je suis rien

9 jan

(Westland, 9 januari 2021, nr. 271). Wie dit jaar dood gaat moet er rekening mee houden dat eventuele erfgenamen diep in de zakken moeten tasten. De gemeentelijke begrafeniskosten gaan namelijk omhoog, heel fors, met bijna 35%. Een beetje uitvaart wordt 1000 tot 2000 euro duurder. De een zijn dood wordt andermans financiële dood.
SGP-wethouder Leen Snijders geeft als argument dat de kosten van onderhoud van de begraafplaatsen sterk zijn gestegen. Hij vreest zelfs dat ook volgend jaar nog forse tariefverhogingen zullen volgen. In een gemeentelijk verkiezingsjaar! Zelden meegemaakt dat een politicus tevoren al zijn eigen graf graaft.

Als de dood
Tekenend is wel dat zelfs zijn eigen SGP/CU-fractie, de meest doodstille van de gemeenteraad, moeite had met het voorstel en voorstelde om de forse stijging te verspreiden over enkele jaren. Dat werd echter radicaal van tafel geveegd door geld-wethouder Ben van der Stee (LPF). Die daarmee zo ongeveer het laatste nog gezagsgetrouwe raadslid monddood maakte. Met het argument dat dan de provincie dwars gaat liggen. Hoe verzin je het!
Het voorstel kreeg daarna gewoon de meerderheidssteun van de coalitie. Met ook de twee stemmen van Snijders’ partij(en). Daar zijn ze inmiddels als de dood om nog iets te zeggen.

Kleffe cake
Maar ondanks het besluit groeit het verzet, dertien Westlandse uitvaartverzorgers hebben hun woede en ongenoegen geuit in een open brief aan de gemeente. Logisch, die voorzien knorrige discussies aan de eettafel ten huize van de (net) overledene. Wat! Zoveel!
Als voorbeeld noemen zij dat je nu voor anderhalf uur huren van een aula € 639 moet betalen en zaterdags € 927. Zij noemen het onredelijk om de dure rekening bij de nabestaanden neer te leggen. Grote kans dat die, ondanks het verdriet, de laffe koffie met kleffe cake als eerste schrappen.

Beschamend
Afgelopen week waren alle commissievergaderingen in coronastijl digitaal, zo had de nieuwe gemeentelijke agendacommissie in december besloten besloten na het uitroepen van de laatste lockdown. Dan heb je toch wel enige tijd om dat technisch goed voor te bereiden. Nee dus.
Het was beschamend lachen, want het geluid bij de meesten was vaak zo abominabel dat het echt niet was te verstaan. Peter Duijsens (WV) leek te staan in een doucheruimte van een failliete voetbalvereniging. Zijn SGP/CU-collega Ad van Harmelen was ook geheel onverstaanbaar maar die had een papiertje op zijn microfoon gelegd.

Knudde
210107 Leen Snijders SGP
Ook visueel was het knudde. Wethouder Snijders heeft nog steeds dat jaren negentig geblokte IKEA-behang op zijn werkkamer. Maar had nu ook een nieuwe 100 watt lamp aangezet zodat zijn gezicht er zo bleek uit zag dat het leek of hij ook moeite had met die forse verhoging van de begrafenistarieven.

210105 Lianda Heijl VVD
Linda Heijl (VVD) presenteerde zich als verkleurde foto uit een jaren oud fotoboek dat te lang op zolder had gelegen en Ulbe Spaans (GroenLinks) kon ongeschminkt zo mee doen aan een horrorfilm. Zijn foto kwam niet door de censor…

210107 Benjamin Hofland D66
D66’er Benjamin Hofland toonde handenwrijvend als het ware zijn ware gezicht, zonder ogen en bovenkant.

Onderkin
Boeiend was verder dat veel raadsleden gezegend zijn met een dikke onderkin, gekke plafonnières aan het plafond hebben hangen Of muren hebben met vrolijke prikborden. Gelukkig zijn er nog geen raadsleden die met een spiegel op de achtermuur opereren. Zodat je, net als onlangs bij de Antwerpse burgemeester, zou kunnen waarnemen dat iemand slechts in zijn onderbroek mee vergaderde…

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

4 gedachten over “je suis rien

  1. Het verhogen van de begrafeniskosten is gewoon een truc zodat we ons allemaal laten cremeren. Op den duur verdwijnen de begraafplaatsen en kunnen we daar woningen voor jongeren bouwen. Is dat het nieuwe samenzweringsdenken of een onverwachte visie van een oppervlakkig college van burgemeester en wethouders?

  2. Geweldig, raadsvergaderingen digitaal. Vrijwel onverstaanbaar, maar je mist niets. En raadsleden die hun ware gezicht tonen. Het zijn net levende plafonnières.

  3. Logisch toch dat een wethouder die gelooft in een eeuwig leven na de dood zonder problemen begrafeniskosten fors verhoogt. Hij zal ze leren, die heidenen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>