Rancuneus

13 jan

(Westland, 13 januari 2021). Karin Zwinkels? Wie was dat ook alweer? O ja, dat was een CDA-wethouder die in november 2019 plotseling opstapte. Omdat ze vond dat ze te weinig vertrouwen kreeg, ook van haar eigen raadsfractie.
In alle eerlijkheid achteraf, als ze dat niet zelf had aangevoeld dan had die fractie haar korte tijd later wel de wacht aangezegd. Maar nu kon ze nog een beetje de eer aan zichzelf houden. Die Karin dus.

Bitterheid en wrok
Van haar hebben we een jaar lang niet(s) gehoord, vorige week was er ineens een groot interview in AD Westland. Een nogal zuur interview.
Althans, wie goed leest voelt nog bitterheid, zelfs wrok, ook onbegrip. En politieke starheid. ‘Als ik een boodschap moet verkondigen waar ik niet achter sta, dan is dat niet geloofwaardig. We hebben afspraken gemaakt in het coalitieakkoord, dan moet je dat ook gaan uitvoeren.’

Klinkt goed, maar dan is er geen enkele ruimte voor voortschrijdend inzicht, ontstaat er meer en meer afstand met fractie en raad. Ze doet nu alsof haar beleid rond arbeidsmigranten het allerbelangrijkste breekpunt was, maar er was meer, de niet aangenomen Kustvisie bijvoorbeeld. En met name het stiekeme gedoe rond het weggestopte winkelleegstandsrapport was voor menig (ook CDA-)raadslid de echte druppel.

Tweede Kamerverkiezingen
Het pleit voor haar dat ze geen namen noemt maar Westlandse politieke insiders weten maar al te goed dat het nooit meer echt goed komt met haar lokale partijgenoten, onder wie wethouder Piet Vreugdenhil, fractieleider Jenny Vermeer en raadslid Cor van der Mark. Die zijn binnen het CDA allemaal van de protestantse bloedgroep zijn, terwijl Zwinkels van huis uit katholiek is. Maar dat zal wel toeval zijn.

Ze is gepolst voor de CDA-kandidatenlijst van de Tweede Kamerverkiezingen in maart, mogelijk heeft iemand inderdaad een belletje gepleegd naar een bevriend contact op het CDA-hoofdbureau. Maar die hoorde genoeg toen hij bij wat andere Westlandse partijgenoten navraag deed over wat hier was gebeurd. Daarover zegt ze nu: “Of het daarop stuk gelopen is? Dat weet je nooit, maar dat sluit ik niet uit”. Reken maar van yes, Karin, zo werkt dat in de politiek.

Weinig professioneel
Haar reacties zeggen voldoende. Tonen een onverwerkt verleden. Dat is jammer, ook weinig professioneel, want als je na een jaar nog steeds zo haatdragend bent mag je vrezen voor een verdere toekomst in de politiek. Er zijn nog optimisten die denken dat ze in mei 2024 een kans maakt bij de Europese Verkiezingen, Karin heeft immers goede contacten met de Nederlandse CDA-fractieleider Esther de Lange. Maar dat ‘feestje’ is pas over dik drie jaar, politiek een eeuwigheid.

Achteraf kun je haar Westlandse CDA-partijbobo’s wel kwalijk nemen dat ze niet iets meer tijd hebben genomen om een betere opvolger te vinden. Nadat ze eerst in Westland geen geschikte kandidaat konden vinden – die was er wel maar niemand wilde -, kwamen ze niet verder dan het vacaturebakje van het partijhoofdkantoor. Dat overloopt van politieke opportunisten met een matige CV.

Lood om oud ijzer
Want op één interviewpunt heeft Karin wel gelijk: “Ik zie eigenlijk nog niet dat het nu in Westland anders is dan een jaar geleden”. Klopt als een bus, haar vervanger Albert Abee is politiek ongeveer lood om oud ijzer, misschien nog wel minder. Kort door de bocht, Karin kreeg weinig voor elkaar, Albert schuift het gewoon naar voren.

Die ‘waarheid-als-een-koe’-zin mag natuurlijk iedereen uitspreken. Alleen een rancuneuze Karin niet.

Rien van den Anker

 

6 gedachten over “Rancuneus

  1. Het moet toch verschrikkelijk zijn als je door je eigen partijgenoten zo in de rug wordt gestoken. Dat zijn toch je vrienden in de politiek, maar klaarblijkelijk zijn dat dus je grootste vijanden. En dat heeft Karin door schade en schande moeten ervaren.

  2. Karins verdrietige ervaringen in de politiek moeten haar toch tot de conclusie brengen dat ze gewoon terug moet naar haar oude functie van schooljuf. En daar is niks mis mee!

  3. Ben nog altijd nieuwsgierig hoe ze uit dat “winkelleegstanddebat” zou zijn gekomen, dat het een grote rol gespeeld heeft bij haar “Zaterdagmiddagse vlucht” lijkt me duidelijk.

  4. Nog niet zo heel lang geleden zei Peter Duijsens van Westland verstandig dat hij Karin Zwinkels bijna miste. En dat alleen om zijn kritiek op haar opvolger Albert Abee duidelijk te maken. Ze hadden Karin gewoon moeten laten zitten. Kritisch aanpakken, dan was ze wel bij gedraaid. Nu is het hele CDA de bosdoener.

  5. Terecht wijst de columnist erop dat Karin Zwinkels niet alleen fouten heeft gemaakt bij de arbeidsmigranten. Dat in haar bureaula verstopte en verdwenen onderzoek over de winkelleegstand in Westland en haar reactie daarop was eigenlijk vele malen erger. Ook eigenlijk stom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>