je suis rien

23 jan

(Westland, 23 januari 2021, nr. 273). Het zat er wel een beetje in dat het debat donderdag tussen FNV’er Bart Plaatje en uitzendbureau-eigenaar Remmert Keizer, ja, die van GemeenteBelang Westland, minder spectaculair zou worden als het verbale voorspel van de beide heren.
De vakbondsman sprak eerder consequent van ‘de cowboys van de uitzendbranche’, de werkgever, die geen baas wil heten, werd ‘schijtziek van al dat generaliseren’.

Debabbeltje
Met dat soort woorden mag je wel enig vuurwerk verwachten. Dat gebeurde dus niet. De opponenten waren daarvoor te beschaafd, (te) begripvol naar elkaar, en de vrijwel zeker voor het eerste keer van haar leven ingezette gespreksleider bleek nauwelijks oppokend. Een avondcursusje Kelder-Kockelmann kan de volgende keer helpen.
Nu werd het debat een debabbeltje. Het verwachte grote verschil van mening was er al kort na het begin uit. De grootste FNV-grief betrof vooral ‘uitzendboeren’, die naast werkverschaffer ook huisbaas zijn. De angel uit het debat verdween toen Keizer daarop reageerde: “Wij doen niet aan huisvesting.”

Glas water
De twee sprekers spraken daarna vooral langs elkaar heen omdat Plaatje met voorbeelden kwam van bedrijven die ‘bed en brood’ zo vermengden dat je bij ontslag ook gelijk je slaapplek kwijt bent. En Keizer terecht niet van plan was om iets over die andere bedrijven te zeggen.
Ook noemde de FNV’er supermarkten en ondernemingen als coolblue en bol.com, waar Keizers bedrijf GJ Personeelsdiensten niets mee van doen heeft. Van een echt debat kon daarna dus geen sprake meer zijn. Zelfs een stormachtig verzoek van Remmert Keizer om een glas water hielp niet meer. Hooguit tegen zijn droge keel.

Guerillastrijd
Het is geen ‘super-oorlog’ maar het begin van een soort guerillastrijd is er wel. Hoofdrolspelers zijn de in het Naaldwijkse winkelcentrum De Tuinen gevestigde supermarkt van Dirk van den Broek, kortweg Dirk, en die, nog wel een jaar in aanbouw zijnde super-superwinkel van Jumbo-Koornneef, kortweg Edward. Inmiddels staan ze al voor de rechters van de Raad van State, terwijl het huidige conflict amper het niveau van de Rijdende Rechter haalt.
Waar gaat het om? Dirk had als supermarkt toestemming gekregen om zijn karretjes net buiten het winkelcentrum op gemeentegrond te parkeren. Eerst wel en toen, zonder overleg, weer niet. Dirk weet ook wel waarom.

Rood
Omdat, zo zegt hij, concurrent Edward in de tussentijd als projectontwikkelaar een gemeentelijke bouwvergunning had gekregen om daar een hele grote Jumbo-super te bouwen. De gemeente Westland voelt zich aangesproken, heeft zich inmiddels ingedekt, en liet de magistraten weten dat alle locaties ‘buiten’ zijn bekeken maar dat er niets beschikbaar is.
De guerillasfeer bleek overduidelijk aanwezig toen Edwards advocaat zei dat zelfs als Dirk gelijk krijgt hij dan maximaal enkele maanden zijn wagentjes buiten zou mogen zetten. Tegen die tijd is er door reconstructie sowieso geen plek meer voor supermarktkarretjes, omdat er een wandelgebied komt. Bij Dirk werd iedereen zo rood als een eigen winkeltasje. Wordt vervolgd.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

3 gedachten over “je suis rien

  1. Het enige voordeel van dit debat is dat de opponenten met elkaar blijven praten. Als de regie tevoren iets strakker was geweest, was het debat veel beter geworden. Maar het begin om met elkaar te blijven praten is er.

  2. Allemaal gezeur over winkelwagentjes. Dat gaat nog wat worden als de Jumbo eenmaal open is. Veel belangrijker in het artikeltje is dat een beetje verstopt blijft dat de gemeente ook weer een rare rol heeft gespeeld. Dat gebeurt de laatste jaren veel te veel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>