je suis rien

13 mrt

(Westland, 13 maart 2021, nr. 280). Een overijverige tuinaannemer heeft het groene kindje van Aad van Uffelen verwoest. Zijn leefbos in Naaldwijk werd in recordtijd per vergissing tot een kale vlakte omgeploegd. Maar zijn verdriet is nog niks vergeleken dat van verantwoordelijk wethouder Leen Snijders.
Ach jee, weer Leen die blunderde. Ook al doen anderen dat onder zijn naam, het houdt maar niet op. Gelukkig laat Leen zijn excuses consequent door anderen opschrijven, één ambtenaar schijnt daar inmiddels geniaal in te zijn. En het voordeel is wel dat Leen ze dan wel overtuigender en zonder hakkelen laat klinken..

Vader Piet
Niet zo spectaculair als Rutte versus Wilders maar een debat van VNO-NCW Westland met drie aan Westland gerelateerde kandidaat-Kamerleden is ook wel eens leuk. Al blijft het zonder publiek toch een beetje tobben, zeker als één van de drie, Meiny Prins (Splinter), vanwege corona op afstand digitaal moet meepraten. En jammer was ook dat de twee studiokandidaten, Jantine Zwinkels (CDA) en Peter Valstar (VVD), ook nogal mat en nauwelijks uitgesproken waren.
Maar echt storend was het regiefoutje dat de laatste vraag mocht worden gesteld door ene Piet Zwinkels. Ja, ja, de vader van Jantine en de man van Karin, die ex-wethouder. Natuurlijk mag hij trots zijn op zijn dochter maar in een politiek debat hoort geen paternale lofzang. Gelukkig brak gespreksleider Alphons de Wit zijn ode af. ‘En nu de vraag, Piet!’

Criminele veilingen
Bloemenveilingen zijn broeinesten vol internationale criminelen. De bedrijven(terreinen) zijn letterlijk zo open en bloot dat ze enorme kansen bieden voor drugssmokkel, witwassen, fraude en arbeidsuitbuiting. Ook Naaldwijk komt er niet best uit in het vorig weekend gepresenteerde rapport ‘Mainport in de tweede Linie’.
Het bedrijf als veiling heeft dag en nacht de poorten open staan, er rijden honderden vrachtwagens dagelijks in en uit en er werken duizenden mensen die als ze willen ongezien binnenkomen of weggaan. Daar maken criminelen graag gebruik van, aldus de Westland burgemeester Bouke Arends.

Siciliaans
De conclusie van de onderzoekers is: Als het in Nederland lekt regent het in Europa. Wie aan het slot van een keiharde Italiaanse maffiafilm op Netflix tot nu toe gerust naar bed ging met de gedachte dat dat allemaal ver van zijn bed gebeurde, komt na lezing van dit rapport bedrogen uit. Voor je het weet ben je figurant.
Wie daarna in een trieste bui belandt komt al snel tot de conclusie dat Westland een soort Sicilië van het Noorden is. En Naaldwijk eigenlijk een bedenkelijk Palermo.

87
Niks mis met oude mensen, inmiddels ben ik er, althans in de ogen van anderen, zelf ook een. Maar de integere juryleden die een nieuwe Westlandse Streekdichter moesten kiezen, moeten toch enigszins verbaasd zijn geweest toen er een man van 87 als winnaar uit de hoge hoed kwam. Alle voorgelegde gedichten hadden zij anoniem gelezen en daardoor is in hun ogen ook gewoon de beste dichter gekozen. Al zal het voor de onder het pseudoniem Daaldreef werkende ‘krasse knar’ niet meevallen om twee jaar lang zeer geregeld Westlands werk af te leveren.

Jongerendichter(es)?
Wie zijn openbare gedichten leest bemerkt die hoge leeftijd van de in Monster wonende dichter Lex Jacobs nauwelijks, een enkele keer is er een wat gedateerd woord in te vinden. Maar ondanks dat zal het toch al grijze imago van de organiserende vereniging Schrijvers tussen de kassen alleen maar grijzer worden. Misschien volgend jaar, ook een jongerendichter(es) benoemen?

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

2 gedachten over “je suis rien

  1. Het is nu toch wel tijd dat de gemeenteraad een motie van wantrouwen moet aannemen tegen Wethouder Leen Snijders. Niet alleen ondersteund door tegenstanders, maar ook door medestanders. De laatsten uit liefde en menselijkheid.

  2. Het politieke debat van VNO-NCW Westland heeft mij als zwevende kiezer geleerd op wie ik niet moest stemmen. Meiny Prins gaat niet in de Tweede Kamer, Jantine Zwinkels komt niet in de Kamer en Peter Valstar mag van mij niet in de Kamer. Dan maar Pieter Omtzigt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>