ook inhaken.

  4. Het is toch ongelooflijk dat partijen die elkaar tot vorige week woensdag totaal verfoeiden nu openlijk verklaren best wel met die andere partijen te willen samenwerken. Zijn zij veranderd of zijn het die anderen? Is dat principeloos of heet dat politiek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>