(Westland, 10 maart 2021). Er is een (weer) een plan om in open zeewater te gaan ‘uitpolderen’. Om een kunstmatig (schier)eiland voor land- en tuinbouwgrond aan te leggen in de Noordzee. Een plan van LTO Nederland, dé land- en tuinbouworganisatie. Specifieker, van – sinds januari – LTO-voorzitter Sjaak van der Tak die ooit burgemeester van Westland was. Bekend als de bestuurder die minstens twee keer per week in de krant wilde komen. Die, zwaaiend als een sinterklaas, nog geregeld door Westlands dreven draaft. En pijnlijk ontdekt steeds minder herkend te worden.
Nieuwe kolonie
Diezelfde man wil nu, vol landhonger, als een moderne Jan Pieterszoon Coen een nieuwe kolonie aan zijn nieuwe koninkrijk toevoegen. Op de tekeningen staan nog net niet de nieuwe dorpen Polenwijk en Bulgarendijk ingepland.
Da’s opmerkelijk, want Sjaak weet maar al te goed dat er al in 1980 uitgewerkte ideeën waren om huizen, land- en tuinbouw en recreatieruimte tussen Hoek van Holland en Scheveningen voor de kust te bouwen, het plan-Waterman. Ook dat er in 2006 plannen waren om een ‘gewone’ polder voor de kust tussen Den Helder en Bergen in zee aan te leggen. En Sjaak kent ook al die voorstellen om voor de kust om een tweede Schiphol te realiseren; waarbij flitssnelle metrolijnen naar de ‘oude’ luchthaven zorgen voor aan- en afvoer van passagiers.
Wuhan-risico’s
Vrijwel allemaal populistisch-irreële en uiteindelijk te kostbare plannen die voorbij gaan aan oplossingen die toekomstgericht zijn. Die bijvoorbeeld meer rekening houden met de harde realiteit van milieu en klimaat. Die er vanuit gaan dat een zeespiegelverhoging sowieso komt, zodat al die plannetjes in de toekomst nog onuitvoerbaarder worden.
Ook dit nieuwe, eigenlijk opgepoetste, plan is weer luchtfietserij, ook al wordt het Grondvisie 2021 genoemd. Waarin slim wordt opgemerkt dat daar niet alleen de landbouw bij is gebaat, maar ook stedenbouw, recreatie en natuur profiteren. Maar waarbij plannetjesmannetjes als Sjaak er wel aan voorbij gaan dat de toekomst er onafwendbaar een zal zijn met minder land- en ook tuinbouwbouwgronden.
Waarbij niet de helft maar toch flink deel van die bestaande grond zal moeten verdwijnen. Waarbij de landbouw niet meer grootste subsidiërende melkkoe van Europa kan blijven. Waarbij echt eens moet worden vastgesteld dat de intensieve veehouderij, met miljoenen koeien, varkens en kippen, misschien wel Wuhan-achtige virusrisico’s voor een dichtbevolkt land als het onze kan inhouden.
Tuinbouw-ambassadeur
Van der Tak zal toch, met zijn ervaring, moeten weten dat de ruimtevretende wereld van de landbouw qua teelten gewoon zal moeten veranderen, of hij wil of niet. Maar zijn standpunt is, zo lijkt het, nog steeds net zo ouderwets als toen hij Westlands eerste burger en later voorzitter van Glastuinbouw Nederland was.
Als ambassadeur van de tuinbouw bleef hij maar hardnekkig volhouden dat het Westland hét wereldcentrum van die sector is en moet blijven. Terwijl de meeste tuinbouwdeskundigen allang beseffen dat we hier goed zijn in innovatie en logistiek, maar dat de productie langzaam maar zeker van dit dure stukje Nederland zal verdwijnen, misschien wel heel snel.
Het ideetje van Sjaak zegt gewoon meer over hem zelf dan over zijn realiteitszin. Het laat ook zien dat hij als de immer sluwe vos zijn haren opportunistisch met de LTO-wind laat meewaaien, maar dat zijn streken nog dezelfde zijn die hij ook als burgemeester had.
Als het maar even kan weer, weer lekker lang voor camera en microfoon staan, en in de krant komen. Publiciteitsgeil heet dat. Zelfs vaccineren helpt niet.
Rien van den Anker
Zeker in het begin was Sjaak een goede burgemeester, maar inderdaad, hij is ook wel erg ijdel. Zijn enige tegenargument is waarschijnlijk dat hij niet de enige bestuurder is.
Regelmatig lees ik met veel plezier jouw columns. Op dit stukje over Sjaak vd Tak wil ik toch even reageren, want ik ben het absoluut niet eens met de spottende manier waarop jij hem hier wegzet. De goede man heeft zich uit de naad gewerkt als burgermeester van het Westland en veel bereikt.
Nee, dan onze huidige burgermeester, pff..
Ik neem de columnist kwalijk dat hij weer over Sjaak van der Tak schrijft. Ik was hem eigenlijk vergeten en sliep al veel beter.
Sjaak van der Tak was toch die man die op zijn laatste dag als burgemeester tienduizenden euro’s weg gaf aan de Kwekers in de kunst. Die daarna nooit zijn terugbetaald.
Sommige inpolderingsplannen waren te vroeg, het kan best zijn dat dit plan wel op de juiste tijd is. De techniek op dat gebied is vooruitgegaan.
Van der Tak was verstandiger geweest om vanuit zijn nieuwe hoge positie iets meer afstand te nemen. Maar nee, de bühne is voor hem belangrijker. En vergeet niet: hoogmoed komt voor de val.
Mensen als Van der Tak hebben we hard nodig. Dat zijn doeners en soms ijdel. So what!
De interne kritiek op LTO Nederland en Glastuinbouw Nederland is groeiend. Dit soort publiciteit zal nog eens tegen de voorzitter worden gebruikt.
Aad van der Knaap noemt Sjaak van der Tak een goede burgemeester. Dat kan zo zijn, maar in de column staat alleen maar dat hij ijdel aan het luchtfietsen is.
Heb met grote verbazing van het LTO-plan kennis genomen. Alsof de opstellers niets van het verleden weten en in een eigen universum leven. Het plan-Waterman is al heel oud (gaat terug naar de jaren zeventig van de vorige eeuw) en was en is een heel serieus plan, omdat het met de kustverbreding tussen HvH en Scheveningen de oude middeleeuwse kustlijn voor het Westland wil herstellen, het Westland beschermt met het oog op de zeespiegelstijging en en passant heel veel ruimte creëert voor woningbouw en recreatie. Zodat in het Westland meer tuinbouwareaal behouden kan blijven. Maar het plan van Sjaak van der Tak is gewoon dwaas en totaal onrealistisch.
De landwinningsgedachte is inderdaad niet nieuw. In het verleden heeft het Landbouwschap aangedrongen om de Markerwaard in te polderen. Overigens moeten we ons de vraag stellen of alles in ons volle Nederland moet worden gepropt. Voedselvoorziening en landbouw is van een Europese dimensie. Er zijn nog vele gebieden in Europa die nog een uitgestrektheid hebben waar dat uitgeoefend kan worden. Er zijn ook boeren die daar heen gaan en gegaan zijn.
Met de komend huizenbouwgolf in Nederland is het onvermijdelijk dat landbouwgrond ingeleverd zal moeten worden. De vraag is of dat erg is? Waarom moeten we in Nederland van alles de grootste willen zijn , haven, luchthaven enz..
In een land als Denemarken, qua oppervlakte dezelfde grootte als Nederland is de welvaart en het welzijn misschien wel beter dan in Nederland zonder deze melogomane ambities.