Lunch

19 mei

(Westland, 19 mei 2010). Ik ga bij Koppert Cress werken, mits ze me daar nog willen hebben. Dat denk ik wel want ik hoef geen salaris, zal ook niemand tot last zijn, weinig tot geen uren werken, maar wel elke dag enthousiast aanwezig zijn. In ieder geval rond lunchtijd, want dan krijg ik van directeur Rob Baan een gezonde, vitaminerijke lunch, gratis als werknemer. Met een beetje goede wil blijf ik dan ook nog wat langer leven op deze aardkloot.
Baan doet deze gezonde geste aan al zijn medewerkers die hij niet alleen een langer leven gunt maar ook nog een gezonder bestaan. Nog sterker, hij zou eigenlijk willen dat alle bedrijven hun werknemers zoiets als secundaire arbeidsvoorwaarde aanbieden.

Messiaans
Het blijft een bijzonder type, deze commerciële creatieveling met messiaanse personeelsdoelstellingen. Iemand met een bijna religieuze gezondheidsvisie die vermoedelijk mede daardoor enige tijd terug aan de rand van het faillissement zweefde, maar inmiddels weer vrolijk en vooral gezond doorgaat.
Eigenlijk wil hij alleen maar dat zijn medewerkers ook gezond aan hun pensioen beginnen, en dan moet je volgens hem nu al met goede maaltijden van start gaan. Noem het maar een soort missie.

Voor het hekje
Deze vitaminegoeroe, die in de hele hoge culinaire wereld bekend is vanwege zijn naar allerlei dingen smakende cressjes, is nu in conflict met justitie en de belastingdienst.
Dat zijn, zo blijkt, geen echt ideële of fanatiek gezonde lui, want die vinden het eigenlijk maar niks dat Rob zijn personeel iedere dag een gratis lunch, ter waarde van 3,75 euro, aanbiedt. Met minstens 250 gram groenten, want dan hoef je die dag thuis nog maar 150 gram te eten.

Daarom stond Baan onlangs voor het hekje bij de rechtbank. Waar de magistraten, onder de toezicht van een gefotografeerde koning aan de muur, toch wel een beetje moeite hadden met deze opmerkelijke Westlander die ook nog eens in Enkhuizen woont. Al met al vonden ze dat Baantjesgedrag wel sympathiek, maar ze probeerden het nog een keer in gewone mensentaal door hem aan te geven dat werknemers bij andere bedrijven toch ook zelf hun lunch betalen.

Salaris in natura
En zomaar gratis, zeiden de toga’s en de pennenlikkers in koor, dat is salaris in natura. De krant – soms ook wel grappig – schrijft dan dat ze daarmee roet in Baans eten gooien…
De cress-baas ontkent dat, want, zo zegt hij, ik doe dat alleen maar ter bescherming van mijn personeel, net zoals ik ze veiligheidsschoenen moet laten dragen. De belasting vind dat allemaal best, maar dan moet hij maar via een netto-bruto constructie zelf de belasting gaan betalen. Want fiscaal-juridisch blijft het inkomen, zo besliste ook de rechterlijke beffen. Tienduizenden euro’s, kassa!

Cola en friet
De bijzondere Baan blijft ondertussen hardnekkig principieel, wil zelfs doorgaan tot de Hoge Raad en is zeker niet voor één gat te vangen. En, niet schrikken, hij weet ook zeker: “Als je het personeel geld vraagt, dan geef je inspraak. Voor je het weet staan er dan ook cola, sinas en friet op de menukaart.”

O, zo zit het dus, wel heel apart, werken bij een baas die over je gezondheid waakt, maar die ook nog voor je gaat denken. Dat wil je toch niet, dan maar iets korter leven.

Rien van den Anker

 

 

5 gedachten over “Lunch

  1. Columnist, Wil je nou wel of niet komen lunchen?

    Oh ja. Over faillissement. Wij draaien, omdat de regeringen hebben besloten om restaurants te sluiten, heel slecht. Noem mij een tuinbouwbedrijf dat 30 miljoen omzet verlies heeft en geen hoofdpijn heeft. We gaan niet failliet maar hebben het wel heel zwaar.

  2. Mijn vader zei altijd: alles waar te voor staat is niet goed. En gezondheidsgoeroe Baan is gewoon te fel over gezond eten. Zo nu en dan een frietje moet kunnen.

  3. De gedrevenheid van Rob Baan is bewonderenswaardig maar hij moet beseffen dat je met honing meer bereikt dan met azijn.

  4. Hier is 4 m3 honing aan vooraf gegaan. 2500 pagina’s over en weer bewijs. Sinds 2016 zijn we hier mee bezig. De tegenpartij staat zelfs sympathiek tegen over het idee. Maar moet de regels uit 1964 toetsen aan de praktijk van 2021. En ik ben gek op hand gesneden zelf dubbel gebakken friet met zelfgemaakte mayonaise van de eigen vrijlopende kippen in mijn tuin. Maar niet standaard bij elke warme maaltijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>