Voor lokalo’s zijn de verkiezingen al begonnen

9 dec

(Westland, 8 december 2020). Het kan niet, maar het lijkt wel het begin van een verkiezingscampagne. Terwijl die raadsverkiezingen pas in maart 2022 zijn. Toch is deze week het ‘startschot’ gegeven nu de oppositiepartijen GBW en Westland Verstandig keihard LPF-wethouder Ben van der Stee bij de ballen gaan grijpen. Over zijn beleid rond het huisvesten van statushouders.

Statushouders zijn vluchtelingen/asielzoekers die de procedure hebben doorlopen en nu legaal mogen blijven. Landelijk is een verdeelsleutel afgesproken waarbij alle gemeenten naar rato van hun inwoners een verplicht aantal asielzoekers moeten huisvesten.

Spagaat
Dat is voor veel gemeenten een probleem. Westland zegt geregeld tegen provincie en landelijke overheid dat zij naast te weinig (sociale huur)woningen voor eigen jongeren, ook extra belast wordt door de woonplekzoekende arbeidsmigranten. Gesuggereerd wordt dat daarmee de statushoudersopvang al deels wordt ingevuld. Dat wordt elders niet zo gezien.
De LPF van woonwethouder Ben van der Stee is tegenstander van deze verplichte statushoudersopname. Daardoor vertoeft hij vaak in een politieke spagaat. Immers, zelfs voor een flexibele carrièrepoliticus is het moeilijk kiezen tussen de haaks tegenover elkaar staande standpunten van partij en college.

Weeffout
Alles is terug te voeren naar de ‘weeffout’ die in 2018 bij de samenstelling van dit bestuurscollege is aangebracht. Het CDA slaagde er toen in om de drie lokale partijen, die samen een meerderheid hadden, uit elkaar te trekken door een van hen te verleiden met bestuursmacht en twee wethouderszetels. De LPF heeft er op haar beurt slim gebruik van gemaakt door een zekere oppositievrijheid op te eisen en niet overal zomaar mee mee te doen. De islamitische school is er een klaar voorbeeld van. Daar blijven ze gewoon tegen, coalitiepartner of niet.
Die politieke LPF-januskop betekent wel dat de twee andere lokale partijen hun derde maatje geregeld de oren wassen vanwege die in hun ogen verraderlijke dubbelrol.

Brandbrief
Terug naar de statushouders, door een actuele forse toename komen er volgend jaar zeker 2,5 keer meer om te huisvesten, ook hier. Om een beetje uit zijn benarde positie te ontsnappen heeft wethouder Van der Stee nu een – vrijwel kansloze – brandbrief gestuurd naar zijn collega’s in de omgeving, ook naar de minister en de Tweede Kamer. Waarin hij uiteenzet dat het onmogelijk is om aan die opdracht te voldoen.

Goed gedaan, Ben, dat is scoren naar partij en fractie. En ook naar zijn lokalo-vrienden die net als hij niets van die statushoudersregeling moeten weten.

Bungelen
Maar daar maakt hij politiek een stevige misvatting, het gaat GBW en Westland Verstandig helemaal niet ver genoeg. Niks briefjes, gewoon actie, minder statushouders! Zoek maar een andere oplossing!
Volgende week maandag gaan ze hem dat in een extra commissievergadering pijnlijk voor de voeten werpen. Roasten! Hem weer eens lekker laten bungelen tussen partijpoliticus en wethouder. Altijd raak, óf de LPF óf het college krijgt een knal.

Onlangs ontdekt, op de Intermediair-website staat – hij zegt zelf ‘al jaren’ – een wervende sollicitatie-advertentie van Ben van der Stee; elk beschaafd mens begrijpt dat hij daar wel eens kijkt. Zou ik toch maar eens…..

Rien van den Anker

 

 

6 gedachten over “Voor lokalo’s zijn de verkiezingen al begonnen

  1. Het slimmigheidje van de LPF om half mee te doen met de coalitie en ook oppositie te willen blijven voeren werkt dus niet. Hopelijk zullen de kiezers en ook andere coalitiepartners zoals de VVD en het CDA dat in 2020 ook inzien.

  2. Je kunt niet van twee walletjes eten. Of je zit in de coalitie en doet loyaal mee of je gaat in de oppositie. Meer keuze heb je niet.

  3. Ook de vlieger van Westland Verstandig en GBW gaat maandag natuurlijk niet op. Van der Stee heeft alleen maar een noodbrief rondgestuurd en wacht nu rustig het antwoord af van zijn collega’s en de Tweede Kamer. Duijsens en Keizer kunnen hoog en laag springen, maar meer is het niet.

  4. Wel vreemd om nu al een sollicitatie-advertentie bij Intermediair te plaatsen, maar ook niet aardig om dat nu in een column te publiceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>