Catshuiskoffie

6 jan

(Westland, 6 januari 2021). Zonder schroom bevestigt burgemeester Bouke Arends het gerucht. Zaterdagmorgen, zo heeft Mark Ruttes secretaresse net gemeld, mag het Westlandse bestuurscollege enkele uren in het Catshuis vergaderen. Om te discussiëren wat het college zelf gaat doen na de, wat is gaan heten, beschamende breejedurpse bomensoap. Opstappen? Collectief? Of toch een zondebok zoeken?

De meest direct betrokken wethouder Albert Abee (CDA) was er tot op het laatst tegen geweest. Volgens hem is er niets fout gedaan en in een interne mail vlak voor kerst had hij nog een niet te vermurwen standpunt ingenomen. De Raad van State had toch duidelijk gezegd dat de bomen verwijderd moesten worden. En dat er een oplossing was met een grondverkoop aan de buren doet daar niks aan af. Een van zijn collega’s had toen zachtjes ‘Befehl is Befehl’ gemompeld, maar dat vonden de anderen geen leuk grapje.

‘Van de chef thuis’
Ook Leen Snijders, Alberts SGP-maatje in het rigide handhavingsbeleid, had nog een poging gedaan om het weekenduitje naar Den Haag te boycotten. Ongebruikelijk humorrijk had Leen gezegd dat hij ‘van de chef thuis’ nog een paar kerstcadeaus moest gaan ruilen.
De overige wethouders zagen geen problemen in het Catshuisplannetje. Wel hadden Piet Vreugdenhil (CDA) en Pieter Varekamp (VVD), zoals altijd, eerst naar de burgemeester gekeken of het een goede beslissing was. De LPF’ers Cobie Gardien en Ben van der Stee leek het wel boeiend om eens het Huis van de Echte Macht te gaan bekijken.

Semi-autocratisch
Het is dan wel geen landelijke toeslagenaffaire waarbij mensen massaal onterecht fraudeurs werden genoemd, er is dan wel geen enquêtecommissie met dodelijk scherpe conclusies geweest, maar principieel is de Westlandse bomenrel wel vergelijkbaar. Politici en bestuurders die zwart-wit denken, die totaal de menselijke maat vergeten en die alleen maar doen wat wet en bureaucratische ambtenaren hen voorhouden.
Recht is recht en krom is krom. Besturen anno jaren 50 vorige eeuw, voor het volk maar zonder het volk. Soms meer semi-autocratisch dan democratisch.

Teloorgang
Al met al is het een slecht kerstverhaal geworden. Teloorgang van 45, soms tientallen jaren oude, bomen. Die vreedzaam ‘woonden’ in een Groene Oase binnen een tuinbouwwoestenij van glas en steen. Die volgens agrarische ‘preciezen’ daar ook onderdeel van waren. En moesten blijven.
Bomen die, zoals de Raad van State beschrijft, ‘aantoonbaar dienstbaar zijn aan het privé genot van een daar wonende familie’, zijn dan uit den boze. Moeten dus weg.
Na jaren strijd, juridisch én politiek, was het maandag bijltjesdag. Ondanks overleg, ondanks een oplossing met buren die bomen en grond wilden kopen, was er het ultimatum. Bomen kappen, anders een dwangsom van dertig mille.

Houten stompjes
Hulp van een natuurclub die al dan niet gefakete vleermuizen in de omgeving wilde signaleren en een noodkreetmail van de immer keiharde WV-oppositieleider Peter Duijsens mochten niet meer baten, de bomeneigenaar koos eieren voor zijn geld. Hanteerde de bijl.
Inmiddels is de verontwaardiging bij veel burgers groot, geurt wraak in politieke kringen, zelfs bij de coalitiepartijen. Ondertussen is het achter de Woutersweg een kaal zooitje, met tientallen houten stompjes. Daar klonk vorige week zeker geen ‘Vrede op aarde’.

