Witte nummerborden

12 mei

(Westland, 12 mei 2021). Er zijn nog steeds Westlanders die vrijwel alle problemen snel en simpel oplossen met de ‘witte nummerborden’. Daarmee bedoelen ze de auto’s waarin Poolse, Bulgaarse of Roemeense arbeidsmigranten op de Westlandse wegen rijden. Of liever gezegd waarmee ze volgens hen onze wegen onveilig maken. En nog meer ander overlast veroorzaken. Alles wat fout is ligt aan die gasten.

Jaloersmakend
Lees maar eens de ‘recht-voor-zijn-raap’-reacties onder bijvoorbeeld de verkeersongelukkenberichten op de site westlanders.nu. Ook al zijn de nummerborden van de beschadigde auto’s grotendeels zwart gemaakt, zie je nog altijd een gele achtergrond, desalniettemin zijn het toch de ‘witte nummerborden’ die het gedaan hebben. Soms is simplisme heerlijk jaloersmakend.

‘Rotzooi’
Binnen die kringen, en mogelijk ook deels daar buiten, zullen ze vermoedelijk met afkeer gehoord hebben dat minister Hugo de Jonge van volksgezondheid vindt dat arbeidsmigranten die langer dan 4 maanden hier aanwezig zijn, ook gewoon gevaccineerd moeten worden. Rustig, rustig, niet met voorrang, nee, net als wij, ingedeeld in de (leeftijds)categorieën die aan de beurt zijn.
Aan de andere kant, ik sluit niet uit dat die wittenummerborden-denkers toevallig ook vaak anti-vaccinatie zijn. En dat ze misschien wel blij zijn dat die ‘rotzooi’ dan in Poolse, Bulgaarse en Roemeense armen verdwijnt.

Ironie
Maar het standpunt van De Jonge legt nog wel een ander probleem bloot, want niet alle arbeidsmigranten die in het Westland werken, zijn ordentelijk en netjes bij de overheid geregistreerd. Dat komt deels omdat we hen in de afgelopen jaren via louche uitzendbureaus en dito werkgevers in grote aantallen met forse huren verstopt hebben opgesloten in overvolle kamertjes en hokken. En ze vervoeren in volgepropte busjes.
De ironie wil nu dat Westland van de 12.000 arbeidsmigranten die hier dagelijks werken er maar 4.500 huisvesting biedt en dat die juist wèl goed zijn geregistreerd. Den Haag kan dan wel klagen dat we er te weinig huisvesten maar qua registratie kunnen ze daar nog van die Westlanders wat leren.

Vaccinatieweigering
De enige oplossing lijkt om de hulp in te roepen van de werkgevers. Immers, de woonsituatie kan dan mogelijk niet goed zijn registreert, wel is duidelijk waar ze werken en wie ze betaalt. Hoewel niet moet worden uitgesloten dat er inmiddels ook al een illegaal, levendig, zwart geld-circuit bestaat.
Je zou de werkgevers dus verplichtend moeten vragen om mee te werken aan een, net zoals wij die kennen, vrijwillige vaccinatie. Dat kan maar zo’n werkgever is inmiddels behalve leidinggevende al vaak huurbaas en dan wordt hij ook nog eens een medisch begeleider. Die bij vaccinatieweigering dus ook nog kan dreigen met ontslag én dakloosheid.

Ophoepelen
Natuurlijk zullen veel van die wittenummerborden-denkers nu gelijk roepen: ze rijden al dronken op onze wegen, willen onze huizen en nu pikken ze onze vaccins, ophoepelen, gelijk terugsturen. Maar ze zouden natuurlijk ook even verder kunnen nadenken, als dat al mogelijk is, en concluderen dat vaccineren van arbeidsmigranten niet alleen aardig is voor die arbeidsmigrant maar ook voor hen zelf.
Ze van alles en nog wat de schuld geven is nog tot daar aan toe, maar als ze dat ook nog ongevaccineerd doen loopt iedereen weer het risico besmet te raken. Ook schreeuwers met gele nummerborden.

Polen, Bulgaren en Roemenen vaccineren is dus doodgewoon medemenselijk handelen, ook al zullen die heerlijke simplisten liever luid ‘eigenbelang eerst’ blijven roepen.

Rien van den Anker

9 gedachten over “Witte nummerborden

  1. Natuurlijk moeten ook die mensen worden gevaccineerd. Ik begrijp niet dat daar discussie over is. We hebben ze gewoon hard nodig en dus zouden we ze ook een goede woonplek moeten geven. En een vaccinatie.

  2. Het is best treurig hoe op basis van incidenten over onze arbeidsmigranten wordt gedacht en gesproken. Het Westland zou omvallen of knel komen te zitten als ze er niet zouden zijn. Ik vond de modus van AD-columnist Alphons de Wit mooi. Bereidwilligen omarmen en helpen. Dat maakt ons Westland mooier!

  3. Ik ben geen witte nummerbordendenker. Maar als ik ze zo nu dan zie rijden begin ik wel te denken. En er zijn ook wel dingen in het verkeer gebeurd die te denken geven.

  4. Huizen bouwen, huizen bouwen en nog eens huizen bouwen, dat is de oplossing. Maar we hebben nu alleen maar een wethouder die een getal kan zeggen en niks garandeert.

  5. Laten we eerst maar goed gaan controleren of het rijbewijs klopt en of ze wel verzekerd zijn. Soms heb ik daar mijn twijfels over. Maar ik vind dat wij dan ook beter moeten controleren.

  6. Helaas zijn er mensen die niet alleen een ( nummer-) bord op hun auto hebben, maar ook een bord voor hun hoofd.. Met andere woorden: niet open staan voor de omgeving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>