Wensenlijstje

28 jul

Westland, 28 juli 2021). Politieke partijen zijn alweer druk bezig met hun verkiezingsprogramma’s, zo lees ik in de krant. Logisch, want op woensdag 16 maart 2022 is het in politieke zin de dag der dagen. Of liever, de Dag des Oordeels, die wij als volk raadsverkiezingen noemen. Dan kunnen we eens laten horen, maar vooral laten voelen, hoe ‘we’ over ‘ze’ denken.

Manifest
Nu al die politieke clubjes weer allerlei leuke dingen gaan opschrijven die ze ons de vorige keer ook al beloofden maar waar vaak niet al te veel van terecht is gekomen, is het tijd om ze te voeden met nieuwe ideeën. Vooral maatschappelijke en sociaal ingestelde instellingen gaan dan lobbyen.
In gewone mensentaal, suggesties en gedachten aandragen in de hoop dat die politieke partijen die in hun partijprogrammaatjes zetten. Voorop lopen dan lokale afdelingen van belangenclubs als VNO-NCW en MKB. De laatste heeft nu een 14 pagina’s dik manifest naar de politiek gestuurd: ‘Vitaal ondernemen in Westland’. Een waslijst!

Geen ruk
Ze hebben dat verhaal naar alle politieke partijen gestuurd. Naar links, naar rechts, ook naar het midden. Dat is wel het aardige van belangenclubs, het interesseert ze klaarblijkelijk geen ruk wie het uitvoert als het maar wordt uitgevoerd. En ook risicoloos want op de vraag wie het allemaal moet gaan betalen is het antwoord heerlijk Hollands. ‘Dat is niet onze taak, wij kaarten enkel dingen aan en het is aan de gemeente om er verder invulling aan te geven.’

Eigen lijstje
In dat gratuite licht kunnen de media niet achterblijven. Het Perskartel Westland in oprichting heeft direct een eigen lijstje naar alle lokale politici gestuurd. Met wensen die vaak gratis en voor niets kunnen worden gerealiseerd.
Een vaste, ook in coronatijden, raadszaalpersplek zou al heel wat zijn. Zeker een waar de geluiden uit de politieke monden helder en duidelijk te horen zijn. Ook de beeldschermen die sprekers maar ook stemmingsuitslagen- nu alleen zichtbaar voor raadsleden in de vergadercirkel – tonen, zouden iets lager kunnen worden opgehangen. Zodat journalisten geen nekkramp krijgen.
Bijkomend voordeel is dan dat burgers op de publieke tribune ook alles goed kunnen horen. Als die überhaupt nog blijven komen, want daar zitten is na korte tijd meer een straf voor rug en lendenen. Kussentjes uitdelen zou al helpen. Als een begin.

Besloten of geheim
Daarnaast zou het de raad sieren als veel besloten of geheim gemaakte vergaderingen weer standaard openbaar worden voor pers en publiek.
De nieuwe Informatie-uitwisselingsavonden die de ‘oude’ raadsinformatieavonden vervangen, werden gelijk consequent besloten verklaard. Zo verdween ook het Presidium dat werd opgesplitst in een Agendacommissie – zonder openbaar vergaderschema – en een Seniorenconvent dat ad hoc bijeen komt en altijd geheim is.

‘Vreemden’
Het wekelijkse, soms zinnige, maar altijd eenzijdige, persgesprek met collegeleden zou ook open moeten worden voor de oppositie, die dan gelijk haar mening kan geven. En dan zijn er nog commissievergaderingen waarbij ‘vreemden’ – u en ik – niet welkom zijn, zoals die over de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH); een niet echt democratisch instituut dat steeds meer macht krijgt.

Wel lekker om dit allemaal ongenuanceerd op een rijtje te zetten. Ook wetend dat vrijwel niets ervan zal worden overgenomen door de politici. Ik wil de aardige MKB’ers niet gelijk teleurstellen maar zelfs de politici die delen van hun waslijst in het eigen partijprogramma zetten doen dat alleen maar om kiezers binnen te halen.
En zeker niet om ze uit te voeren. Wat denken jullie wel!

Rien van den Anker

 

5 gedachten over “Wensenlijstje

  1. Ik kan me bijna niet voorstellen dat dat allemaal in Westland gebeurt. En wat mij het meest verbaast, waarom laat de oppositie dit allemaal toe. Zelfs als de meerderheid er steeds instemming aan geeft, dan mag ik toch verwachten dat Peter Duijsens en Remmert Keizer publiekelijk bezwaar maken.

  2. Leuk, zoals de columnist de werkelijkheid ziet en verdraaid, hij heeft nog gelijk ook.
    Mijn eigen ervaringen met opeenvolgende colleges, ik spreek even persoonlijk, voor de natuurmensen, zijn, om het zwak uit te drukken, ontluisterend, treurig en droevig. Vele gesprekken geweest, nee niet met dit college, dat lukt, zeker sinds Corona heerst, niet meer, wel toezeggingen, maar ja, die komen ze niet na. Misschien moet het advies zijn aan een ieder die met mooie voorstellen komt naar de politiek en de gemeente: ’Ga lekker iets leuks doen’!

  3. Er zweeft een idiote geest boven de Verdilaan die maar rond kwaakt dat de wereld beter wordt als daar geen pers en publiek binnen worden gelaten. De bewijzen staan in deze column.

  4. Mevr. Huisman vraagt zich af, waarom de oppositie niets doet aan de misstanden in de raad en bij het college. Eigenlijk is dat heel simpel, de oppositie heeft in de gemeenteraad geen meerderheid dus alle initiatieven die ingebracht worden door de oppositie, worden door de coalitie onderuit gehaald, dus er gebeurt werkelijk niets. De coalitie en oppositie staan lijnrecht tegenover elkaar in de gemeenteraad. Als U een raadsvergadering zou bezoeken, kunt U precies zien hoe het er aan toegaat in de gemeente. Het wordt hoog tijd voor een frisse wind door het bestuur van de gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>