Verbazend verrassend vreemdgaan

17 mrt

(Westland, 17 maart 2021). In de gemeenteraad zit een meerderheid van lokale partijen. Meer dan 50 procent van de Westlandse kiezers is dus niet verbonden aan een nationale moederpartij.
Dat betekent dat de achterbannen van GemeenteBelang Westand, Westland Verstandig en LPF Westland (vandaag) wel een andere partij moeten kiezen. Soms een partij met wie ze, althans in het Westland, geregeld ruzie hebben.

Overzichtelijk
Bij de vorige nationale verkiezingen was alles nog enigszins overzichtelijk. Toen was GBW nog een soort lokale VVD Light en was WV een, iets ander denkend, CDA Light. Veel LPF-stemmers, ooit verbonden met de lijst Pim Fortuyn, liepen toen landelijk ‘eventjes’ over naar Wilders’ PVV.
Het politieke spectrum is inmiddels, zowel nationaal als lokaal, sterk veranderd. Vooral bij de middenpartijen zijn de onderlinge verschillen zo klein geworden dat een kiezer gemakkelijk overstapt, soms zelfs van VVD naar GroenLinks of andersom.
Ook bij lokale partijen is er dezelfde trend, lijkt het onderscheid steeds minder zichtbaar. De verschillen zullen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 op veel punten niet echt inhoudelijk zijn. Meer en meer gaat het  over de mannetjes en vrouwtjes die de kieslijsten bemensen.

Weeskiezers
Terug naar die moederloze weeskiezers van Westland. Wat gaan die nu stemmen? Bij GBW zal het ‘vreemdgaan’ traditioneel weer richting de VVD gaan, al heeft fractievoorzitter Remmert Keizer, tot veler verbazing, publiekelijk laten weten op de Chris van Dam van het CDA te gaan stemmen. Binnen CDA Westland wordt hij nu al grappend hun elfde fractieraadslid genoemd.
De ooit deels op confessionalisme gebaseerde relatie tussen CDA en Westland Verstandig is nu zo ijskoud dat veel WV’ers vrijwel zeker naar de VVD gaan. Of, net als Peter Duijsens, – heel verrassend – naar de SP omdat die partij volgens hem er ‘met stip uitsteekt op het gebied van goede zorg’.

‘Zwevend rechts’
De Lokale Politieke Federatie was lang openlijk een soort dépendance van Forum voor Democratie, bij de vorige provinciale en gemeentelijke verkiezingen waren er afspraken over en weer. Maar die innige liefde is na het gedoe bij FvD enigszins bekoeld.
Grote kans dat de LPF’ers massaal weer naar Geert gaan, maar de laatste peilingen lijken gunstiger voor Baudet. Ook moet niet worden uitgesloten dat zijn ex-vriend Joost Eerdmans met JA21 en bijvoorbeeld Richard de Mos, voormalig Wilders adept en Haags ex-wethouder, met Code Oranje rechtse Westlanders aantrekken. Overigens, LPF-fractieleider Dave van Koppen was gisteravond nog ‘zwevend rechts’, maar sterk neigend naar de PVV.

Grilliger
Al met al kunnen de landelijke verkiezingen in Westland best boeiende aspecten opleveren. Mogelijk gaat Rutte, ondanks het hier sterke conservatisme, electoraal profiteren van zijn coronabeleid. In crisistijden gaan immers, zoals dat in het jargon heet velen ‘rondom de vertrouwde vlag’ staan. Maar bij forse winst zal de ondernemerspartij zich wel (opnieuw) moeten afvragen waarom zij altijd hier lokaal zo pijnlijk klein blijft.

Anderzijds, als het CDA nationaal nu minder succesvol uit de stembus komt, dan hoeft dat zich volgend jaar niet per se in Westland te herhalen. De Westlandse CDA-achterban is zeer trouw, hooguit krimpend door vergrijzing. En mocht D66 nu winnen in Westland is het de vraag of die winst volgend jaar in de Verdilaan zichtbaar wordt.
Een lokale kiezer is vaak nog grilliger dan een landelijke. Zeker een Westlandse,

Rien van den Anker

 

 

4 gedachten over “Verbazend verrassend vreemdgaan

  1. Dat Remmert Keizer Chris van Dam van het CDA stemt kan ik nog begrijpen. Dat Dave van Koppen Wilders stemt ook. Maar ik vind het wel positief opmerkelijk dat Peter Duijsens op de SP stemt. Wel met een goed argument!

  2. Weer een goede analyse van het politieke veld in Westland. Goed aangegeven dat het zo opmerkelijk is hoe klein de VVD hier blijft. En eigenlijk geldt dat ook voor D66. Dat zou hier ook groter moeten zijn.

  3. De drie lokalo’s in Westland zijn net links Nederland. Als ze echt samen zouden gaan werken zouden ze zoveel kunnen bereiken. Maar de ego’s blijken in de praktijk steeds te groot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>