Is dit echt ons Gardientje?

20 jan

(Westland, 20 januari 2021). Het is een goed gebruik dat een kabinet met één mond spreekt. Ook lokaal is er een soortgelijke afspraak bij een bestuurscollege. Een wethouder spreekt in het openbaar, voor wat het coalitiebeleid betreft, met dé stem van het college.
Dat wil niet zeggen dat er in collegevergaderingen altijd unanimiteit is. Integendeel, tijdens Sjaak van der Tak, en ook in het rampjaar met waarnemer Agnes van Ardenne, waren er boeiende discussies. Die bleven altijd binnenskamers, formeel dan.
Ook in dit college komen er meningsverschillen ter tafel, minder knetterig, vaak ook wel erg beschaafd. Naar buiten toe is het clubje immer verdacht eensgezind. De wekelijkse collegebesluitenlijst doet zelfs vermoeden dat Cobie, Piet, Albert, Ben, Leen en Pieter het, samen met voorzitter Bouke, altijd volledig eens zijn. Over alles. Alsof ze van elkaar houden.

Tut tut, ho ho
Dan is het schrikken dat vorige week een besluit in die lijst – instemming geven aan de bouw van een tijdelijk onderkomen voor enkele honderden arbeidsmigranten nabij Maasdijk – aan het slot wordt beëindigd: Dit voorstel kan niet worden ondersteund door wethouder Coby Gardien van de LPF.
Een dissidente wethouder? Ruzie in het college? En wat deed die tweede LPF-wethouder?

Je ziet het sfeertje al voor je, SGP’er Snijders en CDA’er Vreugdenhil die – ‘tut tut, ho ho’ roepend – binnensmonds gemompelde vloeken uit de notulen willen houden. VVD’er Varekamp die nog verder dan gewoon onder tafel duikt en daar de CDA’er Abee wegduwt. En een burgemeester Arends die zich ongemakkelijk voelt met zoveel verbaal feministische standvastigheid. En vertwijfeld roept: Is dit echt ons Gardientje?
Maar geen zorgen, over opstappen van haar of het voltallige college is natuurlijk niet gesproken, dat vereist ruggengraat. Met een n.

Weeffout
Het heeft allemaal te maken met die rare weeffout van drie jaar geleden bij de vorming van dit Westlandse college. Omdat het CDA, een coalitiemeerderheid zoekend, koos voor de LPF, kon deze partij nogal wat voorwaarden stellen. Dat was risicovol, want een daarvan was bijvoorbeeld dat de LPF-fractie tegen de komst van een islamitische school mocht blijven zijn. En omdat GemeenteBelang Westland en Westland Verstandig ook tegenstanders zijn is daar zelfs een raadsmeerderheid voor. En hebben we als Westland nu forse ruzie met het ministerie van onderwijs.

Nooit is precies duidelijk geworden welke vrijheden de LPF bij de collegevorming heeft gekregen. Maar afgelopen week leek het er op dat de komst van een nieuw tijdelijk Maasdijks Polenhotel daar klaarblijkelijk ook onder valt, hoewel dat plan van veel later is. De LPF-fractie is faliekant tegen, en blijft dat. Ook al komt dit voorstel van het door haar gesteunde college, met twee eigen wethouders.

Maasdijker
Het dualisme wordt nu wel heel erg op de proef gesteld als een van de twee openlijk zegt tegen een collegevoorstel te zijn. Gardien verwijst als een ware Kenau Simonsdochter Hasselaer niet eens naar verworven LPF-partijvrijheden, maar zegt doodgewoon dat ze wethouder is van alle Westlanders is en niet alleen van arbeidsmigranten.
En dat ze – collegelid of niet – vindt dat Maasdijk, toevallig haar woonplaats, te zwaar belast wordt met nog meer arbeidsmigranten. Wel duidelijk, al wekt ze met dat laatste wel de indruk dat alle Westlanders voor haar gelijk zijn, maar dat de Maasdijker toch iets meer gelijk is.

Maar echt heel gek is dat haar collega en partijgenoot Ben van der Stee wel heeft ingestemd met het Maasdijkse voorstel. Alhoewel, die is natuurlijk ook wethouder van iedere Westlander, maar woont toevallig in Kwintsheul.

Rien van den Anker

 

5 gedachten over “Is dit echt ons Gardientje?

  1. Ben van der Stee fietst er als een soort Rutte weer mee weg. Is in principe voor alle politieke partijen als wethouder beschikbaar. Die is gewoon pluche.

  2. Cobie Gardien is geen domme politica, ook deze reactie is van onder tot boven berekend. Zo houdt ze de Maasdijk bevriend zonder schade te berokkenen aam haar partij en zichzelf.

  3. Zo’n besluit is staatsrechtelijk mogelijk zei de burgemeester gisterenavond, maar de vraag is of het integer is naar de rest van het collega. Maar dat reageerde toch niet, dus het kan allemaal

  4. Het LPF-spel laverend tussen coalitie en oppositie blijft fascinerend. Maar ik ga er wel van uit dat het CDA volgend jaar zich nog wel drie keer gaat bedenken alvorens zoveel bestuurlijk risico te lopen met zo’n partner om de meerderheid vast te houden. Maar mogelijk is die partij zelf in de toekomst helemaal niet meer aan bod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>