je suis rien

24 jul

(Westland, 24 juli 2021, nr. 299). Het verdriet, de woede maar ook de teleurstelling bij de initiatiefnemers en de toekomstige bewoners van het Droom je thuis-huis nabij het Naaldwijkse Zuideinde zijn groot. Daar moeten enkele speciale woningen komen voor 12 jongeren met een beperking, met ook acht sociale huurwoningen.
Een maand na het slaan van de eerste paal is de bouw alweer stilgelegd omdat een omwonende via een zogenoemde Voorlopige voorziening de bouwvakkers eventjes ‘werkloos’ heeft gemaakt. Schande, schande, schande, roept iedereen. Alleen die ene omwonende natuurlijk niet.

Met nadruk
Het verdriet, de woede, maar ook de teleurstelling bij buren en omwonenden van het project zijn eveneens groot. In hun ogen hadden ze terecht bezwaar gemaakt. Met nadruk niet tegen de bewoners, maar tegen de massiviteit van het gebouw. Dat nogal dicht op hun huis zou komen, veel zon zou inpikken.
Ook vreesden ze verkeersoverlast omdat er in hun straat een nieuwe in- en uitrit zou komen. Schande, schande, schande, riepen de acht bezwaarmakers, van wie zeven inmiddels zijn afgehaakt nadat hun bezwaren door de gemeente onterecht werden genoemd. Eentje zette door, stapte alsnog naar de rechter. De zitting is maandag; meestal komt de uitslag 14 dagen later.

Pek en veren
Verdriet, woede en ook teleurstelling gingen rond na de bouwstop. Veroorzaakt door één bezwaarmaker! Die breed en ongenuanceerd verbaal, vooral op social media, met pek en veren werd beschuldigd van minimaal asociaal gedrag. Ook van nodeloos tijd rekken en vooraf al weten dat het allemaal niks zou helpen. Je zou hem toch, de egoïst.
Verwijten, vooral bij de Droom je thuis-mensen, werden emotioneler. Er werd gezegd dat ‘vrijwel alle omwonenden onze kinderen daar van harte welkom heten’. Nog erger, ‘wanneer telt het persoonlijk belang van één bewoner zwaarder dan het algemeen belang?’. Het riekte inmiddels een beetje naar gebruik maken van de zieligheid van de nieuwe bewoners.

‘Gewoon beginnen’
Verdriet, woede maar ook teleurstelling vechten nu om voorrang als je leest dat de initiatiefnemers van het Droom je thuis-huis hadden gedacht dat na het verlenen van de gemeentelijke bouwvergunning de bouw, na jaren vertraging, ‘gewoon kon beginnen’. Die gedachte is ongetwijfeld versterkt toen zelfs een LPF-wethouder officieel de eerste paal de grond in kwam heien. Als burger denk je dan toch ‘dat het wel goed zit’.
Zij noemen het een enorme domper, maar laten ook in de krant optekenen: “We wisten dat omwonenden ook na de start van de bouw door kunnen procederen”. Dus wetend dat er nog bezwaar zou kunnen worden gemaakt, zijn ze bouwend lekker aan de slag gegaan. Naïef geruggesteund door een mediagenieke, paalstampende bestuurder hebben ze gegokt en verloren.

Doodlopend
In dat kader is dan de LPF-twitterreactie bijzonder. ‘Natuurlijk mag iedere bewoner zijn recht op bezwaar uitoefenen. Maar als alle procedures gelopen zijn, is de gekozen weg vaak doodlopend en kan je je afvragen of alleen maar vertragen moreel een juiste route is’.
Die tekst kun je zo gebruiken als er tot het uiterste bezwaar wordt gemaakt tegen de komst van een islamitische school in Westland. Ook daar is sprake van nodeloos tijd rekken en vooraf al weten dat het allemaal niks zal helpen. En daar wordt een gemiddelde burger nu verdrietig, woedend, ook teleurgesteld van.
Democratisch heb ik er overigens geen enkele moeite mee. Trouwens, ook niet met die ene ‘Droom’-omwonende.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

11 gedachten over “je suis rien

 1. Als je inderdaad weet dat de strijd verloren is dan moet je dat erkennen en niet verder vechten om alleen de tegenpartij te pesten. Zeker niet als het om huisvesting van kinderen met een beperking gaat.

 2. Die ene omwonende heeft gelijk. Ik denk dat ik in zijn geval ook strijdend ten onder zou gaan zeker zolang het legaal is. Maar je moet wel durven tegen de publieke stroom in te gaan.

 3. De vergelijking met de Islamitische school en de LPF gaat volkomen mank. In die zaak zijn juristen het nog steeds niet met elkaar eens of een gemeente er iets over te zeggen heeft, zo begrijp ik. Dus is het logisch dat de LPF samen met GBW en Westland verstandig doorgaat. Maar ook daar geldt dat als er geen mogelijkheden meer zijn, je moet stoppen.

 4. Het ontgaat mij volledig waarom de columnist de LPF-tweet erbij haalt. Het is gewoon een schande dat een buurman de bouw van zo’n Droom je thuis huis kan blokkeren. Die man moet gewoon gaan verhuizen.

 5. Wat mij wel is opgevallen is dat alle publiciteit over deze zaak alleen maar die omwonende als schuldige aanwijst. De relativiteit van deze column is een verademing.

 6. Ik zal mensen die de klagende buurman nu al veroordelen willen aanraden zich eens in zijn positie te begeven. Ik ben ervan overtuigd dat de meerderheid hem dan gelijk geeft.

 7. Na het lezen van de AD-column van Alphons de Wit was ik het met hem eens. Maar als ik dit lees ben ik wat voorbarig geweest. Deze bewoner heeft het volste recht & deze wethouder had even moeten wachten ipv de eerste paal slaan. De teleurstelling van de aanstaande bewoners dat het langer gaat duren kan ik overigens ook goed begrijpen.

 8. Jammer dat niemand het gesprek met de omwonende aangaat… Dan kun je pas oordelen… Maar nu gaat ‘t over de rug van “zielige kinderen” wees eerlijk, dan heb je toch meteen bonuspunten…. Wat als daar een supermarkt van een bepaald persoon neergezet was… Dan had er heel anders gereageerd geworden…. Zonder feitenkennis gewoon niet oordelen…..

 9. Iedereen mag bezwaar maken, maar dat hoeft niet hè. Zeker als de kans op slagen klein is….dan wordt het (bewust?) traineren…

  • Deze reactie is anoniem en niet voor niks, een buurtbewoner is namelijk bedreigd. Je mag ook NIET onverwachts zonder omwonende in te lichten op 5 mei beginnen met slopen zeker als de kans op scheuren groot is (die inderdaad bij meerdere huizen ontstaan zijn) en de nulmeting op 10 mei gepland staat! Bevrijdingsdag is ook een dag waarop bedrijven moeizaam te bereiken zijn (bewust?) Dan was dat zeker (bewust) traineren?

 10. Jammer dat de reacties op deze column via twitter niet naar de website gelinkt worden. Vandaar dat ik de tweet van LPF Westland citeer: ‘Kom, kom Rien. Je kan zoveel beter. Verdiep je eens in de materie in plaats van D66 na te blaten.’ En dan volgt een afbeelding met een appel en een peer! Overigens ondersteun ik de tweet van LPF Westland, maar dat begreep de columnist al.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>