je suis rien

22 mei

(Westland, 22 mei 2021, nr. 290). Westland krijgt toch geen rent-a-cop. Dat is een systeem waarbij burgers de politie kunnen attenderen op bepaalde gevaarlijke situaties en problemen zodat daar extra kan worden gesurveilleerd of gecontroleerd. CDA-raadslid Petra Scheffers – van der Lelij had een voorstel ingediend om te komen tot deze ‘politie op bestelling’, omdat het in andere gemeenten goed functioneert.
De gemeenteraad steunde haar initiatief unaniem. Ook de burgemeester, rotsvast wakend over onze openbare orde en veiligheid, had instemmend geknikt. Hij zou het tijdens het reguliere overleg met de politie bespreken. Daarna bleef het stil.

Reminder
Begin deze maand stuurde Scheffers een subtiele reminder naar verkeerswethouder (en ook collegelid) Pieter Varekamp (VVD) omdat in de praktijk die rent-a-cop nogal vaak wordt ‘opgeroepen’ bij onveilige verkeerszaken. Nu kwam er heel snel een antwoord.
Afgelopen week was de wethouder tijdens een commissievergadering eerder in seconden dan in minuten klaar. Er is overleg geweest met de politie en die heeft aangegeven dat zij via Facebook, dit soort activiteiten al doet. Rent-a-cop, zo zeiden de agenten, bestaat dus al, maar onder een andere naam. Vragen gesteld, antwoorden gekregen, probleem opgelost of in ieder geval verduidelijkt.

Spannender
Maar als je de film langzaam terugdraait wordt hij veel spannender. Petra Scheffers kwam met haar massaal ondersteunde voorstel namelijk al op 22 september vorig jaar… Acht maanden (!) lang reageerden het bestuurscollege of de burgemeester niet. Terwijl de laatste toch had gezegd dat rent-a-cop bij het eerstvolgende politieoverleg aan de orde zou komen.
Het kan natuurlijk zijn dat de vragen totaal onbelangrijk werden gevonden tussen drugshandel, avondklok en illegale coronafeestjes. Maar in een ambtelijk gemankeerd Westland is de kans groter dat ze gewoon zijn vergeten of, nog erger, zoekgeraakt.

Hete aardappel
Je ziet het al voor je tijdens de collegevergadering met de pijnlijke herhalingsvragen van het CDA-raadslid op tafel. Wat nu, was waarschijnlijk de onuitgesproken, strak op de gezichten leesbare, vraag.
Waarna de hete aardappel naar de al vaker als goedlobbes fungerende verkeerswethouder werd doorgeschoven. En je hoort het zijn collega-wethouders al zeggen: ’Dat kan jij best wel, Pietertje.’ Mogelijk dat ook nu weer de burgemeester instemmend knikte.

Onverwachte steun
Tijdens het wekelijke persgesprek zei Varekamp donderdag niet te weten waarom de vragen zo lang onbeantwoord zijn gebleven. Toen hem daarna werd gevraagd waarom de burgemeester het niet had gedaan, kreeg hij, ook bij hem zichtbaar, onverwachte steun van een voorlichter die verwees naar het aspect van de verkeersveiligheid. En bovendien, de laatste vragen waren toch aan wethouder Varekamp gesteld!

Bloedhonden
In de politiek weet je dan al wat er gaat gebeuren. Er komen aanvullende vragen waarom het allemaal zo lang moest duren. Als coalitiepartner CDA dat niet doet, dan zeker de vriendelijke bloedhonden van de oppositie.
Nieuwe vragen hierover moeten wel snel worden gesteld want als je weer 8 maanden op het antwoord moet wachten, dan ben je ongeveer bij de lokale verkiezingen van voorjaar 2022. Zit er bijna alweer een nieuwe gemeenteraad. En daarna een ander bestuurscollege.

Gelukkig blijft de burgemeester, nog immer wakend over onze openbare orde en veiligheid, dan gewoon zitten. Kan hij zelf alsnog antwoord geven. Na meer dan zestien maanden..

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

4 gedachten over “je suis rien

  1. Dit incidentje moet bij de CDA toch wel de wekker laten rinkelen. Dat hun eigen college zo achteloos omgaat met de grootste bevriende fractie zegt toch genoeg. Het zal wel worden afgedaan dat het een vergissing was en de drukte rond corona zal wel als argument worden gebruikt. Kan zijn, maar dan had de burgemeester dat zelf extra kunnen aangeven toen de herhaalde CDA-vragen aan de wethouder binnenkwamen.

  2. Er moet meer achter zitten, want ik kan me niet voorstellen dat burgemeester Arends zoiets op deze manier laat passeren. Het zou goed zijn als hij zo snel als mogelijk klaarheid geeft. Voor zijn eigen imago, maar ook naar het betrokken CDA-raadslid.

  3. Allemaal geneuzel, de afgelopen tijden waren er wel wat andere dingen belangrijker. En dat zo’n verkeerswethouder zich als een schooljongetje laat sturen om het vuiltje op te knappen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>