je suis rien

15 mei

(Westland, 15 mei 2021, nr. 289). Bijzonder taalgebruik kan het bestuurscollege niet worden ontzegd. Het had een vergunningsaanvraag gekregen voor de huisvesting van 340 arbeidsmigranten in een te verbouwen kantoorpand aan de Jupiter in Honselersdijk, het zogenoemde Horti Business Center. Normaal gesproken krijg je dan ja of nee te horen. Maar in dit geval wordt specifiek uitgesproken ‘de aanvraag wenselijk te beoordelen’.

Onwenselijk
In een toelichting zegt CDA-wethouder Albert Abee dat het college daarmee specifiek wil aangeven dat dit particuliere initiatief perfect in zijn beleid valt en dat daarna – logischerwijs – de vergunning wordt verleend.
Als aan alle voorwaarden wordt voldaan is het verlenen van zo’n vergunning eigenlijk vanzelfsprekend. Niet echt duidelijk bleef of er in theorie ook een mogelijkheid is om een aanvraag onwenselijk te verklaren.
De gemeente laat weten dat ‘Jupiter’ nu voor maximaal 20 jaar een plek wordt waar arbeidsmigranten tijdelijk kunnen leven en slapen. Maximaal, tijdelijk? Zo’n zin behoor je eigenlijk twee keer goed te lezen..

Beetje slaafs
Bijzonder is dat er naast het nieuwe Polen-Roemenen-Bulgaren-huis twee nieuwe loop- en fietsbruggen komen. Die zorgen voor een rechtstreekse verbinding met de Middel Broekweg en voor gescheiden verkeersstromen. Aardig gevonden, want zonder die ‘lucht-zebra’s’ zouden de bewoners iedere dag die gevaarlijke kruising moeten oversteken.
Je kunt het ook onaardig zeggen, via die bruggen kunnen de bewoners vrijwel ongezien, bijna stiekem, van woon- naar werkplek. Dat er 24/7 beheerders komen geeft trouwens ook te denken. Al zitten ze daar vrijwillig, het ruikt toch een beetje slaafs.

Stelletjes
Anders dat sommige andere ‘polenhotels’ krijgt het nieuwe complex vooral tweepersoonskamers. Het blijkt namelijk dat een belangrijk deel van de tegenwoordig in Westland werkende arbeidsmigranten als stel komt. Een Poolse crèche of school mag zeker niet meer ondenkbeeldig heten.
Ook leuk, in het gebouw en de directe omgeving zullen recreatievoorzieningen komen, zoals een ruimte voor fitness, biljart en het kijken van films. Komt er eindelijk ook iets van cultuur in het Westland..

Logies of hotel
Nog onlangs was er een principiële discussie of je bij het realiseren van overnachtingsplekken voor arbeidsmigranten zou moeten praten over logies of over hotel. Het een zou meer voor langdurig slaapverblijf zijn, het andere maar voor één of twee nachten. Ook zouden er verschillen zijn over een receptie, een bar en een restaurant. Raad en college, met name SGP-wethouder Leen Snijders, kwamen maar niet uit deze taalkundige strijd.

Volksmond
Het nu te verbouwen vierkante slaaponderkomen is volgens het college, nu bij monde van wethouder Abee, gewoon logies. Maar met een voor hem geniale disclaimer voegde hij daaraan toe het gebouw in de volksmond inmiddels al Horti Hotel wordt genoemd. Wethouder Snijders zit daar nog steeds over na te denken. Is het er, standvastig als hij is, in zijn hart niet mee eens.

Bedelen
Tot slot, er geldt al een bedelverbod in het Westland maar volgens de APV-regels moeten daarin dan wel de specifieke locaties worden opgenomen. Dat is nu gebeurd en de winkelgebieden in De Lier, ‘s-Gravenzande, Honselersdijk, Kwintsheul, Maasdijk, Monster, Naaldwijk, Poeldijk en Wateringen vallen daar nu onder. Als je deze regels letterlijk neemt, betekent dat ook dat bedelen wel is toegestaan in de buitengebieden en ook in de Heenweg. Je zal er maar wonen!

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

2 gedachten over “je suis rien

  1. Het is een particulier initiatief maar nu het door de gemeente wenselijk wordt genoemd kan de wethouder met de eer gaan strijken. Zo zijn politici.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>