(Westland, 21 juli 2021). Ik ken mensen die via whatsapp op de bank met elkaar ‘praten’. Hij kijkt dan naar voetbal, zij naar een talkshow. Licht geërgerd reageren ze als hun dochter meldt dat er zo’n leuke kandidaat is bij The Voice. Vanuit de open keuken. Ook via whatsapp. Gezelli.
Een leven zonder social media, hoe gaat dat? Ik zie en hoor vooral soms wandelende of fietsende mensen breed met vrienden en bekenden praten. Met verhalen die de grootste ouwehoer in verlegenheid brengen. In tram of bus horen alle passagiers alles. Die doen soms ongevraagd met het gesprek mee, tot ergernis van de bellers.
Gevaarlijk
Social media, je kunt ze natuurlijk ook gewoon praktisch gebruiken. Vergeet de boodschappen niet. Ik kom wat later. Of ik kom niet. Ook zakelijk (strategisch) zijn ze makkelijk. Tijdens een vergadering een krantencollega verderop even een vraagje als voorzetje laten stellen, Waarna jezelf aansluit met de echte vraag. Werkt altijd. Het niveau zakt wel weer als je bril of kapsel van een aanwezige politicus belachelijk maakt.
Het is soms gevaarlijk communiceren. Inmiddels is duidelijk dat, zeker bij een beperkte whatsapptekst, velen niet goed kunnen schrijven of formuleren. Ik ken mensen die op de bank dan ineens echt met elkaar gaan praten. Maar dan zit je al op het punt van schreeuwen En bijna ruzie.
Live blog
Toegegeven, ik app ook wel eens een keer tijdens de gemeenteraadsvergadering. Vraag dan een raadslid om alsnog zijn toespraak of motie door te sturen. Sommige journalisten maken er soms een live blog van; kan iedereen thuis de vergadering in blokjes meemaken.
Lokale politici doen ook graag mee met dat digitale communiceren. Ook tijdens raadsvergaderingen. Maar dan bemoeien ze zich met de discussie. Dat heeft twee voordelen, hun eigen achterban ziet gelijk hoe zij, echt aanwezig, over bepaald onderwerpen denken. En hoeven ze niet te interrumperen, ‘winnen’ daardoor spreektijd in de raad. Ook slim.
Plassen
Die discussievorm wordt wel lastig als de whatsapptekst door een ontvanger wordt meegenomen in het gewone debat. Omdat niet alle raadsleden het appje hebben gelezen, missen ze daar dan een stuk van. Net alsof ze even zijn gaan plassen.
Zoiets gebeurde vorige week tijdens de juli-raadsvergadering. LPF Westland – was het John Witkamp of toch Peter Voskamp? – deed append mee terwijl GBW-fractieleider Remmert Keizer aan het woord was. En die reageerde dus op de digitale LPF-woorden. Vooral knorrig. Wie geen app-vriend is van de LPF, begreep er niks meer van. Raakte geërgerd.
Old School
Dat gebeurde ook met burgemeester Bouke Arends die als een bovenmeester van de Old School bokkig op de haverkist sprong. Het debat van de gemeenteraad wordt in de raadzaal gevoerd, zei de raadsvoorzitter venijnig. En niet tegelijkertijd via de sociale media. Als een eiland van beschaving in een verbale woestenij drong hij aan op terughoudendheid.
In de raadzaal zag je verbazing, vrolijk gefronste wenkbrauwen. Bouke, get woke! De GBW sputterde mee, de LPF tegen, tuurlijk met appjes. Ook een vaak zwijgend maar wel append raadslid van Westland verstandig liet zich digitaal horen: Voor mij is raadzaal slechts onderdeel van het politieke speelveld.
Ik zie ineens weer die echtelieden, daar samen thuis op de bank, elk met hun tablet en smartphone. Zo zou je natuurlijk ook raadsvergaderingen kunnen organiseren. Korter, minder geouwehoer, maar waarschijnlijk moeten we dan wel een nieuwe voorzitter zoeken.
Rien van den Anker
Begrijpelijk dat burgemeester Arends zich stoort aan een parallelle discussie via WhatsApp. Het is hetzelfde als raadsleden onderling tijdens een raadsvergadering met elkaar gaan zitten discussiëren. Dat doe je niet.
Het zegt wel iets van de politieke partijen die graag raadsvergaderingen. verstoren. Pak dan de interruptiemicrofoon en zeg wat je te zeggen hebt.
Social media, whatsapp, het hoort er allemaal bij. Laat de wereld weten wat je vindt. Maar op deze manier een gewone discussie binnendringen, dat hoort niet.