je suis rien

31 okt

(Westland, 31 oktober, nr. 262). Voorzitter Kevin Klinkspoor van de Jongerenraad Westland ligt onder vuur. Die raad is een apolitieke club van jeugdige Westlanders met bovenmatig politieke interesse. Een beetje vergelijkbaar met de Seniorenraad Westland. De leden zijn jong, niet gekozen, hebben zichzelf aangemeld. Geen partijpolitieke kweekkamer, hooguit, bijvoorbeeld qua vergaderen, een soort praktische leerschool. Daarom wordt de club gefaciliteerd door de gemeente. Soms komen ze met een gezamenlijk advies of idee, dat naar de ‘echte’ raad wordt gestuurd. Die er niks mee hoeft te doen.

Dat wringt
Maar Kevin Klinkspoor is ambitieus en wil meer. Inmiddels is hij actief CDA-lid (geworden) en frequenteert de vergaderingen van die politieke partij. In de ‘wandelgangen’ van het gemeentehuis loopt hij nogal vaak rond de CDA-fractiekamer. Hij bevestigt zelfs graag op de gemeenteraadsverkiezingslijst te willen komen.
Op andere momenten, bijvoorbeeld bij interviews op de WOS-radio, presenteert hij zich weer als voorzitter van die apolitieke jongerenraad. Dat wringt, zeker als hij dan, volgens menigeen te vaak, lovend over het CDA en zijn wethouder spreekt.

Warm lopen?
Dan ontstaat er publieksgemor op twitter en bij andere niet-CDA-politici. Gisteren was het het CDA-raadslid Pieter Immerzeel dat in het AD zijn zorgen uitsprak over vier Westlandse fastfood-restaurants. De jeugd werd in dit verhaal vertegenwoordigd door – IJdelheid der ijdelheden! – Kevin Klinkspoor. Van de Jongerenraad, of toch van het CDA. ‘Loop je al warm voor een raadszetel?’, twitterde oud-VVD-raadslid Roel Batelaan met ironie.
Binnen de jongerenraad zelf is er inmiddels eveneens kritiek op het, soms autoritaire, handelen van de voorzitter. Maar als Kevin inderdaad een oprechte CDA’er is, dan blijft hij gewoon zitten.

Piept en kraakt
De gemeenteraad heeft deze week in het kader van Corona vergaderd in het Rabotorium van het World Horti Center. Dat was geen succes. Deze ruimte, een architectonische kruising tussen een aula en een amfitheater, bleek totaal ongeschikt voor een raadssessie.
Je zou hebben verwacht dat de net drie jaar oude vergaderlocatie compleet voorzien is van allerlei moderne congressnufjes met perfecte beeld- en geluidfaciliteiten. Maar daar ging het al mis, voor de helft van de aanwezigen waren de twee beeldschermen nauwelijks te zien.
En bleek dat een deel van de raadsleden heel slecht te horen was, zeg maar onverstaanbaar. Het moet toeval zijn dat dat net de coalitiefracties van LPF en CDA betrof. De oppositie-opmerking: ‘De coalitie kraakt en piept’ was dan te voorzien. Maar ook wel goedkoop.

Zonnebloemetje
Het zitcomfort bleek herkenbaar. Er is al tijden gedoe over het onaangenaam zitten van de publieke tribune in de gewone raadzaal, maar in het Rabotorium was het na een uur ook afzien.
En dan was er nog de onderlinge zithouding op afstand. Kemphanen als Peter Duijsens en wethouder Coby Gardien konden elkaar zelfs schreeuwend niet aankijken; dat werd dus krijsend open lucht happen. Het gratis WHC-zonnebloemetje na afloop kon dat ‘leed’ niet meer goedmaken. En je hoeft geen voorziene geest te zijn om nu al te weten dat de lokale democratie weer terugkeert naar de Verdiplein.

Baard
201028 191002 Burgemeester Bouke Arends201028 Bouke Arends 3 Net als bij een nieuwe bril, menigeen merkt het verschil pas als iemand er wat van zegt. Een thuiswerkende collega, waarschijnlijk afgeleid door het slechte geluid bij het WHC, meldde dinsdag: Weg baard! Pas toen viel het kwartje. Niemand was het opgevallen, maar het kan  best zijn dat ‘ie in Coronotijden als eerder was geschoren. We hebben nu een burgemeester zonder baard.

De rubriek ‘je suis rien’ is een boeketje columnpjes, vaak maar van één alinea. Een clin d’oeil naar mezelf en de samenleving. Een knipoogje, soms met serieuze ondertoon.

 

6 gedachten over “je suis rien

  1. Dat een gemeenteraad maar zit te klooien met beeld en geluid. Schande! Of ze huren de verkeerde mensen in of ze willen voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Het was afgelopen dinsdag erbarmelijk.

  2. Het is logisch dat jongeren die politiek geïnteresseerd zijn ook een keuze maken voor een bepaalde partij. Dat kun je ze niet kwalijk nemen. De fout is gemaakt om de jongerenraad volkomen apolitiek te maken. Maak er een afspiegeling van de gemeenteraad van, eventueel gekozen.

  3. Kevin Klinkspoor is niet het enige lid van de jongerenraad, die lid is van een politieke partij. Wij ,van de PvdA hebben ook een lid van de jongerenraad Westland binnen onze partij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>