‘Als Mark’
Zaterdag is het de bestuurlijke dag des oordeels, rijdt het college coronaproof  naar Ruttes dienstwoning. Burgemeester Bouke komt fietsend, wil meemaken hoe het voelt om ‘als Mark’ pedalerend te arriveren. Ze gaan dan zelf besluiten hoe en of ze eventueel moeten worden gestraft. Vrijwel zeker komen ze, gelaafd door Catshuiskoffie, tot vrijspraak.
Daarna rijdt iedereen tevreden, want ze hadden toch gelijk, huiswaarts. Ook wethouder Abee die thuis in de Drechtstreek op anderhalve meter afstand vrienden zal uiteenzetten dat Westland toch zo’n mooie gemeente is. Aardige mensen, goed wonen, mooie kust. En niet te vergeten, groen. Ja, ja, veel bomen.

Rien van den Anker

 

13 gedachten over “Catshuiskoffie

 1. Gelukkig is het land waar wethouders zich nog aan de letter van de wet houden, ongelukkig is het land waar wethouders de geest van de wet totaal negeren.

 2. Wie de bomensoap aan de Woutersweg in s Gravenzande goed bekijkt weet dat in ieder geval de bestuurders door de bomen het bos niet meer zien. Schande!

 3. Er was een vuurwerkverbod, maar ik mag toch hopen dat de gemeenteraad over deze blunder met bomen nog een boel vuurwerk gaat maken.

 4. Schandalig en verwerpelijk wat dit college doet De uitspraak van de Rvs hadden ze naast zich neer kunnen leggen Het college had de vrijheid om te zeggen, we laten die bomen staan Stop nu eindelijk eens met die onzinnige handhaving door de natuur te vernietigen Heb het college nou nog niet door dat ze al miljoenen ,hebben uitgegeven En het 0,0000 resultaat heeft opgeleverd Ook al handhaaft de gemeente ,verkoop kunnen ze niet afdwingen En een burger is zeker niet bereid om mee te werken ,als hij zo smerig word behandeld.door dit college Over ruim 1 jaar gemeenteraadsverkiezingen. Stem niet op de college partijen

 5. En in maart zijn er weer verkiezingen en zitten de dame en heren weer in het pluche . Niet voor de inwoners van de Gemeente, maar voor zichzelf, voor hun macht, hun “äanzien”, nou ja, “aanzien” en de vergoedingen. Je verschuilen achter de regeltjes, die je worden voorgekauwd door de ambtenaren. Hoef je zelf niet meer na te denken. Ik zou me als wethouder doodschamen, na het nemen van zulke beslissingen. Maar ja, hij heeft ook geen enkele binding met de Gemeente. Hij drinkt een glas, doet een plas en..
  Je durft bijna niet meer te zeggen dat in Westland woont, je schaamt je naar met zo’n bestuur.

 6. Wat is het, wat wordt het in Westland; ”Sloop of Hoop” Vooralsnog hebben de ”Slopers” een grote voorsprong want afgelopen 120 jaar is zoveel gesloopt in Westland, niet alleen aan historische gebouwen, monumenten, dorpsaanzichten, maar zeker ook aan de natuur, de bomen.
  Treurig is dat men ook probeert de laatste paar bomen te kappen. Het is overigens niet alleen het college, ook bedrijven en burgers doen er aan mee, en zie de verstening van de tuinen, waar enkel nog tegels, een palm en een olijfboom floreren Dus is het ook een gezamenlijke schuld!
  Toch is er nog hoop, over ruim een jaar zijn er weer lokale verkiezingen, die dan voor partijen die cultuur en natuur wel belangrijk vinden

 7. Het gedoe met de Wouterswegse bomen ijkt wel wat op de rechtszaak van Barber. Dat was Barbertje moet hangen. En Luther zei: Als ik wist dat ik morgen zou sterven plantte ik vandaag
  toch nog een (appel)boom.

 8. Dag bomen dag vogels dag Co2 dag Bouke…….Nooit gehoord of gelezen dat de wet menselijk gehanteerd dient te worden en niet letterlijk ? Schaam je Bouke en consorten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>