Rellen ‘om de hoek’

27 jan

(Westland, 27 januari 2020) Uitgangspunt, geweld is altijd fout, er moet ook glashard worden opgetreden tegen lieden die een ziekenhuis met stenen bekogelen, met messen demonstreren of welbewust de avondklok negeren. Dat geldt ook als zij hulpverleners, brandweerlieden en agenten aanvallen, molesteren of verwonden. Journalisten horen trouwens ook in dat lijstje. Plunderen is totaal onacceptabel en de rekening van de aangebrachte schade moet worden doorgestuurd naar de (jonge) daders.
Ppfff, dat lucht op.
Over het leger inschakelen denk ik nog na, al lijkt me dat risicovol olie op het vuur gooien.

Verschillende soorten
Ik heb begrepen dat er verschillende soorten raddraaiers en tuig zijn. Zo zijn er mensen die naïef maar oprecht tegen de huidige coronamaatregelen zijn en er zijn er ook die daar allerlei complotachtige theorieën achter zien. Daarnaast heb je voetbalhooligans die op internet zoeken waar iets naast het veld is te beleven en dat geldt ook, zij het met andere intenties, voor rechts-extremistische clubs zoals Pegida.
En dan heb je nog de sensatiebeluste jongeren, die juist nu met corona de straat opgaan maar die types zijn van alle tijden. Vaststaat dat er breed crimineel gedrag aanwezig is.

Ontevreden
Hoe dan ook, allemaal verschillend maar ook met één overeenkomst: ontevreden met hun leven, hun bestaan. Waarbij de overheid de schuldige is, die hen ook onderdrukt. Een flink deel denkt bovendien dat ze niet gezien worden, vergeten zijn. En gaat vrijelijk los, buitenproportioneel en onacceptabel.
Het land staat in brand en dan is het hoopvol dat een zichzelf ooit visieloos noemende liberale minister-president (in verkiezingstijd!) niet meer kan uitbrengen ‘dat hij niet gaat zoeken naar sociologische oorzaken’.

Da’s gek, verdacht populistisch, want ook na het oppakken, aanhouden en zwaar straffen van de daders blijven ze ontevreden, in hun ogen niet gezien, zelfs vergeten. Hun afkeer tegen onze, gewone, samenleving is soms zo groot dat ze in eigen kring na hun arrestatie zelfs helden worden genoemd.

Niet eens uniek
Het was terrorisme-deskundige Beatrice de Graaf die deze week de rellen niet eens uniek noemde. We hebben op dat punt al een geschiedenis, krakersrellen in de jaren tachtig, een decennium later studentenrellen op het Binnenhof, een volksopstand na de moord op Pim Fortuyn en strandrellen in Hoek van Holland, noem maar op. Maar ze erkent dat er door sociale media veel anders is geworden. Die hebben volgens haar een opzwepend effect. „Voor jongeren wordt het een soort computerspel, gamification heet dat.” Zou Rutte dat ook al door hebben?
Deskundigen denken dat mede daardoor ook steeds de locaties variëren, willekeurig gekozen lijken. Rellen zijn er niet alleen in steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Eindhoven maar ook in Urk, Zwolle of Sittard-Geleen, plaatsen die niet veel groter zijn dan, noem maar, Westland.

Minuscuul
Terwijl er hier zeker ook mensen wonen die zich niet gehoord en ook vergeten voelen. En er hier eveneens relbewuste jongeren zijn en eveneens Westlanders die, hoe onbegrijpelijk ook, vinden dat de huidige corona-maatregelen inclusief de avondklok hartstikke fout zijn.

En wat gebeurt er in Westland? Met Rotterdamse en Haagse rellen ‘om de hoek’. Hier werd maandagavond een minuscuul begin van een relletje in Monster in de kiem gesmoord. Meer agenten dan demonstranten.
Zegt dat iets over Westland? Of over de vraag hoe de wereld Westland ziet. Of niet ziet.

Rien van den Anker

 

6 gedachten over “Rellen ‘om de hoek’

  1. De geschiedenis herhaalt zich. Ruim 20 jaar geleden was het Pim Fortuyn die de ontevredenen aansprak. Hij werd vermoord, maar ze zijn er nog steeds. En klaarblijkelijk vinden ze niet wat ze zoeken bij de LPF.

  2. Duidelijke column maar ook Ik weet het antwoord niet. Misschien is het in dit geval voordelig geweest omdat we eigenlijk een serie kleine dorpen zijn waar je geen rel kunt oproepen. Relmakers kunnen zich dan niet massaal in de anonimiteit verstoppen.

  3. Ontevreden of niet, dat rechtvaardigt zeker geen geweld of plunderen. Ik vrees dat de oproep om ouders eens met kinderen te laten praten ook veel te laat is.

  4. De sneer naar Rutte is overduidelijk. Natuurlijk zit er een groot maatschappelijk probleem achter een groot deel van deze rellen. Ik denk dat hij dat ook wel weet, maar niet wil erkennen. En dat is echt verschrikkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>