je suis rien

13 feb

(Westland, 13 februari 2021, nr. 276). Het is journalisten eigen om, zeker in koppen spectaculair uit de hoek te komen. Dat is zeker niet altijd goed te praten. Opmerkelijk is wel dat steeds meer bestuurders dat ‘vervuilende’ taalgebruik overnemen. Was het niet de Eindhovense burgemeester die na rellen in zijn stad sprak van een soort burgeroorlog?
Ook de veelal weloverwogen burgemeester Bouke Arends van Westland lijkt nu mee te doen aan die trend van taalverruwing. Voor de jaarwisseling gaf hij unverfroren waarschuwend aan dat, door zwaar vuurwerk belaagde, agenten eventueel met scherp zouden gaan schieten.

Woord en geschrift
Afgelopen week reageerde hij in reactie op de zaak van een bedreigde orchideeënkweker in De Lier, rond het huisvesten van 680 arbeidsmigranten: “Ik noem dit gewoon terreur en keur het met de meest harde bewoordingen die ik kan bedenken af. In dit land ga je op een normale manier met elkaar om.”
Om daarna te vervolgen: “Dat kan via woord en geschrift, maar je ongenoegen uiten met geweld gaat vele malen te ver.” Bijzonder, want je hoeft geen taaldeskundige te zijn om te weten dat woord en geschrift ook uitingen van geweld kunnen zijn.

Op inhoud
Jantine Zwinkels, geboren maar niet meer getogen Westlandse, staat bij de komende Tweede Kamerverkiezingen voor het CDA op plaats 26. Voor veel Westlanders is zij, hoewel inmiddels raadslid in Utrecht, gewoon de dochter van Piet. En vooral van Karin Zwinkels, de eind 2019 opgestapte CDA-wethouder. Dat stempel stoort haar begrijpelijkerwijs een beetje: “Ik ben heel trots op haar, maar ik ben meer dan dat”, zegt ze in een AD-interview.
Ze komt wel op voor haar moeder omdat die aftrad als wethouder terwijl ze uitvoerde wat was afgesproken maar daar persoonlijk op werd aangevallen. Dochter Zwinkels noemt dat de lelijke kant van de politiek. “In de raad van Utrecht worden discussies gevoerd op inhoud, gelukkig”, klinkt het wat verwijtend.

Te persoonlijk?
Maar ze spreekt inmiddels als een ervaren politica want haar moeder is niet, zoals wordt aangegeven, alleen afgetreden omdat haar beleid op het gebied van huisvesting van arbeidsmigranten niet meer werd gesteund. Er speelden meer zaken, zoals een niet afgerond Kustvisiedebat en vooral een in een bureaula weggestopt rapport over Westlandse winkelleegstand. Die selectieve verontwaardiging heeft Jantine wel snel geleerd. Misschien in Utrecht, of toch thuis? Of is dat te persoonlijk?

Vaccinprikken
Eindelijk, Westlanders kunnen binnenkort terecht in zalencentrum De Brug in ’s-Gravenzande voor vaccinatieprikken. De locatie opent op 15 februari, zo staat in opmerkelijk snel beantwoorde vragen van CDA Westland. Nu nog moeten Westlanders de prik halen in Den Haag bij het ADO-stadion of in het voormalige Rode Kruisziekenhuis aan de Sportlaan. Volgens zorgwethouder Piet Vreugdenhil had de gemeente al eind vorig jaar bij de GGD aangeklopt voor een Westlandse locatie.

Dezelfde partij
Het blijft overigens belachelijk dat de huisartsen niet worden ingeschakeld, nog sterker, die moesten uit de media lezen dat De Brug een prikplek wordt. Daarover heeft nu GBW weer vragen aan Vreugdenhil gesteld.
‘Er wordt gevaccineerd op basis van levering en beschikbaarheid van vaccins’, zo schrijft de CDA-wethouder. Bij zo’n zin moet menigeen toch even denken aan minister Hugo de Jonge, eerst zien, dan geloven. Maar ‘onze Piet’ heeft in dit geval twee voordelen: is niet zo eng zonnebankgebruind en draagt redelijk gewone schoenen. Maar hij is wel van dezelfde partij.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

 

4 gedachten over “je suis rien

  1. Terecht wordt opgemerkt, eerst zien dan geloven. Ik begrijp dat er nu alweer problemen zijn dat je niet zomaar naar de Brug in ‘s Gravenzande kunt voor een vaccin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>