je suis rien

12 dec

(Westland, 12 december 2020, nr. 268). Oude tijden herleven. Tijden, zeg maar jaren zeventig en tachtig vorige eeuw, waarin werkgevers en werknemers, die we toen bazen en arbeiders noemden, lijnrecht tegenover elkaar stonden. Debatten waren echt spektakel. Zelfs voor- en tegenstanders gingen na afloop nog wel eens op de vuist.

Jaap van de Scheur
Van de werkgevers weet ik eigenlijk geen namen meer behalve dat ze altijd net iets te beschaafd probeerden te spreken, altijd een ogenschijnlijk nieuwe stropdas om hadden.
Bij de vakbondsmannen komen onmiddellijk namen als Arie Groeneveld en Jaap van de Scheur naar boven. De laatste winkelde nog wel eens in ‘s Gravenzande omdat hij in Hoek van Holland woonde. Daar liep je, alsof er toen al Corona heerste, automatisch met een wijde boog omheen. Stel je voor dat hij zijn ‘scheur’ opende.

Knetteren
Dinsdag over een week volgt de herhaling, al zijn mijn verwachtingen tanend omdat een echt debat mogelijk afgeknepen wordt vanwege de digitale beperkingen. Van de paar toegestane aanwezigen gaan we het qua sfeer ook niet echt beleven.
Maar het kan die dag misschien weer ouderwets een beetje gaan knetteren tussen werknemers en werkgevers. In dit geval tussen uitzendbureau-eigenaar, toevallig ook Westlands GBW-politicus, Remmert Keizer en zijn opponent, FNV’er Bart Plaatje. Onderwerp: huisvesting en sociale status van arbeidsmigranten. Discussieverschillen genoeg.

Slavernij
Plaatje haalde donderdag fel in het AD uit naar de in zijn ogen miserabele en asociale omstandigheden waarin die veelal Oost-Europeanen hier wonend en werkend verblijven. Nog net valt het woord slavernij niet. Wel is hij duidelijk dat hij vrijwel iedereen in die branche over één kam scheert. “Zolang dit systeem onveranderd blijft, is élk uitzendbureau een cowboy. We hebben voldoende voorbeelden van migranten die op vrijdagmiddag uit het niets op straat worden gepleurd omdat ze hun werk kwijt zijn.”

‘Schijtziek’
Keizer, alles behalve een schijterd, word er ‘schijtziek’ van dat iedereen in zijn sector uniform aan de schandpaal wordt genageld. Hij gaat dus ook onverschrokken in op de uitdaging om dinsdag een debat te houden met Plaatje. En de sfeer is inmiddels broeiend.
En de toon is al gezet zeker nadat Plaatje zei niet verwacht te hebben dat Keizer de uitdaging zou aandurven. Hij riep, in het vuur pokend: “Toch stapt hij naar voren. Eigenlijk bijna sneu, omdat hij niet weet wat ik hem met hem van plan ben. Ik zou hem gunnen er vanaf te zien.”  Hear, hear, Van de Scheur is opgestaan uit zijn graf!

Straatvechter
Maar dat soort dingen moet je nou net niet tegen Remmert Keizer zeggen, dat tergt hem als de talentvolle straatvechter die hij is. “U scoort nu wel erg goedkoop door de hele sector iets te verwijten. Namen en rugnummers graag!”, liet hij strijdvaardig al weten.
En Plaatje reageerde: “Ik heb nog wel een paar verrassingen op zak. Heb een paar weken oud dossier over zijn bedrijf in mijn kaartenbak.”
Toch nog, ondanks een totaalverbod, vuurwerk in Westland.

In deze tijden van Corona kan je natuurlijk niet De Veiling of de Noviteit afhuren. Het debat wordt gehouden op dinsdag 22 december s middags om half drie en zal door de FNV worden uitgezonden via Facebook op hun pagina ‘Een Kwestie Van Beschaving’.

 De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

4 gedachten over “je suis rien

  1. Het is voor de FNV erg makkelijk om dan een hele sector maar over een kam te scheren. Natuurlijk zijn er rotte plekken maar zoals Keizer aangeeft, dan wil ik ook namen en rugnummers weten.

  2. Een van de eerste dingen die ze zouden moeten invoeren is dat een werkgever ook niet de huurbaas van de arbeidsmigrant kan zijn. Waar dat gebeurt is het vrijwel altijd fout. Iemand ontslaan betekent ook iemands bed ontnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>